Συζήτηση ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων
Το δίλημμα «σχολεία ή λιανεμπόριο» απασχολεί τους ειδικούς - Οι εκτιμήσεις των Δημ. Σαρηγιάννη και Νίκου Τζανάκη

Το δίλημμα «σχολεία ή λιανεμπόριο» απασχολεί τους ειδικούς, σε μια διαδικασία σταδιακού ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορονοϊού παρατάθηκαν μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως από τις 10 Μαρτίου, η επιδημία θα βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης ως προς τη διασπορά του ιού. 

Εξήγησε πως το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου δεν θα έπρεπε να μπαίνουν αντιπαραθετικά στον σχεδιασμό, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, με την προϋπόθεση «έξυπνων μέτρων» στα καταστήματα.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα δημοτικά σχολεία, καθώς τα παιδιά μικρών ηλικιών δεν εμπλέκονται στη μεταδοτικότητα του ιού. «Σπάνια τα παιδιά είναι ο ασθενής 0 σε μια οικογένεια», παρέθεσε.

Σαρηγιάννης: Πρώτα τα καταστήματα - Τα παιδιά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές

Αντιθέτως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα παιδιά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της πανδημίας, όταν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη.

Γι΄αυτόν τον λόγο, πρότεινε να ανοίξουν πρώτα τα καταστήματα λιανεμπορίου και σε δεύτερο χρόνο τα σχολεία.

Ειδικά για τα σχολεία, πρότεινε κλιμακωτό άνοιγμα, με προτεραιότητα για τα δημοτικά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να ανοίγει σε δεύτερο χρόνο. Θα μπορούσε, ενδιάμεσα, για λόγους που σχετίζονται με την προετοιμασία των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να ανοίξει η Γ΄Λυκείου.

Όπως εξήγησε, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων θα πρέπει να εκτιμηθεί σε ποια φάση βρίσκεται η πανδημία και να ληφθούν με προσοχή οι επόμενες αποφάσεις.

Μειωμένη η απόδοση του lockdown 

Σύμφωνα με τον Δημ. Σαρηγιάννη, η τήρηση του lockdown είναι ελλιπής και η απόδοσή του είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο γύρω στο 45%.

Υποστήριξε ότι από σήμερα θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Στις επόμενες ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας

Από την πλευρά του ο Ν.. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Δήλωσε ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%. Είπε ακόμα ότι μέχρι τον Απρίλιο το 15% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 27-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο, Τετάρτη
Πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας Elias
Κακοκαιρία Elias: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο, Τετάρτη