φοιτητής, βιβλίο, βιβλιοθήκη, πανεπιστήμιο
Μετεγγραφές φοιτητών. Αναμονή τέλος για περισσότερους από 7 χιλιάδες φοιτητές που ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας να μετατεθούν σε άλλη σχολή / πόλη.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν, σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, οι φετινές μετεγγραφές των φοιτητών.
Ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν αν είναι από τους τυχερούς ή από τους άτυχους.
Συνολικά 7.203 φοιτητές ζήτησαν να μεταφερθούν σε αντίστοιχα τμήματα βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Οι φοιτητές υπέβαλαν τα χαρτιά τους στο υπουργείο Παιδείας μέσα στις καθορισμένες ημερομηνίες, με την καθιερωμένη, φυσικά, παράταση αιτήσεων.

Πυρόπληκτοι

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συνέστησε ειδική κατηγορία  όσων υποψηφίων προέρχονται από τις περιοχές που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
Οι δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις ξεχωριστά.

Παράπονα

Σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκαν όλα τα ονόματα όσων δικαιούντο μετεγγραφή λόγω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Τα παράπονα όμως για τα κριτήρια ξεκίνησαν καιρό πριν.
Το άδικο φέτος είναι ότι με τη βάση μετεγγραφής (που ως ένα σημείο είναι σωστό αλλά  άδικο και συνάμα οριζόντιο) δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι έχοντες αδελφό/ή που να φοιτά σε μία άλλη πόλη και μάλιστα για λίγα μόρια διαφορά

Γονείς αλλά και φοιτητές στέλνουν επιστολές στο alfavita.gr διαμαρτύρονται και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν και τα δύο παιδιά τους στην ίδια πόλη.

Και τίθεται το ερώτημα

-"μπορεί η ελληνική οικογένεια και πόσο μάλλον η πολύτεκνη, σήμερα να έχει δύο φοιτητικά σπίτια συν το κυρίως σπίτι της υπόλοιπης οικογένειας;"

και η απορία

-Αν η οικογένεια των αδελφών φοιτητών είχε κάτω από 5.000€ κατακεφαλήν εισόδημα τότε μέχρι πέρυσι έφερνε όλα τα παιδιά της στην οικογενειακή εστία αναγνωρίζοντας ο νομοθέτης ότι με τέτοια εισοδήματα δεν μπορεί να συντηρεί ούτε δύο σπίτια. Με το φετινό νόμο αυτό καταργείται.

φοιτήτρια, βιβλίο, βιβλιοθήκη, πανεπιστήμιο

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Βασίλη Διγαλάκη

Ο γονιός αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο των μετεγγραφών φοιτητών και κάνει λόγο για την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε οικογένειες με τα ίδια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, σχετικά με την μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Ειδικές κατηγορίες

Σε ΦΕΚ κυκλοφόρησε το υπουργείο Παιδείας τις κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
Η απόφαση ισχύει για τους υποψηφίους που έχουν εγγραφεί σε ελληνικό ΑΕΙ/ΑΕΑ, είτε λαμβάνοντας μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε κάνοντας χρήση του δικαιώματος του «10%» για εισαγωγή με βάση την τελευταία εξέταση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, είτε ανήκουν στις κατηγορίες των σοβαρών παθήσεων.

Προϋπόθεση η αντιστοίχιση τμημάτων
Βασική προϋπόθεση για μετεγγραφή είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των Τμημάτων, καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης.

Αδικίες και "κόφτης"

Για αδικία στις μετεγγραφές των ΑΕΙ -η έναρξη των οποίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες- μιλά η Χαρά Κεφαλίδου
Η Χαρά Κεφαλίδου είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα και την αδικία των πρωτοετών φοιτητών τμημάτων που βρίσκονται σήμερα χωρίς αντιστοιχία.

Ο αναλυτής Χρήστος Κάτσικας μιλά για «κατασκευή» πτυχιούχων δυο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα λέει πως "με τις νέες αντιστοιχίες έχουμε μια νέα πραγματικότητα, ένα παράδοξο, καθώς τμήματα με ίδια ονομασία, δεν έχουν αντιστοιχία μεταξύ τους!"

Οδηγός και αντιστοιχίες Τμημάτων

Τέλος μπορείτε να δείτε τις φετινές αντιστοιχίες των τμημάτων.
Συγκεντρώσαμε όλα τα χρήσιμα έγγραφα αλλά και τις οδηγίες.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως από τις μετεγγραφές εξαιρούνται 92 πανεπιστημιακά τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχία με άλλα και περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο.

Ως «μετεγγραφή» νοείται η δεύτερη εγγραφή ενός φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι. ή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (Α.Ε.Α.) με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

 Ως «μετακίνηση» νοείται η μετακίνηση ενός φοιτητή σε άλλο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί  μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γελ-καλαμαριας
3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς: Ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία των μαθητών!
Σύλλογοι γονέων σχολείων έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για την κατανομή των παιδιών τους σε απομακρυσμένα σχολεία.
3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς: Ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία των μαθητών!
ντουντούκα διαμαρτυρία
Μέντορες – Συντονιστές: «Αυξάνονται οι ΕΛΜΕ και τα σχολεία που αποφασίσουν απεργία – αποχή» 
«Αν η Κεραμέως επανέλθει με νέες προσφυγές, τα ίδια τα πρωτοβάθμια σωματεία μπορούν να προκηρύξουν η απεργία αποχή και να δώσουν κάλυψη σε όλους τους...
Μέντορες – Συντονιστές: «Αυξάνονται οι ΕΛΜΕ και τα σχολεία που αποφασίσουν απεργία – αποχή»