Σχολεία - Κορονοϊός: Άμεσο κλείσιμο όλων των βαθμίδων
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού οι ειδικοί - Αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε και ο κ. Εξαδάκτυλος ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην τηλεκπαίδευση

Θολό παραμένει το τοπίο για τα επόμενα βήματα σχετικά με τα σχολεία, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος όλων των βαθμίδων. 

Σε αυτό το κλίμα της δύσκολης εξίσωσης, αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε σε συνέντευξή του και ο κ. Εξαδάκτυλος, καθώς μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, όπως είπε. Επιπρόσθετα, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην τηλεκπαίδευση.

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

Σε ερώτηση αν η τήρηση των μέτρων είναι αυτή που θα δώσει λύση στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αν βασιστούμε στην τήρηση των μέτρων, μόνο, ο ιός θα μας ξεπεράσει». «Δεν πρέπει να γίνουμε Πορτογαλία, μπορούμε να το αποφύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσηςδημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων άνοιξαν στις 11 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου επαναλειτούργησαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές».

Στο 80% οι εμβολιασμοί

σχολεία - κορονοϊός - κλείνουν

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε για το θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών ότι πλέον οι εμβολιασμοί ανέρχονται στο 80%, με την άρνηση να παρατηρείται μόνο στα πρώτα στάδια του προγράμματος, κυρίως λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τα εμβόλια.

«Η ενημέρωση έφερε αλλαγή στάσης αρκετών υγειονομικών που αρχικά είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για να συμπληρώσει ότι «είναι υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν, με τον εμβολιασμό σπάμε την αλυσίδα του κορονοϊού».

«Όχι» σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα

Σχετικά με την πιθανότητα απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε «δεν είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό» καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπίεση και θα δημιουργούσε συνωστισμό», δηλαδή θα οδηγούσε σε επιδείνωση της κατάστασης.

σχολεία κορονοϊός κλείνουν

Για το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και τις αρχές του Ιανουαρίου, το click away σε συνδυασμό με το άνοιγμα των κομμωτηρίων δεν έφερε επιδείνωση της κατάστασης. «Δεν επιβαρύνθηκε από εκεί η κατάσταση, να το κρατήσουμε και αν δούμε και εκεί πρόβλημα το ξαναβλέπουμε».

Σύψας: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξανακλείσουν τα Γυμνάσια

Την ίδια ώρα τακτική «ακορντεόν» και στα σχολεία προαναγγέλλει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, παραδέχθηκε πως οι αντιφάσεις στα μέτρα που ανακοινώνονται για τα σχολεία έχουν κουράσει την κοινή γνώμη, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού είναι απρόβλεπτη. Ως εκ τούτου, η εισήγηση της επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διεξοδική συζήτηση, ήταν το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται ρητά στην εισήγηση.

Ο καθηγητής τόνισε πως παρατηρείται συρροή κρουσμάτων στα σχολεία, τα οποία δεν είναι άνοσα έναντι της πανδημίας. Παράλληλα, πρέπει να μελετηθεί η διασπορά του βρετανικού στελέχους του ιού, που σύμφωνα με τις ενδείξεις μολύνει περισσότερο τα παιδιά. Η κατάσταση, πάντως, στα σχολεία σύμφωνα με τον καθηγητή αντανακλά την πορεία της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς οι σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
τεμοη
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
Σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη: Από την Παλαιά Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
μητσο
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικό υψηλό στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας και το ορόσημο του 2027 για την Ευρωπαϊκή Προεδρία
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»