Άνοιγμα σχολείων: Αντιδρούν οι μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ
Nikos Libertas / SOOC
Κραυγή αγωνίας των μαθητών των ΕΠΑΛ - Η ηλικία τους κυμαίνεται από τα 18 έως τα 65 έτη, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ στην ηλικιακή ομάδα που βρίσκονται δεν δικαιούνται self test ως μαθητές

Σε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία βρίσκονται οι μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ με τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Οι μαθητές με επιστολές τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και προς στο alfavita ζητούν να μην ανοίξουν τα εσπερινά ΕΠΑΛ λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα και με τα κρούσματα του κορονοϊού να εκτινάσσονται καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλικία των μαθητών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία κυμαίνεται από τα 18 και φτάνει έως τα 65 έτη. Πολλοί από τους μαθητές εκτός από εργαζόμενοι είναι και ευπαθείς ομάδες.

Δικαίως δε αναρωτιούνται πως ενώ στα καταστήματα λιανικής επιτρέπεται με αυστηρά μέτρα ένα άτομα ανά 25 τετραγωνικά μέτρα θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στα οποία συνωστίζονται έως και 25 άτομα σε μόλις 15 τετραγωνικά μέτρα για ώρες.

Ένα ακόμα σημείο που επισημαίνουν οι μαθητές της Γ' Λυκείου είναι το γεγονός ότι το γεγονός πως πλέον η σχολική χρονιά έχει φτάσει λίγο πριν από αυτό το τέλος. Απομένουν μόλις δυο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα και ακολούθως άλλες τρεις για την ολοκλήρωση της χρονιάς. Όπως είναι γνωστό, αυτές οι τρεις εβδομάδες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου για να κάνουν επαναλήψεις και να συγκεντρωθούν για τον απώτατο στόχο που είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι επιστολές των μαθητών του 5ου εσπερινού ΕΠΑΛ Εξαρχείων και του 1ου εσπερινού ΕΠΑΛ Αιγάλεω. Παρόμοια επιστολή έστειλε πριν από λίγες ημέρες και το δεκαπενταμελές συμβούλιο του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ραφήνας (δείτε εδώ).

Οι μαθητές του 5ο εσπερινού ΕΠΑΛ Εξαρχείων

Με τις ανακοινώσεις των νέων κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στις εντατικές μας δημιουργείται μια ανασφάλεια για τις συνέπειες που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων και των εσπερινών ΕΠΑΛ που φοιτούν μαθητές ηλικίας άνω των 18 έως 65 ετών. Στο εσπερινό ΕΠΑΛ είμαστε εργαζόμενοι, γονείς και ευπαθείς ομάδες.

Τα σελφ τεστ στην ηλικιακή ομάδα που είμαστε δεν τα δικαιούμαστε σαν μαθητές αλλά και με αυτή τη λύση δεν νιώθουμε ασφαλής γιατί η μεταφορά μας προς το εσπερινό με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Ετσι η έκθεση μας στο κίνδυνο του ιού αυξάνεται και φοβόμαστε για την μεταφορά του στο οικογενειακό και εργασιακό μας περιβάλλον.

Παρακαλούμε να δείτε τους προβληματισμούς μας και τις επιφυλάξεις μας και να συνεχιστούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης που είναι πιο ασφαλές για την ηλικιακή μας ομάδα.

Με εκτίμηση οι μαθητές του 5ο εσπερινού ΕΠΑΛ Εξαρχείων

Η επιστολή του 1ου εσπερινού ΕΠΑΛ Αιγάλεω

Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε τελούμε υπό συνθηκών καραντίνας από τις 6 ΝοεμβρίουΕδώ και πέντε μήνες είμαστε με κλειστά τα σχολεία, για λόγους προληπτικούς για την δημόσια υγεία, και πολύ καλώς, μιας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μάθαμε, προσαρμοστήκαμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη πραγματικότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα καλούμαστε να κάνουμε, παρά τις τόσες αντιξοότητες. Άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ σχέση με υπολογιστές έμαθαν να κάνουν “login” στα πενήντα τους, τα εξήντα τους για να παρακολουθήσουν την νέα μορφή της εκπαίδευσης, την τηλεδιδασκαλία. Και αυτό, γιατί η επιθυμία τους να ολοκληρώσουν τον κύκλο φοίτησής τους, με βλέψεις και με ελπίδες σε ένα καλύτερο αύριο, είναι τόσο ισχυρή που αποτελεί την ισχυρότερη κινητήριο δύναμή τους.

Πλέον βρισκόμαστε χρονικά λίγο πριν από αυτό το τέλος. Δυο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα και ακολούθως θα απομένουν άλλες τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση της χρονιάς. Τρεις εβδομάδες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου για να κάνουν επαναλήψεις και να συγκεντρωθούν για τον απώτατο στόχο που είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αυτό για το οποίο προορίζονται εδώ και χρόνια.

Και ενώ έχουμε τεράστια έξαρση κρουσμάτων, και ενώ ισχύουν τόσο αυστηρές απαγορεύσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα, μηνύματα και χρονικοί περιορισμοί προκειμένου να κάνει κανείς μια απλή αγορά ενός προϊόντος, με όρια ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, αποφασίσατε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές της τρίτης Λυκείου στις τάξεις και τα θρανία, όπου συνωστιζόμαστε 20 και πλέον άτομα μέσα σε 15 τετραγωνικά μέτρα για ώρες.

Δηλώνουμε αδυναμία να αντιληφθούμε την λογική.

Ακόμα και το επιχείρημα της ύπαρξης των self test είναι αίολο. Από άποψης αποτελεσματικότητας διότι είναι αμφίβολη η ορθή διεξαγωγή του από όλους εμάς, και συνεπακολούθως επίφοβη έως και επικίνδυνη η θεώρηση ότι είμαστε υγιείς, αλλά και από το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες όπου απαγορεύεται δια ροπάλου η τόσο αυξημένη συνάθροιση.

Θεωρούμε λοιπόν δεδομένου ότι πρωτίστως είναι επικίνδυνο και για μας αλλά και για τις οικογένειές μας, αλλά και απολύτως αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό ως προς τον εκπαιδευτικό λόγο τον οποίο υποτίθεται ότι εξυπηρετεί διότι θα μας βγάλει εντελώς από τον ρυθμό και την καθημερινότητα που έχουμε βρει με τόση δυσκολία έως τώρα, σας ζητούμε να αναθεωρήσετε και να μην μας υποχρεώσετε να υποβληθούμε σε κάτι τόσο λάθος και στην βάση του τόσο αντιφατικό και αντίθετο με την κοινή λογική την οποία πιστεύουμε ότι διαθέτουμε.

Ελπίζουμε το ίδιο και εσείς. Ευχαριστούμε.

Το μαθητικό συμβούλιο του 1ου εσπερινού ΕΠΑΛ Αιγάλεω

Και το ΕΠΑΛ Ευόσμου

Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και την αντίθεση μας για την επαναλειτουργία των Εσπερινών ΕΠΑΛ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν σε αυτά. 

Ειδικότερα: 

1.Η πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο μας είναι ενήλικες  με ηλικία σε μεγάλο ποσοστό άνω των 45 ετών. 

  2.Στη συντριπτική πλειοψηφία είμαστε εργαζόμενοι και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καθημερινή συναναστροφή με πολύ κόσμο στους χώρους εργασίας μας (όπως σε δομές υγείας, σε πολυκαταστήματα τροφίμων, διανομείς κ.α.). 

3.Σχεδόν όλοι είμαστε οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, ενώ κάποιοι έχουμε ηλικιωμένους γονείς με υποκείμενα νοσήματα που συνοικούν μαζί μας ή εξαρτώνται από εμάς. 

4.Τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας πολύ σωστά εξαιρέθηκαν από τη δια ζώσης εκπαίδευση. Εμείς, είμαστε ακόμα πιο ευάλωτος πληθυσμός από τους νεαρούς σπουδαστές. Ζητούμε να εξαιρεθούν και τα ΕσπερινάΣχολεία όλης της χώρας από την δια ζώσης εκπαίδευση όπως οι παραπάνω δομές. 

Δηλώνουμε την πρόθεση μας να απέχουμε από τα δια ζώσης μαθήματα στο σχολείο μας και ζητούμε να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας  ως έχει, δηλαδή εξ αποστάσεως  ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των συμμαθητών μας των καθηγητών και των οικογενειών μας μέχρι να υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας. 

Εν όψει  των λίγων ημερών που υπολείπονται μέχρι τις διακοπές του Πάσχα είναισημαντικό να μην ρισκάρουμε τις ζωές τις δικές μας αλλά και των συνάνθρωπων μας. 

Παρακαλούμε να εξετάσετε με σοβαρότητα και σε προτεραιότητα τα αιτήματά μας και να τροποποιήσετε τις αποφάσεις σας σχετικά με τη δια ζώσης  λειτουργία των Εσπερινών Σχολείων. Αναμένουμε τις έγκαιρες και υπεύθυνες απαντήσεις σας. 

Με εκτιμήση

Το 15μελές του Εσπερινού ΕΠΑΛ ΕΥΌΣΜΟΥ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαίο
Τραγωδία στον Αυλώνα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση φορτηγών
Συγκρούστηκαν ένα φορτηγό με ένα βαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας, ενώ δύο ακόμα να μεταφερθούν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο...
Τραγωδία στον Αυλώνα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση φορτηγών
filozoia
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωϊας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας από την εκπαιδευτική κοινότητα
Συνολικά, κατατέθηκαν 3.148 έργα, τα οποία δημιούργησαν περισσότεροι από 5.500 μαθητές και μαθήτριες από 312 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία,...
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωϊας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας από την εκπαιδευτική κοινότητα
ΕΟΠΠΕΠ
ΕΟΠΠΕΠ: Εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας
ΕΟΠΠΕΠ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις για τις εξετάσεις πιστοποίησης προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας της τρίτης περιόδου
ΕΟΠΠΕΠ: Εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας