Γυμνάσια - Λύκεια: Κοκκινίζει η Αττική, παράταση στο λουκέτο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών προτείνει την ένταξη της Αττικής στις «κόκκινες» περιοχές - Κλειστά παραμένουν Γυμνάσια, Λύκεια, αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης

Την ένταξη της Αττικής στις περιοχής «κόκκινου συναγερμού» προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών.

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση στο «λουκέτο» στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σχετικά ότι η συζήτηση για τα σχολεία αφορά κυρίως την Αττική, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς.

«Είναι προτεραιότητα να ξεκινήσει η εκπαίδευση διότι έχει μείνει πολύ πίσω, αλλά πριν από αυτή, η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως η απόφαση για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα “μετακινήσουν” περιοχές στο “κόκκινο”.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον στην Αττική... αλλά αν η Αττική μπει στο "κόκκινο" δεν θα ανοίξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά και ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Παράλληλα, σημείωσε πως από την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική: «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής, το λεγόμενο RT, είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν. Επομένως, ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1, το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει και την Παρασκευή σχετικά με τα μέτρα, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση για παράταση στην αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων - Λυκείων.

Στην υπόλοιπη χώρα, ωστόσο, οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Αυστηρότερα μέτρα στην Αττική

Εκτός από τα σχολεία, η αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού θα φέρει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Αττική.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τίθεται σε ισχύ από τις 18:00, ενώ τα καταστήματα θα επιστρέψουν στο καθεστώς του click away. 

Παράλληλα, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 17:00, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Πρόταση για άνοιγμα σχολείων τον Μάρτιο 

Αν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοίξουν, όπως αρχικά προγραμματίστηκε, την 1η Φεβρουαρίου και συνεχιστεί η λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής προτείνει πως μια απόφαση για παράταση του «λουκέτου» σε Γυμνάσια - Λύκεια θα διευκόλυνε τους σχεδιασμούς για τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, πρότεινε παράταση ενός μήνα, καθώς θα ήταν ασφαλέστερο οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επαναλειτουργήσουν τον Μάρτιο.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, εξήγησε, η κορύφωση που αναμένεται τον Μάρτιο θα μπορούσε να μετατεθεί για τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο κερδισμένος χρόνος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον εμβολιασμό των πολιτών, ώστε οι επιπτώσεις της διασποράς να είναι πολύ πιο ήπιες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
Η αδόκητη απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια των σχολείων μας και στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, καθώς η Μαρούσα είχε πολλά...
Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή η εκπαιδευτικός Μαρία (Μαρούσα) Μπένη
ypoyrgeio paideias
Απαράδεκτο, παραπλανητικό Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίχως καμία νομική ισχύ
Παραπλανητική και εκτός πλαισίου αρμοδιότητάς του η απόπειρα του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να «εξαφανίσει» τη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Απαράδεκτο, παραπλανητικό Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίχως καμία νομική ισχύ
EKPAIDEYTIKOS
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
Ο επιμορφωτής «κάνει ταληράκια» τις επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: μετάθεση των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, άρση ευθύνης από...
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
gallia
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης
«Η ανάπτυξη αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημιουργημάτων των επενδυτικών κεφαλαίων, ξεκίνησε στη Γαλλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,...
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης