Εκπαιδευτικοί: Ουσιαστικά μέτρα για τα ειδικά σχολεία
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν ουσιαστικά μέτρα για τα ειδικά σχολεία - Τρίωρη στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής

«Τα ειδικά σχολεία τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν καθημερινά χωρίς καμία μέριμνα από την μεριά του Υπουργείου Παιδείας» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Όπως αναφέρουν, η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, 11:00 – 14:00 για τους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Επιπλέον, το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας κηρύσσει συμπληρωματικά τρίωρη στάση εργασίας 8:00 – 11:00 για τους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και ζητά η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία αυτά.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Αθηνών:

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής!

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοιού η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Αγνοώντας επιδεικτικά τα καίρια αιτήματα εκπαιδευτικών γονιών και μαθητών για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, επαναλαμβανόμενα  τεστ, εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, επιλέγει να διατηρεί κλειστά τα σχολεία, αφήνοντας στο έλεος τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών.

Όλο αυτό το διάστημα  τα ειδικά σχολεία τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν καθημερινά χωρίς καμία μέριμνα από την μεριά του Υπουργείου Παιδείας, αφού ουσιαστικά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προφύλαξης των εργαζομένων σ’ αυτά αλλά και των μαθητών. Η αδιαφορία της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι εγκληματική! Την ίδια στιγμή γυρνά προκλητικά την πλάτη στα χρόνια προβλήματα της ειδικής Αγωγής που σήμερα, μέσα στην πανδημία, διογκώνονται.

Η υποστελέχωση αρκετών μονάδων, η λειτουργία τους αρκετές φορές χωρίς νοσηλευτή, σε συνδυασμό με την αδυναμία σημαντικού ποσοστού των μαθητών να φορέσουν μάσκα, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους μαθητές και τις οικογένειες τους όσο και για το εκπαιδευτικό και το ειδικό προσωπικό. Ακόμα και η πρόταση για τη διενέργεια τεστ σε εβδομαδιαία βάση δεν υλοποιείται, εκτός από κάποιες σποραδικές εμφανίσεις κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε κάποια σχολεία, ενώ και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που έχουν θεσπιστεί για την Γενική Εκπαίδευση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την μετάδοση του ιού σ’ ένα περιβάλλον που οι ανάγκες είναι διαφορετικές.

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει επίσης στον τομέα της μεταφορά των παιδιών, ειδικά στις περιπτώσεις που η μετακίνηση γίνεται με σχολικά λεωφορεία.  Ως και σήμερα δεν έχει ληφθεί η παραμικρή πρόνοια για την αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων και την αραίωση των παιδιών σ’ αυτά. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει στα σχολεία αυτά, αφού η έλλειψη προσωπικού αλλά και καθηγητών θα ενταθεί. Την ίδια ώρα συναδέλφοι/σσες, ειδικά αναπληρωτές/τριες που αιτούνται άδειες ειδικού σκοπού αντιμετωπίζουν εμπόδια με το αιτιολογικό ότι δεν θα αντικατασταθούν.  Παράλληλα συγχωνεύονται τμήματα, οι ρυθμοί εντατικοποιούνται και ο καθημερινός κίνδυνος αυξάνεται, όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από πιθανά ατυχήματα.

Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να κρατήσει ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία θα είχε ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για:

 • Να γίνουν τώρα εμβολιασμοί εκπαιδευτικών με προτεραιότητα στους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία.
 • Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά και φροντίδα των πασχόντων.
 • Να έχουν όλα τα σχολεία Νοσηλευτή!
 • Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.
 • Να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.
 • Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλά στη μεταφορά των μαθητών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνο.
 • Για όσους μαθητές αναστέλλεται η διαδικασία είτε κλεισίματος του σχολείου, είτε σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται μετρόπο οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις!
 • Να ανοίξουν οργανικές θέσεις να γίνουν μόνιμες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό,  ειδικό, βοηθητικό, νοσηλευτικό προσωπικό  για την πλήρη στελέχωση των Σχολείων Ειδικής Αγωγής!
 • Στηρίζουμε  τον αγώνα των συναδέλφων του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και την απεργία διάρκειας που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).
 • Καλούμε τους συναδέλφους στα Ειδικά Σχολεία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις των σωματείων και να κλιμακώσουν τον αγώνα!
 • Η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 19/2, 11πμ-2μμ για τους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής
 • Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας κηρύσσει συμπληρωματικά τρίωρη στάση εργασίας 8πμ-11πμ για τους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής
 • Οι αγώνες των εκπαιδευτικών και του ειδικού προσωπικού των ειδικών σχολείων είναι κοινοί!
 • Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Κακοποίηση παιδιών: Όχι στη συγκάλυψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Κακοποίηση παιδιών: Όχι στη συγκάλυψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Αρσάκεια: Όχι στη συγκάλυψη της κακοποίησης παιδιών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα λένε οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δευτεροβάθμιας...
Κακοποίηση παιδιών: Όχι στη συγκάλυψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Περισσότεροι από 20 μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ μετά τον τελευταίο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ελασσόνα
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος