CISCO: Την μπάλα στην εξέδρα πετάει η Κεραμέως
Δεν απαντά επί της ουσίας στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τη σύμβαση της CISCO - Κουβέντα για την εμπορική εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων εκατομμυρίων πολιτών

Επαναλαμβάνοντας όσα έχει ήδη πει μέσα και έξω από τη Βουλή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Liberal.

Από την περασμένη Δευτέρα όταν και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τα εκατοντάδες έγγραφα που - αναγκαστικά - κατέθεσε η Ν. Κεραμέως στη Βουλή απαντώντας στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Φίλη για την τηλεκπαίδευση, η υπουργός και η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων του αμερικανικού κολοσσού CISCO. 

Πέραν των αποφάσεων για τροποποίηση δεκάδων συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με την εταιρεία Huawei προς χάριν της CISCO, ενέργεια από την οποία η εν λόγω εταιρεία αποκομίζει περισσότερα από 2 εκ. ευρώ, μείζον ζήτημα προκύπτει με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων εκατομμυρίων φυσικών προσώπων, ακόμη και ανήλικων παιδιών.

«Ηταν δωρεάν αλλά...»

Η Νίκη Κεραμέως επιμένει ότι η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης δόθηκε δωρεάν, κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε αφού επρόκειτο για υπηρεσία δοκιμαστικής περιόδου.

«Η τηλεκπαίδευση δεν θα μπορούσε να είναι εσαεί δωρεάν. Αυτονοήτως, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας να αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία τηλεκπαίδευσης» δηλώνει η υπουργός και προσθέτει: «Όταν η δωρεά έληξε τον Ιανουάριο 2021, τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν την αξιοποίηση υφιστάμενων, ανενεργών αδειών, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης, μέσω του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ».

Εξακολουθεί βεβαίως να μην απαντά - δεν ρωτήθηκε άλλωστε - για τις 154.000 άδειες CISCO Webex for Education 12άμηνης χρήσης που αγοράστηκαν για τις ανάγκες του υπουργείου Παιδείας κατόπιν αιτήματος του διευθυντή του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην τροποποίηση έξι εκτελεστικών συμβάσεων υλοποίησης του Εθνικού Δικτύου Δημίσου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», που μέχρι τότε έκαναν χρήση υπηρεσιών/προϊόντων της Huawei.

Ήρθε για να μείνει

«Το πλαίσιο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ προβλέπει τις άδειες τηλεδιάσκεψης ύψους 2.156.000 ευρώ, συνεπώς το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 14 ευρώ για κάθε έναν από τους 154.000 εκπαιδευτικούς τον χρόνο για να μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές τους, να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης, να επιμορφώνονται κτλ.» δήλωσε η Ν. Κεραμέως ομολογώντας ουσιαστικά ότι το κράτος υποχρεούται να πληρώνει κάθε χρόνο 2.156.000 ευρώ για τη χρήση της πλατφόρμας webex, η οποία μέχρι τώρα μας έλεγε ότι ήταν δωρεάν.

Δεν φτάνει λοιπόν που επί ένα χρόνο τώρα δεν φρόντισε να δημιουργήσει μία ισχυρή, δημόσια και δωρεάν υποδομή τηλεκπαίδευσης εκμεταλλευόμενη το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και επεκτείνοντας τις δυνατότητές του, αλλά επιβαρύνει το Δημόσιο δημιουργώντας εξάρτηση από ιδιώτες παρόχους.

Δριμεία κριτική 

Για τους παραπάνω χειρισμούς την εγκαλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους τομεάρχες Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκο Φίλη και Μάριο Κάτση σε κοινή τους δήλωση να σημειώνουν: «Ενώ έπρεπε εξ’ αρχής να αξιοποιήσει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2 και με διαφάνεια να προχωρήσει θεσμικά τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να προσελκύσει όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες ιδιωτικών παρόχων, επέλεξε τα ad-hoc ιδιωτικά συμφωνητικά με την εν λόγω εταιρία, αρχικά επικαλούμενη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας, για να μεθοδεύσει την μετέπειτα απευθείας ανάθεση. Στην αρχική σύμβαση δωρεάν παροχής, στην ενότητα 8, θέτει στην διάθεση της εν λόγω εταιρίας τα μεταδεδομένα 1.5 εκατ. μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών. Η κ. Κεραμέως, έχει αναγκαστεί μέχρι στιγμής να τροποποιήσει 4 φορές την αρχική σύμβαση, προσπαθώντας να "κρύψει" το τεράστιο θέμα διαρροής δεδομένων προς την εταιρία».

Η απάντηση της υπουργού; «Οταν η παροχή ήταν δωρεάν, μας εγκαλούσαν γιατί είναι δωρεάν και όχι επί πληρωμή [...] Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει με όλα τα μέσα την τηλεκπαίδευση. Αν ήταν στο χέρι του, τα παιδιά μας θα ήταν στο σκοτάδι τόσο καιρό. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση του ΟΧΙ σε όλα, του σκοταδισμού, των fake news και της αμάθειας». Η μπάλα στην εξέδρα.

Καμία απάντηση για τα προσωπικά δεδομένα

Όσο για τα προσωπικά δεδομένα, με μία ερώτηση-πάσα η Νίκη Κεραμέως ισχυρίζεται ότι «το υπουργείο έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και εκπονώντας μελέτη αντικτύπου».

Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει αυτολεξεί τη χθεσινή της ανακοίνωση περί «ειδικού ενισχυμένου πλαισίου» και «ειδικών ρητρών» ενώ με την αναφορά στη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ «που έκρινε την τηλεκπαίδευση ως απολύτως συμβατή με τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για τη προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» θεωρεί ότι απαντά στα φλέγοντα ζητήματα της εμπορικής εκμετάλλευσης των μεταδεδομένων των χρηστών των υπηρεσιών της CISCO.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα