Σχολεία – Γώγος: Τον Απρίλιο να ανοίξουν τα Λύκεια
«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο» είπε ο Χαράλαμπος Γώγος

Σχολεία: Για άνοιγμα των Λυκείων και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων εντός του Απριλίου μίλησε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το Λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη», υπογράμμισε. 

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό. 

Η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών

Επίσης, ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. 

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, σημείωσε.

Σε ερώτηση για κάποιου είδους άνοιγμα, απάντησε ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας». 

 «Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» δήλωσε ο καθηγητής. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα».  

«Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» είπε, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των μέτρων. 

Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Για το εμβόλιο της AstraZeneca υποστήριξε ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ.

«Αν υπάρξει κάποια πληθώρα εμβολίων που μπορούν να προσωποποιηθούν το βλέπουμε, αλλά δεν είναι στον ορίζοντα... Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες (…) ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο» συμπλήρωσε. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alzheimer.jpg
Τα επτά πρόσωπα της λήθης: Οδηγός κατανόησης των σταδίων της νόσου Αλτσχάιμερ
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση παραμένει το ισχυρότερο όπλο για τη διαχείριση της νόσου και τον αξιοπρεπή σχεδιασμό του μέλλοντος
Τα επτά πρόσωπα της λήθης: Οδηγός κατανόησης των σταδίων της νόσου Αλτσχάιμερ
οικονομια
Δημοσιονομικό «παράθυρο» για νέες παροχές: Το πλεόνασμα και το ραντεβού με τη Eurostat
Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις αποτελεί η ερχόμενη Τετάρτη, 22 Απριλίου, οπότε και η Eurostat θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της...
Δημοσιονομικό «παράθυρο» για νέες παροχές: Το πλεόνασμα και το ραντεβού με τη Eurostat
moliv.jpg
Συνδικαλιστικές διώξεις στην εκπαίδευση: Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση στο Πάντειο
Ένα χρόνο μετά την υπόθεση Χοτζόγλου, εντείνεται η αντιπαράθεση για δικαιώματα, αξιολόγηση και εργασιακή ασφάλεια
Συνδικαλιστικές διώξεις στην εκπαίδευση: Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση στο Πάντειο
Νταντάδες της γειτονίας
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το νέο δίχτυ φροντίδας για γονείς και βρέφη ανοίγει στις 24 Απριλίου
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αιτήσεις, ποσά και προϋποθέσεις
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Το νέο δίχτυ φροντίδας για γονείς και βρέφη ανοίγει στις 24 Απριλίου