Σχεδιάζουν μείωση του μαθητικού πληθυσμού των Γενικών Λυκείων
Tα σχέδια του υπουργείου Παιδείας προχωρήσουν απρόσκοπτα μέσα στην επόμενη πενταετία το Γενικό Λύκειο, θα έχει χάσει πάνω από 30.000 μαθητές

Οι νέες παρεμβάσεις του ΥΠΑΙΘ που αφορούν στην εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ με την λεγόμενη ελάχιστη βάση του 10 και με το διπλό μηχανογραφικό περιορισμένων επιλογών, οδηγούν, φανερά στη δραστική μείωση των εισακτέων.

Ωστόσο, ο συνολικός σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ πάει μακρύτερα από τη δραστική μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Το Υπουργείο Παιδείας «στήνει» μεθοδικά λαιμητόμους για να πετύχει το σκοπό του που δεν είναι άλλος από την πολυπόθητη μείωση του μαθητικού πληθυσμού των Γενικών Λυκείων.

Η ΝΕΑ κυρίαρχη «εκπαιδευτική ηθική;». Ή έχει κανείς τις «δυνατότητες και τις ευκαιρίες» να σπουδάσει με στόχο ένα επιστημονικό επάγγελμα ή δεν τις έχει οπότε δεν χρειάζεται «να προχωρήσει στα γράμματα»! Ορατά το ΥΠΕΠΘ προτιμά μια ολόκληρη κατηγορία παιδιών ­ και δεν είναι δύσκολο να πούμε ποια ­ να παραμείνει όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο στο σχολείο.

Η πρώτη μεθόδευση αφορά στην παραπέρα συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη συγχώνευση ή και το κλείσιμο και άλλων τμημάτων Πανεπιστημίων που πριμοδοτεί και πριμοδοτείται από τη δεύτερη μεθόδευση που αφορά στη μείωση του αριθμού των εισακτέων με εργαλείο-λαιμητόμο την λεγόμενη ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η τρίτη μεθόδευση αφορά στην επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων η οποία, με τους «κατάλληλους» ελιγμούς στο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων μπορεί να δημιουργήσει εκατόμβες απορριπτόμενων.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ήδη το ΥΠΑΙΘ με το ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» έχει αυξήσει τα εξεταζόμενα μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου (θα ισχύσει για τους φετινούς μαθητές) και παράλληλα έχει δυσκολέψει τους όρους προαγωγής και απόλυσης των μαθητών.

Παράλληλα, ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ΥΠΑΙΘ, όταν θεωρήσει ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των νομοθετικών του παρεμβάσεων, θα προχωρήσει και σε νέο σφίξιμο της θηλιάς, θεσπίζοντας τεστ και «γενικά φίλτρα» σ’ όλη την έκταση σχολείου, σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Έτσι, η υποεκπαίδευση θα μεταμορφωθεί, όχι πολύ αργά, σε επίσημη και μαζική αποφοίτηση από το σχολείο. Οι μη ευνοημένοι μαθητές θα κληθούν να παίξουν το ρόλο της Ιφιγένειας για να φυσήξει ούριος άνεμος στις νέες οικονομικές συνθήκες και στις καινούργιες αποστολές που επιβάλλουν στην εκπαίδευση.

Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολύ στατιστική για να αποδείξουμε ότι το επιχειρούμενο «ρεκτιφιέ» της μεταγυμνασιακής δημόσιας εκπαίδευσης περνάει όχι μέσα από την βελτίωση των όρων λειτουργίας της για όλους τους μαθητές, αλλά, μέσα από τη νομιμοποίηση της «έξωσης» χιλιάδων μαθητών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως «πλεονάζον προσωπικό» σε επιχείρηση που «εξυγιαίνεται».

Οι παραλήπτες του «μηνύματος», που προβάλλεται σαν το τέλος της «εποχής χάριτος», δεν θα περιοριστούν, βεβαίως, στους «αποτυχόντες» της νέας σχολικής χρονιάς. Στήνεται ήδη ένας ολοκληρωμένος και «θωρακισμένος μηχανισμός αναχαίτισης» όσων ετοιμάζονται στο μέλλον να χτυπήσουν τις πόρτες του Λυκείου.

Εάν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας προχωρήσουν απρόσκοπτα μέσα στην επόμενη πενταετία το Γενικό Λύκειο, θα έχει χάσει πάνω από 30.000 μαθητές από τους 200.000 περίπου που φοιτούν σήμερα (χωρίς να περιλαμβάνουμε σε αυτή τον εξοστρακισμό την άλλη μεγάλη απώλεια που έρχεται λόγω της δραματικής μείωσης των γεννήσεων).

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν Γυμνάσια - Λύκεια: Πιθανώς στις 25 Ιανουαρίου

ΑΣΕΠ: Πώς παίρνεις ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ B2/C2 Με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ από το σπίτι σου ΜΟΝΟ σε READING - LISTENING!

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Σχολεία - Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον Covid-19
Σχολεία - Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον Covid-19
Θάνος Δημόπουλος: Οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν...
Σχολεία - Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον Covid-19
Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια
Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση - Τι προβλέπει για κολέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια και...
Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια