Ανακοίνωση-«βόμβα» από μερίδα της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη - Τάσσεται ενάντια στην εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ελληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων και των ξένων Ιδρυμάτων

«Βόμβα» από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Θεσσαλονίκη, η οποία τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στην εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ελληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων και των ξένων Ιδρυμάτων που έφεραν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ζητά μάλιστα την άμεση απόσυρση των ρυθμίσεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΠ σε φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη, «η αναγνώριση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους κολεγίων – ξένων πανεπιστημίων πρακτικά συνιστά εξίσωση προς τα κάτω».

Επιπλέον, τονίζεται ότι «το επάγγελμα του μηχανικού είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο και έχει ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Τυχόν αστοχίες δε συγχωρούνται στο επάγγελμα του μηχανικού, ειδικά όταν αυτές μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

Επίσημη θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη που αντιτίθεται σε ΝΔ και Κεραμέως 

Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, βάσει της οποίας προωθείται η αυτοματοποιημένη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων αποφοίτων κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Είναι άδικη για τους διπλωματούχους μηχανικούς, βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και ισοπεδώνει τη δημόσια παιδεία.  

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών θεμελιώνονται με βάση τα υψηλής στάθμης 5ετή προγράμματα σπουδών των ελληνικών πολυτεχνείων. Η αναγνώριση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους κολεγίων – ξένων πανεπιστημίων πρακτικά συνιστά εξίσωση προς τα κάτω. Το επάγγελμα του μηχανικού είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο και έχει ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Τυχόν αστοχίες δε συγχωρούνται στο επάγγελμα του μηχανικού, ειδικά όταν αυτές μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές.

Κρίνεται απαραίτητη η άμεση απόσυρση των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μηχανικών, έναρξη επίσημου διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας και ενίσχυση του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο κατά τη γνώμη μας οφείλει να έχει τις αρμοδιότητες αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μηχανικούς.  

Η προσπάθεια εξομοίωσης του επιπέδου γνώσεων των διπλωματούχων μηχανικών Πολυτεχνείων με αυτό των αποφοίτων Κολλεγίων – ξένων πανεπιστημίων, χωρίς τους απαραίτητους, αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
ΙΕΠ 2.jpg
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
Το πρόγραμμα υλοποιείται με σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
panellinies_3.jpg
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων
Η νέα σύνθεση της επιτροπής περιλαμβάνει περισσότερα μέλη ειδικοτήτων αντίστοιχων με τα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και περισσότερους υπαλλήλους του...
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων