Μπαμπινιώτης: Ο ταφών, τα ρομπότ και τα... μπράβο σε δήμαρχο
Νέα ανάρτηση Μπαμπινιώτη για τις λέξεις «ταφών» και «ρομπότ»
Τα «φώτα» του για τις λέξεις «ταφών» και «ρομπότ» δίνει ο γνωστός γλωσσολόγος και φιλόλογος Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ έδωσε τα συγχαρητήριά του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για την ορθή χρήση της λέξης «ταφών».

«Μπράβο στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα που εύστοχα χρησιμοποίησε την αρχαία λέξη ταφών (ο), για να δηλώσει περιληπτικά έναν χώρο που περιέχει έναν αριθμό τάφων (οι οποίοι πλήθυναν ραγδαία λόγω πανδημίας)» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Χαλάει κόσμο η ρομποτική με τα ρομπότ και τα ρομποτάκια, χωρίς να είναι ευρύτερα γνωστό ότι το ρομπότ αποτελεί σατιρική φανταστική σύλληψη τού μεγάλου Τσέχου συγγραφέα Τσάπεκ (Karil Capek) σαν μιας «ανθρωπομηχανής» που θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο στο εργασιακό επίπεδο με ό,τι αυτό σημαίνει» πρόσθεσε.

Ενδιαφέρουσες λέξεις: Ο ταφών – Τα ρομπότ

Στην ανάρτησή του, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης αναλύει τις σημασίες των λέξεων ταφών(ας) και ρομπότ:

Η λέξη ταφών(ας), καλώς επαναχρησιμοποιήθηκε προσφάτως εντασσόμενη στο σύστημα της Ελληνικής (αρχαίας και νέας) στο οποίο με την παραγωγική κατάληξη -ών(ας) σχηματίζονται περιληπτικά ουσιαστικά που δηλώνουν τόπο όπου υπάρχουν πράγματα ή πρόσωπα και συνεκδοχικώς τα ίδια πράγματα/πρόσωπα: ελαι-ώνας, αμπελ-ώνας, αχυρ-ώνας, πευκ-ώνας, πλαταμ-ώνας, περιστερ-ώνας, προτοκαλε-ώνας, στρατ-ώνας, ξεν-ώνας, κοιτ-ώνας κ.α.

Η λέξη ρομπότ (όχι ρομπό, μολονότι από τα Γαλλικά) αποτελεί «οπτικό δάνειο» (δάνειο που εισέρχεται μέσω του γραπτού και όχι του προφορικού λόγου)< γαλλ. robot < τσεχ. robot < robota «εργασία». Τη λέξη έπλασε ως νεολογισμό ο Τσέχος συγγραφέας Κ. Τσάπεκ (Karel Capek) στο θεατρικό έργο του R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) που ανέβασε το 1921 στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας. Με τον νεολογισμό robot δήλωσε έναν φανταστικό (; ) κόσμο πλήρως μηχανοποιημένο, όπου κάθε δουλειά στα εργοστάσια γίνεται από ανθρώπους-μηχανές, ανθρωπόμορφες αυτοματοποιημένες κατασκευές οι οποίες αναπαράγονται από την εταιρεία R.U.R.!

Άρα στο σατιρικό έργο του Τσάπεκ συλλαμβάνεται προφητικά η αποθέωση της μηχανής ως «ανθρωπομηχανής» εις βάρος της ανθρώπινης οντότητας, έστω κι αν πίσω από την κατασκευή των «ανθρωπομηχανών» υπάρχει ο άνθρωπος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!