Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΕΚΠΑ διοργάνωσε την πρώτη δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση

Η πρώτη δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 2 Απριλίου η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΕΚΠΑ, διοργανώθηκε με αφορμή την 8η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών.

Στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ Μαίρη Λεοντσίνη παρουσίασε τα μέλη της επιτροπής:

  • Πολυξένη Αργειτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
  • Χριστίνα Δάλλα, Αναπληρώτρια Προέδρου της ΕΙΦ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή,
  • Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης,
  • Ιωάννα Κονδύλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής,
  • Κατερίνα Μαρμαρινού, Διοικητική Υπάλληλος ,
  • Αρετή Σπυροπούλου, Ψυχίατρος, Ε.ΔΙ.Π στην Ιατρική Σχολή,
  • Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης,
  • Φωτεινή-Ηλέκτρα Χριστακοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Νομικής και συζητήθηκαν ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο πανεπιστημιακό πλαίσιο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Πρυτανείας και της Συγκλήτου στο έργο  της Επιτροπής, εξέθεσε τις αρμοδιότητές της και αναφέρθηκε στη διεθνή κατάταξη του EKΠA στο Times of Higher Education Impact Ranking Αθηνών στην 26η θέση στον στόχο 10, σχετικά με τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά τόνισε και τη δέσμευση στη μηδενική ανοχή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, ανέλυσε το διεθνές νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την ίση μεταχείριση. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων αναλύονται μέσα από το πρίσμα της προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως επίσης και τη σημασία που θα έχει η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 από την ελληνική πολιτεία.

Η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την Ίση Μεταχείριση αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες παρέμβασης που έχει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ανέπτυξε τη δράση του θεσμού. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης ως προς τις δυνατότητες για προσφυγή στο πλαίσιο του νόμου 3896, και τόνισε τις δυσχέρειες στην αποδεικτική διαδικασία, την αμφισβήτηση των κινήτρων των ατόμων που καταγγέλλουν, αλλά και τις συχνές υπαναχωρήσεις στις διαδικασίες διαλεύκανσης υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Μαρία Ψυχουντάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ – ΕΚΠΑ, αφού εξέθεσε τους τρόπους ανατροφής των παιδιών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο διαλεκτικό – δημοκρατικό τρόπο ανατροφής, ο οποίος εγγυάται την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, αλλά παράλληλα διευρύνει τις δυνατότητες συμπερίληψης. Τόνισε τη σημασία της συζήτησης και του διαλόγου γύρω από ζητήματα σεξουαλικότητας στο οικογενειακό πλαίσιο ως συνθήκη πρόληψης των επιπτώσεων της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Ναταλί Κωσταρά, Προπτυχιακή Φοιτήτρια Νομικής ΕΚΠΑ, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΥΛ.ΙΣ ΑΠΘ και υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού και Εξωτερικών σχέσεων, παρουσίασε τις δράσεις της εθελοντικής ανεξάρτητης φοιτητικής πρωτοβουλίας Φύλου και Ισότητας (ΦΥΛ.ΙΣ), με στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών, την προσπάθεια για ένταξη μαθημάτων Φύλου και Σεξουαλικότητας στα Προγράμματα Σπουδών με τη διοργάνωση εργαστηρίων ενδυνάμωσης, αλλά και ερευνητικές πρωτοβουλίες ικανές να προωθήσουν τις προτεραιότητες της οργάνωσης.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με το κοινό γύρω από θέματα νομικής κάλυψης των ατόμων που καταγγέλλουν αλλά και των πρωτοβουλιών, τις οποίες προτίθεται να αναλάβει η  Επιτροπή Ισότητας Φύλων του ΕΚΠΑ. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΙΦ, την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τις φοιτητικές πρωτοβουλίες με στόχο την εμπέδωση της ισότητας στο σύνολο των διαδικασιών του Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Λεοντσίνη, Αν. Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ και Πρόεδρος της ΕΙΦ-ΕΚΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Women
Αρχαία Ελλάδα: Oι γυναίκες μαθηματικοί της αρχαιότητας
Εκτός από την Υπατία, 40 γυναίκες μαθηματικοί εντοπίστηκαν από τον 10ο αι. π.Χ έως τον 5ο αι.μ.Χ από τον μαθηματικό Ευάγγελο Σπανδάγο - Γιατί έμειναν...
Αρχαία Ελλάδα: Oι γυναίκες μαθηματικοί της αρχαιότητας
pleistiriasmoi-1-1021x580.jpg
Ασύλληπτο: Εγγυήθηκε για «φίλο» και χάνει την περιουσία του σε πλειστηριασμούς τα Χριστούγεννα
Ενημερώθηκαν και από fund του εξωτερικού, ότι είχε αγοράσει το δάνειό τους και απαιτούσε εδώ και τώρα, να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή, η οποία στο...
Ασύλληπτο: Εγγυήθηκε για «φίλο» και χάνει την περιουσία του σε πλειστηριασμούς τα Χριστούγεννα
emvolio
Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν
Μικρότερη από την επιθυμητή η ροή των πολιτών λένε οι φαρμακοποιοί - Ανεφάρμοστη η προαναγγελία για αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή
Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν
μονιμοποιηση
Εκπαιδευτικοί: Κινητοποίηση σήμερα Δευτέρα στις 14:00 στην Α' Διεύθυνση Αθήνας
Το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει ανοιχτά τη νέα γενιά εκπαιδευτικών ως εύκολο στόχο και τους διορισμούς ως Δούρειο Ίππο για να περάσει την πολυπόθητη...
Εκπαιδευτικοί: Κινητοποίηση σήμερα Δευτέρα στις 14:00 στην Α' Διεύθυνση Αθήνας