Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Εκπαιδευτικό υλικό για την έμφυλη βία από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς παρουσιάζει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό για τον εκφοβισμό, την σεξουαλική παρενόχληση, την έμφυλη βία , τις διακρίσεις, τον σεξισμό, τις λεκτικές επιθέσεις, την ψυχολογική και σωματική βία, την ομοφοβία, την τοξική αρρενωπότητα, την ενδοοικογενειακή βία. Γιατί όλα αυτά είναι θέματα (της) εκπαίδευσης, είναι θέματα του σχολείου.

Οι συνεχείς καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα έχουν ανοίξει με σφοδρότητα το ζήτημα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αρκείται στην απλή παρατήρηση τέτοιων σφοδρών κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται να στεκόμαστε ανοιχτά απέναντί τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

Σήμερα, η απουσία σεξουαλικής αγωγής είναι παραπάνω από εμφανής. Αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση δεν μπορεί να σιωπά. Η ανάγκη για σοβαρές και μελετημένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις είναι τεράστια: να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με θάρρος με προσοχή και σεβασμό στα παιδιά, να τα ακούσουμε. Με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών. Για να στέκονται κριτικά και να αποδομούν τα έμφυλα στερεότυπα. Για να λειτουργούν με βάση την ισότητα και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη σχολική και εξωσχολική καθημερινότητά τους, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και μελλοντικά εργασιακή.

Φυσικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιβάλλει πολλούς περιορισμούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι λειψή, απουσιάζει η φυσική συνύπαρξη στην τάξη, η ενσώματη αλληλεπίδραση. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας, της τοξικής αρρενωπότητας, παραμένει κατεξοχήν ζήτημα (της) εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικός καλείται να αναζητήσει τον πιο πρόσφορο τρόπο να επεξεργαστεί με τα παιδιά αυτά τα λεπτά και δύσκολα θέματα. Σήμερα, εξ αποστάσεως, ή αύριο, που θα ξανασυναντηθεί μαζί τους στην τάξη.

Το υλικό που παρουσιάζεται από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς είναι ενδεικτικό: αποτελεί κυρίως πρόταση και παρότρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς: να ανοίξουμε το θέμα, να μιλήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε, να τους δείξουμε με θάρρος το φαινόμενο.

Το υλικό κλιμακώνεται: από το σεξισμό στη γλώσσα και τα έμφυλα στερεότυπα ως τη λεκτική και σωματική βία. Από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τη βία και τις γυναικοκτονίες. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το δουν, να το εμπλουτίσουν να φτιάξουν νέο, να το προσαρμόσουν στις τάξεις τους, να μιλήσουν με συναδέλφους, να το διαδώσουν, να το φέρουν στα παιδιά, να δουλέψουν μαζί τους.

Το ίδιο ισχύει για τους γονείς. Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει στεγανά. Το μόνο ασφαλές όριο είναι η ειλικρινής επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με τα παιδιά.

Δείτε περισσότερα εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia 2022
Αντιδράσεις στο 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης για μία... «μπαλονοειδή»​​​​​​​ κατασκευή
Τι καταγγέλλει η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής για τη «μπαλονοειδή»​​​​​​​ κατασκευή που προκαλεί αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα του 4ου...
Αντιδράσεις στο 4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης για μία... «μπαλονοειδή»​​​​​​​ κατασκευή
Μακραίνει η λίστα εργατικών δυστυχημάτων: Δύο νεκροί ένας τραυματίας
Δύο εργαζόμενοι νεκροί και ένας τραυματίας το τελευταίο διάστημα κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες» - Διαλεύκανση των αιτιών ζητά η ΓΣΕΕ
Μακραίνει η λίστα εργατικών δυστυχημάτων: Δύο νεκροί ένας τραυματίας