Διάκριση φοιτητριών της Νομικής Αθήνας
Επί μια δεκαετία, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κυριαρχεί, με τις συνεχείς υψηλότατες επιδόσεις της, στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος “MANFRED LACHS”

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» (2020 European Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα στις 9.6.2020 εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του COVID-19 (τα αποτελέσματα ωστόσο έγιναν επισήμως γνωστά μόλις σήμερα), έφτασε στα ημιτελικά του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα τελικά να καταταγεί τρίτη μεταξύ 20 Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για το 2020!

Ο εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς διαδραματίστηκε εικονικά στo Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αφορούσε σε ζητήματα δικαιοδοσίας και ελέγχου επί του πληρώματος διεθνών αποστολών στο διάστημα καθώς και σε νομικά ζητήματα σχετικά με την επίγνωση της κατάστασης και τοποθεσίας των αντικειμένων στο διάστημα (Space Situational Awareness, SSA). Η υπόθεση υπογράμμιζε επίσης τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν για τις διαστημικές αποστολές από τον πολλαπλασιασμό των «διαστημικών αποβλήτων» (space debris). Η υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: www.iislweb.org/lachs_moot/.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά πλέον εννέα (9) συμμετοχές στον εν λόγω διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011 (με την εξαίρεση του διαγωνισμού του 2018, όταν ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης εκείνης της χρονιάς και κατά συνέπεια, για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της Σχολής). Κατά την περίοδο αυτή, το υψηλότατο επίπεδο των ομάδων της Νομικής Σχολής είχε ως αποτέλεσμα η Σχολή να καταλαμβάνει πλέον, με διαφορά, την πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη, αφού έχει επιτύχει τα εξής, επί εννέα (9) συμμετοχών:
 
- Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, οκτώ (8) φορές,
- Συμμετοχή σε πέντε (5) τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,
- Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις (4) φορές, τις τρεις (3) συνεχόμενες (2015, 2016,2017)
- Μια δεύτερη θέση (2011)
Δύο τρίτες θέσεις (2013, 2019,2020)


Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, συγκριτικά για την ίδια περίοδο, την πρώτη θέση στον κόσμο, αφού, από το 2011:

- Έχει λάβει μέρος τέσσερις (4) φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,
- Έχει ανακηρυχθεί μια (1) φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,
- Έχει καταλάβει, δύο (2) φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδόσεις, στο σύνολό τους, για το παραπάνω χρονικό διάστημα (2011-2020), τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιτευχθεί από κανένα άλλο πανεπιστήμιο.

Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Αργυρή Θεοδώρα Λιαμέτη, Παναγιώτα Μπρούμα και Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γ. Κυριακόπουλου, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, της προπτυχιακής -τότε - φοιτήτριας (και νυν ασκούμενης δικηγόρου και μεταπτυχιακής φοιτήτριας) κας Ηλιάνας Γρίβα, η οποία υπήρξε μέλος της ομάδας του 2017, τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης για τρίτη κατά σειρά φορά.

Διάκριση φοιτητριών του ΕΚΠΑ


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος.

Η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια διαχρονική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος) αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.

Οι φοιτήτριες της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχαν της ευγενικής αρωγής της Δικηγορικής Εταιρείας «Ποταμίτης-Βεκρής».

ReplyReply AllForwardEdit as new

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ντουντούκα διαμαρτυρία
Μέντορες – Συντονιστές: «Αυξάνονται οι ΕΛΜΕ και τα σχολεία που αποφασίσουν απεργία – αποχή» 
«Αν η Κεραμέως επανέλθει με νέες προσφυγές, τα ίδια τα πρωτοβάθμια σωματεία μπορούν να προκηρύξουν η απεργία αποχή και να δώσουν κάλυψη σε όλους τους...
Μέντορες – Συντονιστές: «Αυξάνονται οι ΕΛΜΕ και τα σχολεία που αποφασίσουν απεργία – αποχή» 
Νίκη Κεραμέως
Βουλή: Συζητείται σήμερα το νέο σχέδιο νόμου για την εκπαιδευτική συμφωνία Ελλάδας-Μαυροβουνίου
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή καθηγητών και την ανταλλαγή εμπειριών πάνω σε θέματα μεταρρύθμισης των εκπαιδευτικών συστημάτων και...
Βουλή: Συζητείται σήμερα το νέο σχέδιο νόμου για την εκπαιδευτική συμφωνία Ελλάδας-Μαυροβουνίου