Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό ΑμΕΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS
Η Σοφία Σακοράφα κατέθεσε ερώτηση προς την Νίκη Κεραμέως με θέμα τον «απαράδεκτο αποκλεισμό ΑμΕΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση»

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 23/3/2021 ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα τον «απαράδεκτο αποκλεισμό ΑμΕΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση».

Όπως αναφέρει η κ. Σακοράφα, οι γονείς και οι κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες, φέρουν το κύριο βάρος για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στη διαβίωση τους, όχι μόνο κατά το χρόνο της ανηλικότητάς τους αλλά και μετά την ενηλικίωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μόνιμες και όχι πρόσκαιρες αναπηρίες, αντιμετωπίζονται με αναλγησία από το ελληνικό Κράτος, αφού τα αρμόδια δημόσια όργανα, περικόπτουν θεραπείες με την αιτιολογία ότι αυτές δεν είναι απαραίτητες μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών.

Η λογοθεραπεία, μια από τις περικοπτόμενες θεραπείες, σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής των ατόμων με νοητικές αναπηρίες γιατί αφενός διορθώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο και αφετέρου λειτουργεί βοηθητικά στα προβλήματα κατάποσης, της κίνησης του στοματοφάρυγγα και στα μασητικά προβλήματα.

Η Ειδική Διαπαιδαγώγηση, που επίσης περικόπτεται κατά την ενηλικίωση, είναι αναγκαία για την εκπαίδευση σε μια επανοριοθέτηση της συμπεριφοράς και κοινωνικής προσαρμογής σε νέα δεδομένα, όπως η διαμονή σε ξενώνα και η ικανότητα στην προσαρμοσμένη εργασία.

Επειδή η κοινωνικά απαράδεκτη και αντιεπιστημονική πολιτική των περικοπών στις θεραπείες οδηγούν στην περιθωριοποίηση των ενηλίκων ΑΜΕΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται η Υπουργός Παιδείας α) αν έχει πρόθεση να προστατέψει τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειές τους διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις αναγκαίες θεραπείες και β) τι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία για την κατηγορία των ΑΜΕΑ που πάσχουν από νοητική αναπηρία και την αντιμετώπισή τους μετά την ενηλικίωση;

Διαβάστε επίσης την αναφορά για τα Μουσικά Σχολεία

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

votanopoulou-piano
Αρσάκεια Σχολεία: Η κα Ε.Βοτανοπούλου πρόεδρος του MozarteumHellas
Στο Salzburg δόθηκε η ευκαιρία στην κ. Βοτανοπούλου να παίξει σε ένα ιστορικό όργανο, ένα fortepiano, που ανήκε στον Μότσαρτ και στο οποίο έπαιζε ο...
Αρσάκεια Σχολεία: Η κα Ε.Βοτανοπούλου πρόεδρος του MozarteumHellas
Μεταπτυχιακά: Συνάφεια ειδικής αγωγής-σχολικής ψυχολογίας (απόφαση)
Δεν επηρεάζεται η συνάφεια μεταπτυχιακών Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας από τις ειδικές ρυθμίσεις πρακτικής άσκησης
Μεταπτυχιακά: Συνάφεια ειδικής αγωγής-σχολικής ψυχολογίας (απόφαση)