Επαναλειτουργία σχολείων: Μοιραίο λάθος ή επικοινωνιακό τρικ;
Το γεγονός ότι 1 εκατομμύριο παιδιά θα πάνε την ερχόμενη Δευτέρα  σε τάξεις των 25 και άνω μαθητών, στην καρδιά του χειμώνα, μετά από δυο μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα έχει κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα

Γράφει ο Γεράσιμος Βαρδακαστάνης.

Τις τελευταίες μέρες ακούμε πολλούς ειδήμονες να εκφράζουν την άποψη ότι τα σχολεία είναι αναγκαίο να ανοίξουν άμεσα. Η κυβέρνηση φαίνεται να ασπάζεται τις απόψεις αυτές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από τις 11 Ιανουαρίου. Δυστυχώς όμως, τα δεδομένα δεν είναι τόσο ευνοϊκά όσο πιστεύουν οι ειδικοί.

Αρχικά, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά να μειώνεται αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των τεστ. Αυτό σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα δεν είναι σε επίπεδα εφησυχασμού, πράγμα που επαληθεύει και ο μεγάλος αριθμός ασθενών στις Μ.Ε.Θ.

eikona1.png

 

Επιπλέον, αν συγκρίνουμε τα στατιστικά της πανδημίας με αυτά στην αρχή του σχολικού έτους, η τωρινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Για παράδειγμα, στις αρχές του Σεπτεμβρίου είχαμε 80 τεστ ανά κρούσμα, το οποίο σημαίνει ότι για κάθε 80 περίπου τεστ ένα μόνο έβγαινε θετικό. Σήμερα, ο λόγος αυτός έχει επιδεινωθεί κατά τέσσερις φορές, αφού έχουμε ένα κρούσμα ανά 20 τεστ.

 

eikona2.png

Ακόμη, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι μεταξύ των παιδιών ο ιός μεταδίδεται πιο δύσκολα. Πρόσφατη έρευνα της Ισλανδικής deCODE genetics σε δείγμα 40000 ασθενών έδειξε ότι οι ενήλικες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με τα παιδιά κάτω των 15 ετών.  Αλλά ακόμη και έτσι, όταν η μόλυνση εξαπλώνεται σε μια κοινότητα, οι κίνδυνος στα σχολεία μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Πόσο μάλλον, μετά την εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Αθήνα.

Εικάζεται ότι η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται ευκολότερα στα παιδιά, αλλά οι έρευνες πάνω σε αυτό δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τέλος, είναι αδύνατον να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κανένα νέο μέτρο και χωρίς καμία προετοιμασία. Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί άραγε η ανακοίνωση αυτή της κυβέρνησης; Διότι, το γεγονός ότι 1 εκατομμύριο παιδιά θα πάνε την ερχόμενη Δευτέρα  σε τάξεις των 25 και άνω μαθητών, στην καρδιά του χειμώνα, μετά από δυο μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα έχει κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα.

Πηγές:

https://www.nationalgeographic.com/science/2020/12/we-now-know-how-much-children-spread-coronavirus/

https://experience.arcgis.com/experience/fb52d598982f41faac714b5ebe32e7d1

https://www.bbc.com/news/uk-55406939

https://www.decode.com

Διαγράμματα:

https://ourworldindata.org/coronavirus

Γεράσιμος Βαρδακαστάνης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Στην αντεπίθεση η Μαρία Καρυστιανού με αιχμές κατά των ΜΜΕ – «Καμία διαβούλευση για δικαιώματα, μιλούσα για κοινωνική πρόνοια»
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Μέλη ΔΕΠ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος απάντησε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση θανάτου μέλους ΔΕΠ σε ΑΕΙ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ
Ζάκυνθος
ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Σκληρή επίθεση σε βουλευτή της ΝΔ για τη «μαγική εικόνα» στα σχολεία
ΕΛΜΕ Ζακύνθου κατά κυβέρνησης: Η «μαγική εικόνα» στα σχολεία και η πραγματικότητα των προκάτ και των ελλείψεων
ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Σκληρή επίθεση σε βουλευτή της ΝΔ για τη «μαγική εικόνα» στα σχολεία