Εκπαιδευτικό υλικό για την έμφυλη βία και την κακοποίηση
Εκπαιδευτικό υλικό για την έμφυλη βία από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς παρουσιάζει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό για τον εκφοβισμό, την σεξουαλική παρενόχληση, την έμφυλη βία , τις διακρίσεις, τον σεξισμό, τις λεκτικές επιθέσεις, την ψυχολογική και σωματική βία, την ομοφοβία, την τοξική αρρενωπότητα, την ενδοοικογενειακή βία. Γιατί όλα αυτά είναι θέματα (της) εκπαίδευσης, είναι θέματα του σχολείου.

Οι συνεχείς καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα έχουν ανοίξει με σφοδρότητα το ζήτημα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αρκείται στην απλή παρατήρηση τέτοιων σφοδρών κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται να στεκόμαστε ανοιχτά απέναντί τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

Σήμερα, η απουσία σεξουαλικής αγωγής είναι παραπάνω από εμφανής. Αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση δεν μπορεί να σιωπά. Η ανάγκη για σοβαρές και μελετημένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις είναι τεράστια: να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με θάρρος με προσοχή και σεβασμό στα παιδιά, να τα ακούσουμε. Με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών. Για να στέκονται κριτικά και να αποδομούν τα έμφυλα στερεότυπα. Για να λειτουργούν με βάση την ισότητα και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη σχολική και εξωσχολική καθημερινότητά τους, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και μελλοντικά εργασιακή.

Φυσικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιβάλλει πολλούς περιορισμούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι λειψή, απουσιάζει η φυσική συνύπαρξη στην τάξη, η ενσώματη αλληλεπίδραση. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας, της τοξικής αρρενωπότητας, παραμένει κατεξοχήν ζήτημα (της) εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικός καλείται να αναζητήσει τον πιο πρόσφορο τρόπο να επεξεργαστεί με τα παιδιά αυτά τα λεπτά και δύσκολα θέματα. Σήμερα, εξ αποστάσεως, ή αύριο, που θα ξανασυναντηθεί μαζί τους στην τάξη.

Το υλικό που παρουσιάζεται από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς είναι ενδεικτικό: αποτελεί κυρίως πρόταση και παρότρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς: να ανοίξουμε το θέμα, να μιλήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε, να τους δείξουμε με θάρρος το φαινόμενο.

Το υλικό κλιμακώνεται: από το σεξισμό στη γλώσσα και τα έμφυλα στερεότυπα ως τη λεκτική και σωματική βία. Από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τη βία και τις γυναικοκτονίες. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το δουν, να το εμπλουτίσουν να φτιάξουν νέο, να το προσαρμόσουν στις τάξεις τους, να μιλήσουν με συναδέλφους, να το διαδώσουν, να το φέρουν στα παιδιά, να δουλέψουν μαζί τους.

Το ίδιο ισχύει για τους γονείς. Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει στεγανά. Το μόνο ασφαλές όριο είναι η ειλικρινής επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με τα παιδιά.

Δείτε περισσότερα εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Βάσεις 2021: Τα «πάνω κάτω» φέρνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2021

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

asep
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα και για πέντε ημέρες οι δηλώσεις προτιμήσεων περιοχών
Αναλυτικά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα και για πέντε ημέρες οι δηλώσεις προτιμήσεων περιοχών
Απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
Για «διάκριση στερούμενη συνταγματικού ερείσματος» κάνουν λόγο οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων Αλλοδαπής, οι οποίοι με υπόμνημα που κατέθεσαν αντιτίθενται...
Απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
Χαλκιδική: Παραλία της Σιθωνίας γέμισε αφρούς - Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Γέμισε με αφρούς η παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής - Τι είναι το φαινόμενο του «ευτροφισμού» στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση του ακίνδυνου αφρού
Χαλκιδική: Παραλία της Σιθωνίας γέμισε αφρούς - Πώς εξηγείται το φαινόμενο