Εκδήλωση: Το ΕΚΠΑ συζητάει για τη σεξουαλική παρενόχληση
Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΕΚΠΑ διοργάνωσε την πρώτη δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση

Η πρώτη δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 2 Απριλίου η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΕΚΠΑ, διοργανώθηκε με αφορμή την 8η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών.

Στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ Μαίρη Λεοντσίνη παρουσίασε τα μέλη της επιτροπής:

  • Πολυξένη Αργειτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
  • Χριστίνα Δάλλα, Αναπληρώτρια Προέδρου της ΕΙΦ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή,
  • Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης,
  • Ιωάννα Κονδύλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής,
  • Κατερίνα Μαρμαρινού, Διοικητική Υπάλληλος ,
  • Αρετή Σπυροπούλου, Ψυχίατρος, Ε.ΔΙ.Π στην Ιατρική Σχολή,
  • Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης,
  • Φωτεινή-Ηλέκτρα Χριστακοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Νομικής και συζητήθηκαν ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο πανεπιστημιακό πλαίσιο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Πρυτανείας και της Συγκλήτου στο έργο  της Επιτροπής, εξέθεσε τις αρμοδιότητές της και αναφέρθηκε στη διεθνή κατάταξη του EKΠA στο Times of Higher Education Impact Ranking Αθηνών στην 26η θέση στον στόχο 10, σχετικά με τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά τόνισε και τη δέσμευση στη μηδενική ανοχή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, ανέλυσε το διεθνές νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την ίση μεταχείριση. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων αναλύονται μέσα από το πρίσμα της προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως επίσης και τη σημασία που θα έχει η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 από την ελληνική πολιτεία.

Η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την Ίση Μεταχείριση αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες παρέμβασης που έχει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ανέπτυξε τη δράση του θεσμού. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης ως προς τις δυνατότητες για προσφυγή στο πλαίσιο του νόμου 3896, και τόνισε τις δυσχέρειες στην αποδεικτική διαδικασία, την αμφισβήτηση των κινήτρων των ατόμων που καταγγέλλουν, αλλά και τις συχνές υπαναχωρήσεις στις διαδικασίες διαλεύκανσης υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Μαρία Ψυχουντάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ – ΕΚΠΑ, αφού εξέθεσε τους τρόπους ανατροφής των παιδιών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο διαλεκτικό – δημοκρατικό τρόπο ανατροφής, ο οποίος εγγυάται την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, αλλά παράλληλα διευρύνει τις δυνατότητες συμπερίληψης. Τόνισε τη σημασία της συζήτησης και του διαλόγου γύρω από ζητήματα σεξουαλικότητας στο οικογενειακό πλαίσιο ως συνθήκη πρόληψης των επιπτώσεων της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Ναταλί Κωσταρά, Προπτυχιακή Φοιτήτρια Νομικής ΕΚΠΑ, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΥΛ.ΙΣ ΑΠΘ και υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού και Εξωτερικών σχέσεων, παρουσίασε τις δράσεις της εθελοντικής ανεξάρτητης φοιτητικής πρωτοβουλίας Φύλου και Ισότητας (ΦΥΛ.ΙΣ), με στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών, την προσπάθεια για ένταξη μαθημάτων Φύλου και Σεξουαλικότητας στα Προγράμματα Σπουδών με τη διοργάνωση εργαστηρίων ενδυνάμωσης, αλλά και ερευνητικές πρωτοβουλίες ικανές να προωθήσουν τις προτεραιότητες της οργάνωσης.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με το κοινό γύρω από θέματα νομικής κάλυψης των ατόμων που καταγγέλλουν αλλά και των πρωτοβουλιών, τις οποίες προτίθεται να αναλάβει η  Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΕΚΠΑ. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΙΦ, την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τις φοιτητικές πρωτοβουλίες με στόχο την εμπέδωση της ισότητας στο σύνολο των διαδικασιών του Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Λεοντσίνη, Αν. Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ και Πρόεδρος της ΕΙΦ-ΕΚΠΑ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Self test - σχολεία: Να τα προμηθεύονται οι γονείς τις καθημερινές
«Δευτέρα με Τετάρτη να προμηθεύονται οι γονείς τα self test από τα φαρμακεία», είπε ο γγ του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης - Χαμηλό το ποσοστό διασποράς...
Self test - σχολεία: Να τα προμηθεύονται οι γονείς τις καθημερινές
Κουφονήσια
Κορονοϊός: Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά με κατοίκους άνω των 10.000
Τηλεδιάσκεψη είχε στις 11.30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με περιφερειάρχες για τους εμβολιασμούς στα νησιά - Η Πελώνη μίλησε για το θέμα των...
Κορονοϊός: Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά με κατοίκους άνω των 10.000
Σχολεία: Το Μεσολόγγι «αδειάζει» την κυβέρνηση που αποφάσισε άνοιγμα
Μετά την κυβερνητική απόφαση για "άδειασμα" του Δήμαρχου προκειμένου να ανοίξουν τελικά από σήμερα τα σχολεία, οι περισσότεροι μαθητές στο Μεσολόγγι...
Σχολεία: Το Μεσολόγγι «αδειάζει» την κυβέρνηση που αποφάσισε άνοιγμα