Με αφορμή την τροπολογία για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το γεγονός ότι η επιλογή του Διευθυντή παύει να είναι αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ανατίθεται... στον υπουργό

Για ασφυκτικό κομματικό σε έναν Οργανισμό που προοριζόταν για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων και της έρευνας στη χώρα, κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Νίκος Φίλης καταγγέλλει το γεγονός ότι η επιλογή του Διευθυντή παύει να είναι αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ανατίθεται... στον υπουργό, χωρίς αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, καταργείται ο θεσμός του αναπληρωτή διευθυντή και περνούν όλες οι αρμοδιότητές του στον διορισμένο διευθυντή.

«Θίγεται έτσι βάναυσα το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΙΔΕΚ που κατοχυρώνει τη λειτουργική και θεσμική αυτονομία του έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης» αναφέρει χαρακτηριστικά,  υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «η σύμβαση του κράτους (υπουργείο Οικονομικών) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ιδρύματος, αναφέρει ρητά πώς ουδεμία θεσμική αλλαγή μπορεί να γίνει στο ΕΛΙΔΕΚ εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας».

Η δήλωση του Νίκου Φίλη:

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) αποτέλεσε εμβληματική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την οικονομική υποστήριξη των νέων ερευνητών. Στα χρόνια που λειτουργεί έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ερευνητές που διαφορετικά θα μετανάστευαν στο εξωτερικό να παραμείνουν, να εργαστούν και να διαπρέψουν στη χώρα μας.

Αυτό το έργο και την αξιοπιστία του ΕΛΙΔΕΚ, που στηρίχθηκε στην ανεξαρτησία της διοίκησής του από την εκάστοτε κυβέρνηση πλήττει βάναυσα η ΝΔ. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής επιβάλλει ασφυκτικό κομματικό έλεγχο σε βάρος του ιδρύματος, που θα πλήξει τους νέους υπότροφους. Η επιλογή του Διευθυντή παύει να είναι αρμοδιότητα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και ανατίθεται... στον υπουργό, χωρίς αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, καταργείται ο θεσμός του αναπληρωτή διευθυντή και περνούν όλες οι αρμοδιότητές του στον διορισμένο διευθυντή.

Θίγεται έτσι βάναυσα το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΙΔΕΚ που κατοχυρώνει τη λειτουργική και θεσμική αυτονομία του έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης. Να σημειωθεί πώς η σύμβαση του κράτους (υπουργείο Οικονομικών) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ιδρύματος, αναφέρει ρητά πώς ουδεμία θεσμική αλλαγή μπορεί να γίνει στο ΕΛΙΔΕΚ εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η αλλαγή αφορά το «at arm's length» της διοίκησής του έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης. Διερωτώμεθα εάν έχει εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη του εταίρου.

Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας έχει ολοφάνερο σκοπό να τοποθετηθεί άνθρωπος της στενής επιλογής του υπουργού τη στιγμή που λήγει η θητεία του Διευθυντή και του Επιστημονικού του Συμβουλίου. Κυβερνητική τακτική που διαρκώς -και πρόσφατα- βλέπουμε πού οδηγεί και ποιες παρενέργειες έχει.

Αντί να επιβάλλει ασφυκτικό κομματικό έλεγχο η ΝΔ, να φροντίσει για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΔΕΚ, τώρα που οι πόροι με τους οποίους το υποστήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν, ώστε αυτό να ανταποκριθεί στο έργο του: την ενίσχυση των νέων επιστημόνων και της έρευνας στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

21xronh
Θρήνος! «Ενας ασυνείδητος οδηγός έκανε το παιδί μου άγγελο στον ουρανό»
«Είμαστε όνειρο σκιάς, η μιά σκιά ονείρου; μέσα στα μαύρα μάθια τζη, η ομορφιά του απείρου… Καλό ταξίδι ψυχούλα μου, στα πέρατα του σύμπαντος…»
Θρήνος! «Ενας ασυνείδητος οδηγός έκανε το παιδί μου άγγελο στον ουρανό»
Επεισόδια στις Βρυξέλλες για το Μουντιάλ
Μουντιάλ: Επεισόδια στις Βρυξέλλες μετά την ήττα του Βελγίου από το Μαρόκο – Εικόνες χάους
Η αστυνομία μετά από αρκετή ώρα κατάφερε να διαλύσει το εξαγριωμένο πλήθος που κατέστρεψε ότι έβρισκε μπροστά του
Μουντιάλ: Επεισόδια στις Βρυξέλλες μετά την ήττα του Βελγίου από το Μαρόκο – Εικόνες χάους
πυροσβεστικη
Τραγικό! Διασωληνωμένος 5χρονος που ανασύρθηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα - Ο πατέρας φέρεται να ήταν σε κατάσταση μέθης
Στο νοσοκομείο και τα άλλα δυο αδέλφια του
Τραγικό! Διασωληνωμένος 5χρονος που ανασύρθηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα - Ο πατέρας φέρεται να ήταν σε κατάσταση μέθης
κεραμεωσ
Το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά "βλέπει" αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά μετά τις εκλογές!

Αν ψάξει κανείς τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μέχρι και τις...

Το υπουργείο Παιδείας ξαφνικά "βλέπει" αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά μετά τις εκλογές!