Κορονοϊός - Ειδικά σχολεία: Επικίνδυνες οι συνθήκες για τους μαθητές
«Οι μαθητές δεν μπορούν να τηρήσουν κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας και αρκετοί από αυτούς έχουν ευπάθεια» επισημαίνει η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας

Να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας την ευθύνη της λειτουργίας των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «οι συνθήκες στα σχολεία μας είναι ιδιαίτερα επισφαλείς και επικίνδυνες λόγω της ακαταλληλότητας των περισσότερων δομών που στεγάζονται και δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας σε σχέση με τον μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό που υπάρχει. Οι μαθητές δεν μπορούν να τηρήσουν κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας και αρκετοί από αυτούς έχουν ευπάθεια λόγω πολυσύνθετων προβλημάτων υγείας». 

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί προτείνουν ως μέτρα προστασίας τη λειτουργία με εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών, τη διαμόρφωση ωραρίου προσωπικού, την αύξηση των δρομολογίων των μαθητών ώστε να μην συνωστίζονται και να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες αποστάσεων, τα συστηματικά τεστ μοριακό σε προσωπικό και μαθητές και τον ιατρικό έλεγχο και αξιολόγηση της ευπάθειας μαθητών και συστάσεις.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας:

Να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας την ΕΥΘΥΝΗ της ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δεν μπορεί να πετά το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, στους ευαίσθητους μαθητές-μαθήτριες και στις οικογένειες τους!

Απαιτούμε να αναλογισθείτε τα θέματα επισφάλειας και υγειονομικού κινδύνου που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία.

Έχουν σταλεί διάφορα έγγραφα προς την υπουργό παιδείας και υπεύθυνους φορείς τονίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην λειτουργία των σχολείων μας, χωρίς να έχουμε λάβει  καμία απάντηση ή έστω την σύσταση κάποιων μέτρων που θα αφορούν για την προστασία όλων μας.  

Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή, πως οι συνθήκες επικινδυνότητας που βιώνουμε όλοι στην εργασία μας καθημερινά, δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν, τον φόβο και την αγωνία που αισθανόμαστε για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να κινδυνέψει η ζωή του καθώς όπως είναι γνωστό ανευρίσκονται συνέχεια κρούσματα στα σχολεία με συχνά δύσκολη έκβαση και σοβαρές συνέπειες.

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι συνθήκες στα σχολεία μας είναι ιδιαίτερα επισφαλείς και επικίνδυνες λόγω της ακαταλληλότητας των περισσότερων δομών που στεγάζονται και δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας σε σχέση με τον μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό που υπάρχει. Οι μαθητές δεν μπορούν να τηρήσουν κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας και αρκετοί από αυτούς έχουν ευπάθεια λόγω πολυσύνθετων προβλημάτων υγείας. 

Με βάση όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι αναμενόμενο και θέμα χρόνου να συμβούν τραγικά περιστατικά που θα θέσουν  σε κίνδυνο τη ζωή κάποιων μαθητών και προσωπικού, όπως έχει γίνει ήδη και έχουμε βιώσει δύσκολες και τραγικές καταστάσεις.

Ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας ως θεσμικοί φορείς ώστε όταν το επιδημιολογικό φορτίο πόλεων είναι αυξημένο να λαμβάνονται μέτρα που να προστατεύουν και τα ειδικά σχολεία, μαθητές, προσωπικό και οικογένειές τους όπως και στα γενικά σχολεία. Καταγγέλλουμε τον άνισο διαχωρισμό ειδικής και γενικής εκπαίδευσης.  Σε κάθε  περίπτωση, θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα προστασίας που να εξασφαλίζουν την ασφαλή φοίτηση των μαθητών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων. Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας έγκαιρα έχει τοποθετηθεί για αυτή τη περίοδο αυξημένου κινδύνου και έχει προτείνει μία σειρά μέτρων για όλα τα σχολεία, όπως: 

1. Λειτουργία με εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών για την μείωση του συνωστισμού και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, 

2. Διαμόρφωση ωραρίου προσωπικού με απόφαση και κρίση συλλόγου διδασκόντων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, αποφεύγεται η ταυτόχρονη συνύπαρξη και ο συνωστισμός στους χώρους του σχολείου.

3. Αύξηση των δρομολογίων των μαθητών ώστε να μην συνωστίζονται και να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες αποστάσεων.

4. Συστηματικά τεστ μοριακό σε προσωπικό και μαθητές.

5. Ιατρικός έλεγχος και αξιολόγηση της ευπάθειας μαθητών και συστάσεις.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα οτιδήποτε συμβεί είναι ευθύνη δική σας:

Ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης, η έκθεση σε κίνδυνο νόσησης με ολέθριες συνέπειες για την υγεία μαθητών ειδικής αγωγής και εργαζόμενων χωρίς την θέσπιση κατάλληλων μέτρων προστασίας στα ειδικά σχολεία με βάση τις ανάγκες τους. Η δημόσια κατακραυγή και συνέπειες θα βαραίνουν τον κάθε υπεύθυνο ξεχωριστά και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα θα καταγγείλει.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας

Ψαρράς Σπυρίδων                       Βασιλακόπουλος Φώτης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν την Τρίτη 25/6 οι αιτήσεις για προσλήψεις 121 ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 στις 23:59
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν την Τρίτη 25/6 οι αιτήσεις για προσλήψεις 121 ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της
EKAB
Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά: Νεκρός 18χρονος και δυο τραυματίες
Τις συνθήκες υπο τις οποίες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με σφοδρότητα πάνω στο δέντρο εξετάζει το...
Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά: Νεκρός 18χρονος και δυο τραυματίες