Συζήτηση ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων
Το δίλημμα «σχολεία ή λιανεμπόριο» απασχολεί τους ειδικούς - Οι εκτιμήσεις των Δημ. Σαρηγιάννη και Νίκου Τζανάκη

Το δίλημμα «σχολεία ή λιανεμπόριο» απασχολεί τους ειδικούς, σε μια διαδικασία σταδιακού ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορονοϊού παρατάθηκαν μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως από τις 10 Μαρτίου, η επιδημία θα βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης ως προς τη διασπορά του ιού. 

Εξήγησε πως το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου δεν θα έπρεπε να μπαίνουν αντιπαραθετικά στον σχεδιασμό, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, με την προϋπόθεση «έξυπνων μέτρων» στα καταστήματα.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα δημοτικά σχολεία, καθώς τα παιδιά μικρών ηλικιών δεν εμπλέκονται στη μεταδοτικότητα του ιού. «Σπάνια τα παιδιά είναι ο ασθενής 0 σε μια οικογένεια», παρέθεσε.

Σαρηγιάννης: Πρώτα τα καταστήματα - Τα παιδιά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές

Αντιθέτως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα παιδιά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της πανδημίας, όταν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη.

Γι΄αυτόν τον λόγο, πρότεινε να ανοίξουν πρώτα τα καταστήματα λιανεμπορίου και σε δεύτερο χρόνο τα σχολεία.

Ειδικά για τα σχολεία, πρότεινε κλιμακωτό άνοιγμα, με προτεραιότητα για τα δημοτικά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να ανοίγει σε δεύτερο χρόνο. Θα μπορούσε, ενδιάμεσα, για λόγους που σχετίζονται με την προετοιμασία των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να ανοίξει η Γ΄Λυκείου.

Όπως εξήγησε, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων θα πρέπει να εκτιμηθεί σε ποια φάση βρίσκεται η πανδημία και να ληφθούν με προσοχή οι επόμενες αποφάσεις.

Μειωμένη η απόδοση του lockdown 

Σύμφωνα με τον Δημ. Σαρηγιάννη, η τήρηση του lockdown είναι ελλιπής και η απόδοσή του είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο γύρω στο 45%.

Υποστήριξε ότι από σήμερα θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Στις επόμενες ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας

Από την πλευρά του ο Ν.. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Δήλωσε ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%. Είπε ακόμα ότι μέχρι τον Απρίλιο το 15% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα