Σχολεία - Κορονοϊός: Άμεσο κλείσιμο όλων των βαθμίδων
Κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού οι ειδικοί - Αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε και ο κ. Εξαδάκτυλος ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην τηλεκπαίδευση

Θολό παραμένει το τοπίο για τα επόμενα βήματα σχετικά με τα σχολεία, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος όλων των βαθμίδων. 

Σε αυτό το κλίμα της δύσκολης εξίσωσης, αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε σε συνέντευξή του και ο κ. Εξαδάκτυλος, καθώς μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, όπως είπε. Επιπρόσθετα, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην τηλεκπαίδευση.

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. 

Σε ερώτηση αν η τήρηση των μέτρων είναι αυτή που θα δώσει λύση στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αν βασιστούμε στην τήρηση των μέτρων, μόνο, ο ιός θα μας ξεπεράσει». «Δεν πρέπει να γίνουμε Πορτογαλία, μπορούμε να το αποφύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσηςδημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων άνοιξαν στις 11 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου επαναλειτούργησαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές».

Στο 80% οι εμβολιασμοί

σχολεία - κορονοϊός - κλείνουν

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε για το θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών ότι πλέον οι εμβολιασμοί ανέρχονται στο 80%, με την άρνηση να παρατηρείται μόνο στα πρώτα στάδια του προγράμματος, κυρίως λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τα εμβόλια.

«Η ενημέρωση έφερε αλλαγή στάσης αρκετών υγειονομικών που αρχικά είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για να συμπληρώσει ότι «είναι υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν, με τον εμβολιασμό σπάμε την αλυσίδα του κορονοϊού».

«Όχι» σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα

Σχετικά με την πιθανότητα απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε «δεν είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό» καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπίεση και θα δημιουργούσε συνωστισμό», δηλαδή θα οδηγούσε σε επιδείνωση της κατάστασης.

σχολεία κορονοϊός κλείνουν

Για το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και τις αρχές του Ιανουαρίου, το click away σε συνδυασμό με το άνοιγμα των κομμωτηρίων δεν έφερε επιδείνωση της κατάστασης. «Δεν επιβαρύνθηκε από εκεί η κατάσταση, να το κρατήσουμε και αν δούμε και εκεί πρόβλημα το ξαναβλέπουμε».

Σύψας: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξανακλείσουν τα Γυμνάσια

Την ίδια ώρα τακτική «ακορντεόν» και στα σχολεία προαναγγέλλει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, παραδέχθηκε πως οι αντιφάσεις στα μέτρα που ανακοινώνονται για τα σχολεία έχουν κουράσει την κοινή γνώμη, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού είναι απρόβλεπτη. Ως εκ τούτου, η εισήγηση της επιτροπής την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διεξοδική συζήτηση, ήταν το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται ρητά στην εισήγηση.

Ο καθηγητής τόνισε πως παρατηρείται συρροή κρουσμάτων στα σχολεία, τα οποία δεν είναι άνοσα έναντι της πανδημίας. Παράλληλα, πρέπει να μελετηθεί η διασπορά του βρετανικού στελέχους του ιού, που σύμφωνα με τις ενδείξεις μολύνει περισσότερο τα παιδιά. Η κατάσταση, πάντως, στα σχολεία σύμφωνα με τον καθηγητή αντανακλά την πορεία της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς οι σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Νέοι 5.500 Διορισμοί Εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση - Πότε θα γίνουν

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2021: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής
Πανελλαδικές 2021: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής
Πανελλαδικές 2021: Υπουργική απόφαση καθορίζει τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων – δηλώσεων των αποφοίτων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2021: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής
Βολιβία: Νεκροί 5 φοιτητές από κατάρρευση κιγκλιδώματος σε πανεπιστήμιο (Video)
Βολιβία: Νεκροί 5 φοιτητές από κατάρρευση κιγκλιδώματος σε πανεπιστήμιο (Video)
Βολιβία: Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε φοιτητές μετά από υποχώρηση του κιγκλιδώματος - Τρία άτομα στην εντατική
Βολιβία: Νεκροί 5 φοιτητές από κατάρρευση κιγκλιδώματος σε πανεπιστήμιο (Video)
ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας: Δεν υπογράφουμε ψήφισμα της Α' ΕΛΜΕ για τον Κουφοντίνα
ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας: Δεν υπογράφουμε ψήφισμα της Α' ΕΛΜΕ για τον Κουφοντίνα
Τους λόγους για τους οποίους αρνείται να υπογράψει ψήφισμα που εξέδωσε η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα εξηγεί η ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας
ΔΑΚΕ ΔΕ Αχαΐας: Δεν υπογράφουμε ψήφισμα της Α' ΕΛΜΕ για τον Κουφοντίνα