ΣΥΡΙΖΑ για ΑΠΘ: Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί - βασανιστές
Ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τους χώρους του πανεπιστημίου και να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που κρατούνται, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Με τρεις ανακοινώσεις (από ΕΠΕΚΕ Παιδείας, Τμήμα Παιδείας και Γραφείο τύπου) ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση για την αστυνομικλή βια στο ΑΠΘ. Με την πρώτη ζητά τιμωρία στους αστυνομικούς-βασανιστές, ενώ με τη δεύτερη ότι  ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν

Η ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας

Ο νόμος «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», ο πρώτος στα ευρωπαϊκά χρονικά παρόμοιας συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, άρχισε να «εφαρμόζεται» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων και αφού ο πρύτανης κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει, κάνοντας λόγο για παρεμπόδιση της διδασκαλίας (με τα ιδρύματα κλειστά εδώ και ένα χρόνο λόγω κορονοϊού).

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: ΜΑΤ, κλούβες, χημικά, προσαγωγές, άγριοι ξυλοδαρμοί φοιτητών και πανεπιστημιακών. Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: αστυνομικοί επιτίθενται με υπέρμετρη βία, ενώ δε διστάζουν να ψεκάσουν και να σύρουν στο έδαφος ημίγυμνο και ήδη ακινητοποιημένο διαδηλωτή.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν το αυτονόητο - να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια. Η απόφαση της κυβέρνησης να τα κρατά κλειστά εδώ και ένα χρόνο είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα για τα τμήματα και τις σχολές με εργαστήρια και κλινικές. Λύσεις υπάρχουν, όμως απαιτούν κόπο και σχέδιο που η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στερούνται.

  • Να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τους χώρους του πανεπιστημίου και να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που κρατούνται, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

  • Να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί - βασανιστές.

  • Να εξαγγείλει -επιτέλους- η κυβέρνηση το σχέδιό της για την υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. 

Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις.

Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει.  

Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης.

Το Τμήμα Παιδείας

Ο νόμος 4777, που «προστατεύει» την ακαδημαϊκή ελευθερία και «αναβαθμίζει» το ακαδημαϊκό περιβάλλον κατά τον ορθόδοξο νεοφιλελευθερισμό, λειτουργεί ήδη ως εμβρυουλκός της αστυνομικής βίας και ενός ανεξέλεγκτου συντηρητικού φονταμενταλισμού σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο μας, στο ΑΠΘ.

Μια ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων για να ανοίξουν οι κλειστές εδώ και ένα χρόνο σχολές αλλά και έναντι του νόμου για αστυνομοκρατούμενα ΑΕΙ, αντιμετωπίσθηκε με βίαιη επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ, συλλήψεις και κακοποίηση φοιτητών και φοιτητριών.

Αποδεικνύεται πως η μόνη μέριμνα των εμπνευστών του νόμου δεν είναι η αποτελεί αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων αλλά η βίαιη επιβολή σιωπητηρίου σε κάθε φωνή που δεν είναι ομόηχη με τον καθεστωτικό συντηρητικό λόγο.

Για τα σημερινά γεγονότα πραγματικής βίας βαρύτατη ευθύνη φέρει και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, αρνούμενος εδώ και μέρες το διάλογο με τους συλλόγους για το αίτημα τους να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, επικαλούμενος ωστόσο τη προστασία της «ελευθερίας στη διδασκαλία» σε ένα κλειστό Πανεπιστήμιο.

Η συλλήψεις, οι βαρβαρότητες και η κακοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών αποδεικνύουν πως ο πραγματικός κίνδυνος για τη Πανεπιστημιακή ζωή είναι η συρρίκνωση της Δημοκρατίας στα όρια του πολιτικού αυταρχισμού και της ένστολης καταστολής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί κάθε αριστερό προοδευτικό πολίτη να σταθεί αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων φοιτητών φοιτητριών – και του γραμματέα της Ν.ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονικής – ενώ οι υπεύθυνοι της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητοι.

Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία μας χωρίς όρους, προϋποθέσεις και υποσημειώσεις με κάθε μορφή δημοκρατικού συλλογικού αγώνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες