«Τριμηνίτες» αναπληρωτές: Αναβρασμός για απολύσεις που αφήνουν κενά...
Νέα αναστάτωση προκαλούν στην εκπαίδευση οι απολύσεις πολλών "τριμηνιτών" εκπαιδευτικών. Τους προσέλαβαν καταστρατηγώντας εργασιακά δικαιώματα για να ριχτούν στη μάχη με τον κορονοϊό στα σχολεία, τώρα τους απολύουν αφήνοντας κενά στα σχολεία

Του Νίκου Μάστορα

"... πρέπει να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλο σχολείο, αλλά και σε άλλο νησί! Και αυτή είναι η καλή περίπτωση, γιατί στη χειρότερη απολύονται ενώ το κενό συνεχίζει να υπάρχει και η τάξη να παραμένει χωρίς δάσκαλο"

Αυτή η περιγραφή, αναδεικνύει μόνο το μισό πρόβλημα με τις απολύσεις των "τριμηνιτών" που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες.

Το υπουργείο Παιδείας και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης άρχισαν και απολύουν τους "τριμηνίτες " αναπληρωτές που είχαν προσλάβει για να βοηθήσουν λόγω Covid αγνοώντας τα εκατοντάδες κενά που δημιουργούν. Πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τις απολύσεις αυτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται όχι μόνο γιατί δεν παρατείνονται οι συμβάσεις ενώ ο κορονοϊός δεν μας έχει ακόμα εγκαταλείψει -κάθε άλλο μάλιστα...- αλλά και γιατί το υπουργείο αδιαφορεί για τα κενά που προκύπτουν.

-Στη γ' Αθήνας για παράδειγμα, το 30% περίπου των 114 που προσελήφθησαν μετά τις διακοπές δεν ανέλαβε υπηρεσία. Άρα έχουμε περίπου 40 κενά, 5 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, αναφέρει ενδεικτικά η εκπαιδευτικός Αγγελική Φατούρου σε ανάρτησή της στο facebook.

Φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη καταγγελία:

Ζάκυνθος: Εγκύκλιος απολύσεων

ΕΛΜΕ Ζακύνθου, καταγγέλει την εγκύκλιο που καλεί τους διευθυντές εκπαίδευσης να προχωρήσουν στη λήξη συμβάσεων των αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας «αν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη δεν εξακολουθούν να υφίστανται», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, οι διευθυντές καλούνται να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί», ενώ θα πρέπει οι ίδιοι να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους έγινε σε πρώτο χρόνο η πρόσληψη τρίμηνης διάρκειας.

Επίσης, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις ετοιμάζονται να απολύσουν αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση, επειδή κάλυπταν κενό που προέκυψε από άδεια εγκυμοσύνης, που μετατρέπεται σε άδεια λοχίας ή επειδή για διάφορους λόγους δεν εμφανίζεται κενό», αναφέρει η ΕΛΜΕ

Αγγελική Φατούρου: Περίπου 40 κενά στη Γ' Αθήνας...

"Πληροφορηθήκαμε προ ολίγου ότι ο ΔΙΔΕ Γ' Αθήνας σκοπεύει να απολύσει συναδέλφισσα βιολόγο (δεν ανανεώνει την τρίμηνη σύμβασή της)! Και μάλιστα όταν η συνάδελφος καλύπτει κανονικά κενά (όχι άδειες λόγω κοβιτ) και στα δύο σχολεία που εργάζεται, στο Περιστέρι και στο Χαϊδάρι.

Πρόκειται για αθλιότητες τόσο του υπουργείου που εκχωρεί δικαίωμα ιδιώτη επιχειρηματία στους ΔΙΔΕ, όσο και όσων εξ αυτών θα ασκήσουν αυτό το καταχρηστικό "δικαίωμα".

Ανανεώστε αμέσως όλες τις τρίμηνες συμβάσεις! Κανείς δεν περισσεύει, ίσα ίσα έχουμε ακόμη αμέτρητα κενά σε όλη τη χώρα.

Στη γ' Αθήνας για παράδειγμα, το 30% περίπου των 114 που προσελήφθησαν μετά τις διακοπές δεν ανέλαβε υπηρεσία. Άρα έχουμε περίπου 40 κενά, 5 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους!

Μαρούσι: Απολύονται τριμηνίτες και η τάξη παραμένει χωρίς δάσκαλο

Όπως αναφέρει ο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου. στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ το … ευφάνταστο μέτρο των συμβάσεων αναπληρωτών αδειών covid τρίμηνης διάρκειας αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου.  Όλοι λίγο πολύ καταλάβαιναν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά  λιγότεροι φαντάζονταν  τι θα μπορούσε να σημαίνει στην πράξη μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Και να που η πραγματικότητα των νησιών μας αποδίδει σε όλη του την έκταση το μέγεθος των προβλημάτων που δημιούργησε για άλλη μια φορά το ΥΠΑΙΘ με την αντιεκπαιδευτική και ανάλγητη τακτική του.

Τώρα λοιπόν, λίγο πριν από τα μέσα της σχολικής χρονιάς, και με τα σχολεία να είναι μόνο λίγες μέρες ανοιχτά, οι συνάδελφοι αναπληρωτές, που είναι έτσι κι αλλιώς με μια βαλίτσα στο χέρι, δε μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στη θέση τους αν η άδεια covid δεν ισχύει πια και έχει μετατραπεί π.χ σε άδεια κύησης, αλλά πρέπει να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλο σχολείο, αλλά και σε άλλο νησί! Και αυτή είναι η καλή περίπτωση, γιατί στη χειρότερη απολύονται ενώ το κενό συνεχίζει να υπάρχει και η τάξη να παραμένει χωρίς δάσκαλο.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι, επειδή οι αναπληρωτές covid υπηρετούν μόνο σε θέσεις αδειών λόγω covid - ο νομοθέτης σε … μεγάλα κέφια - και το παιχνίδι στη σκακιέρα συνεχίζεται σα να μην πρόκειται για αληθινούς ανθρώπους με αληθινές ζωές!

Σύλλογος Αριστοτέλης: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Αθήνας

Χθες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Αθήνας που οργανώθηκε από τους συλλόγους Αριστοτέλη, Παρθενώνα, Ρόζα Ιμβριώτη, Α’ Σύλλογο Αθηνών, Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», Αθηνά και έγινε συνάντηση με τον Δ/ντη εκπαίδευσης Χαράλαμπο Παπαϊωάννου και την διευθύντρια εκπαιδευτικών θεμάτων, Χρήστου Αμαλία.

Σχετικά με το θέμα των αναπληρωτών 3μηνων συμβάσεων, ο σύλλογος Αριστοτέλης κατέθεσε τις θέσεις του έτσι όπως καταγράφονται στην πρόσφατη απόφασή του απαιτώντας να μην υπάρχει καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου εκπαιδευτικού ούτε των 3μηνιτών, και ταυτόχορνα κατάργηση όλου το νομοθετικού πλαισίου της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας μετατρέπει σε εκπαιδευτικούς – λάστιχο (ν.4589 του ΣΥΡΙΖΑ, τρίμηνα, τοπικές προσλήψεις κ.α.).

Ο διευθυντής δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση συναδέλφου και θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις για το επ;oμενο τρίμηνο. Αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δε θα απολυθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και παρέπεμψε αυτή την απόφαση στο υπουργείο παιδείας.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι έχει τοποθετήσει πολλούς αναπληρωτές 3μηνων συμβάσεων σε κενά που δεν είναι «έκτακτα» ή κενά «covid», αλλά και το ότι δήλωσε εξ αρχής κενά covid στο υπουργείο ενώ πολλά από αυτά ήταν κανονικά μακράς διάρκειας κενά, όπως όλες οι παράλληλες. Κατόπιν αυτού επιβεβαιώθηκε από εμάς ότι με πρόσχημα την πανδημία, οι εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτ(ρι)ών εκπαιδευτικών ελαστικοποιήθηκαν παραπάνω, ενώ τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικό 

Κορδής: Τι μπορεί να συμβεί από τις 20/1 και μετά για τις συμβάσεις αυτές;

  • Οι «τυχεροί» που θα αποτυπωθούν στο ΟΠΣΥΔ με την ένδειξη «Απασχολείται» θα συνεχίσουν να εργάζονται με ισόχρονη ανανέωση της σύμβασης μέχρι το 2ο δεκαήμερο του Απριλίου!

  • Κάποιοι λιγότερο «τυχεροί» θα χρειαστεί να πάνε σε άλλο σχολείο να εργαστούν και στις νησιωτικές ΔΔΕ πιθανώς να μετακομίσουν και σε άλλο νησί!

  • Οι «άτυχοι» που θα αποτυπωθούν στο ΟΠΣΥΔ με την ένδειξη «Λήξη Σύμβασης- Covid 19» θα απολυθούν και το πιθανότερο είναι να μην εργαστούν πλέον αφού οι μεταγενέστερες προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι ελάχιστες!

Είναι σαφές ότι η ανεργία και το αβέβαιο μέλλον οδήγησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να υποβάλουν – τον προηγούμενο Σεπτέμβριο- αίτηση για τις τρίμηνες συμβάσεις πλήρους ή και μειωμένου ωραρίου! Πολλοί/ες προτίμησαν να πάνε να καλύψουν λειτουργικό κενό σε μια περιοχή της χώρας με όλα τα ανάλογα έξοδα για ένα τρίμηνο με την προοπτική πιθανής ανανέωσης για ισόχρονη διάρκεια! Παρά τα νομοθετικά εμπόδια που θα προβληθούν, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και όχι με απρόσωπους αριθμούς! Τη στιγμή που -10 μήνες τώρα- η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με τα τμήματα των 25-27 μαθητών να είναι ο κανόνας στη Δευτεροβάθμια και τα λειτουργικά κενά να παραμένουν, το ελάχιστο που απαιτούμε είναι η ανανέωση των συμβάσεων αυτών, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την Υφυπουργό Παιδείας, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα! Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε το αφήγημα της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι «όλα πάνε καλά» στην εκπαίδευση! 

ΣΕΠΕ Σωκράτης: Αύριο 20/1 παράσταση διαμαρτυρίας στη Δνση Αν. Αττικής

Υπουργείο Παιδείας και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, εδώ και τόσους μήνες, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείωνκάνουν αγώνα δρόμου να περάσουν ό,τι προλαβαίνουν από τα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά σχέδια τους.

Αφού η κυβέρνηση θέσπισε τις τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσα σε μία νύχτα, αφού πέρασε τη διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών από τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης μέσα στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τώρα έρχεται να φέρει και τις απολύσεις, όπου κρίνει ο κάθε φορά Διευθυντής! Σύμφωνα  με εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, καλούνται οι Διευθυντές εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συνεχίζουν να συντρέχουν λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη τρίμηνης διαρκείας. Έτσι, οι ίδιοι θα πρέπει να κρίνουν «μετά από προσεκτική αξιολόγηση», αν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη εξακολουθούν να υφίστανται, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν στη ΛΗΞΗ της σύμβασης, δηλαδή στην απόλυση των συναδέλφων!

Έτσι, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις ετοιμάζονται να απολύσουν αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση, επειδή κάλυπταν κενό που προέκυψε από άδεια εγκυμοσύνης, που μετατρέπεται σε άδεια λοχίας ή επειδή για διάφορους λόγους δεν εμφανίζεται κενό.

Πετάνε στην ανεργία συναδέλφους που έχουν αφήσει τα σπίτια τους για να βρούνε ένα μεροκάματο, εντείνοντας την ανασφάλεια στη ζωή τους και αφήνουν τους μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η ανασφάλεια της ανεργίας οδηγεί συναδέλφισσες που έχουν τη χαρά να περιμένουν παιδί, να μην μπορούν να την χαρούν και να φοβούνται να το δηλώσουν, μήπως και η Διεύθυνση «αξιολογήσει» ότι δε χρειάζεται να ανανεωθεί η σύμβασή τους!

Αντίστοιχα στο Δήμο Αχαρνών απολύουν 45 συμβασιούχες καθαρίστριες. Ντροπή!

Την ίδια στιγμή που απολύουν εργαζόμενους στην εκπαίδευση και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δίνουν επιπλέον 3,5 δις για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, δεν έχουν κανένα πρόβλημα δίνουν 30 εκατομμύρια ευρώ για τις προσλήψεις 1000 αστυνομικών για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, να δίνουν δεκάδες δις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚΤΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

Προχωράμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στη Διεύθυνση Π.Ε. Αν. Αττικής την Τετάρτη 20/1 στις 12.30 μ.μ. και διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου συναδέλφου.

  • Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (εργασιακά, ασφαλιστικά, άδειας) μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • Μέτρα στήριξης (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση) όλων των συναδέλφων που δουλεύουν μακριά από το τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

  • Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία εδώ και τώρα!

  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Πειραιάς: Γονέας-αρνητής μήνυσε εκπαιδευτικούς για self test και μάσκα

Κρούσματα στα σχολεία: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανησυχία των γονιών

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση - Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ekpaideutikos mathitria sxoleio metra koronoiou
Κορονοϊός: Ανοχύρωτοι οι εκπαιδευτικοί απέναντι σε γονείς - αρνητές
«Έχουμε σε κάθε σχολείο τέτοιες κρούσεις. Απειλές, τους λένε "θα δείτε, καλά" και είναι πλήρως ανοχύρωτοι» - «Το πιο τραγικό είναι να είσαι στην...
Κορονοϊός: Ανοχύρωτοι οι εκπαιδευτικοί απέναντι σε γονείς - αρνητές