Χατζηχριστοδούλου ΣΚΑΪ
Πότε και πώς θα ξανανοίξουν τα σχολεία. Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού άλλαξαν τα δεδομένα.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στον ΣΚΑΪ, μίλησε για το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων αλλά και των καταστημάτων. 

Τόνισε πως πιθανόν να ανοίξει το λιανεμπόριο με click away ενώ σημείωσε την ανάγκη χρήστης διπλής μάσκας. Όσον αφορά στα τα σχολεία είπε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων.
 
Για τα σχολεία είπε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς το γεγονός ότι τα Λύκεια είναι κλειστά ήδη εδώ και 5,5 με έξι μήνες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα για δύο εβδομάδες, από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων. «Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά.»

Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια.

Είναι βεβαίως γνωστό πως τα ειδικά σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν διά ζώσης σε όλη τη χώρα

Τι δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Σταδιακά θα γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μετά την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στη χώρα έως τις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ίδια, για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνουν να έχουν αυξητική τάση παρά το lockdown. Πολλοί έκαναν λόγο για λανθασμένη στρατηγική και μη εφαρμογή των μέτρων, πράγμα που τα καθιστά αναποτελεσματικά.
 
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια.

«Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας.»

Αν δεν παίρναμε τα μέτρα που πήραμε, όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται. Επομένως, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτή τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα.

«Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων.», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα