φοιτητής, βιβλίο, βιβλιοθήκη, πανεπιστήμιο
Μετεγγραφές φοιτητών. Αναμονή τέλος για περισσότερους από 7 χιλιάδες φοιτητές που ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας να μετατεθούν σε άλλη σχολή / πόλη.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν, σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, οι φετινές μετεγγραφές των φοιτητών.
Ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν αν είναι από τους τυχερούς ή από τους άτυχους.
Συνολικά 7.203 φοιτητές ζήτησαν να μεταφερθούν σε αντίστοιχα τμήματα βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Οι φοιτητές υπέβαλαν τα χαρτιά τους στο υπουργείο Παιδείας μέσα στις καθορισμένες ημερομηνίες, με την καθιερωμένη, φυσικά, παράταση αιτήσεων.

Πυρόπληκτοι

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συνέστησε ειδική κατηγορία  όσων υποψηφίων προέρχονται από τις περιοχές που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
Οι δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις ξεχωριστά.

Παράπονα

Σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκαν όλα τα ονόματα όσων δικαιούντο μετεγγραφή λόγω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Τα παράπονα όμως για τα κριτήρια ξεκίνησαν καιρό πριν.
Το άδικο φέτος είναι ότι με τη βάση μετεγγραφής (που ως ένα σημείο είναι σωστό αλλά  άδικο και συνάμα οριζόντιο) δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι έχοντες αδελφό/ή που να φοιτά σε μία άλλη πόλη και μάλιστα για λίγα μόρια διαφορά

Γονείς αλλά και φοιτητές στέλνουν επιστολές στο alfavita.gr διαμαρτύρονται και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν και τα δύο παιδιά τους στην ίδια πόλη.

Και τίθεται το ερώτημα

-"μπορεί η ελληνική οικογένεια και πόσο μάλλον η πολύτεκνη, σήμερα να έχει δύο φοιτητικά σπίτια συν το κυρίως σπίτι της υπόλοιπης οικογένειας;"

και η απορία

-Αν η οικογένεια των αδελφών φοιτητών είχε κάτω από 5.000€ κατακεφαλήν εισόδημα τότε μέχρι πέρυσι έφερνε όλα τα παιδιά της στην οικογενειακή εστία αναγνωρίζοντας ο νομοθέτης ότι με τέτοια εισοδήματα δεν μπορεί να συντηρεί ούτε δύο σπίτια. Με το φετινό νόμο αυτό καταργείται.

φοιτήτρια, βιβλίο, βιβλιοθήκη, πανεπιστήμιο

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Βασίλη Διγαλάκη

Ο γονιός αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο των μετεγγραφών φοιτητών και κάνει λόγο για την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε οικογένειες με τα ίδια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, σχετικά με την μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Ειδικές κατηγορίες

Σε ΦΕΚ κυκλοφόρησε το υπουργείο Παιδείας τις κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
Η απόφαση ισχύει για τους υποψηφίους που έχουν εγγραφεί σε ελληνικό ΑΕΙ/ΑΕΑ, είτε λαμβάνοντας μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε κάνοντας χρήση του δικαιώματος του «10%» για εισαγωγή με βάση την τελευταία εξέταση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, είτε ανήκουν στις κατηγορίες των σοβαρών παθήσεων.

Προϋπόθεση η αντιστοίχιση τμημάτων
Βασική προϋπόθεση για μετεγγραφή είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των Τμημάτων, καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης.

Αδικίες και "κόφτης"

Για αδικία στις μετεγγραφές των ΑΕΙ -η έναρξη των οποίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες- μιλά η Χαρά Κεφαλίδου
Η Χαρά Κεφαλίδου είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα και την αδικία των πρωτοετών φοιτητών τμημάτων που βρίσκονται σήμερα χωρίς αντιστοιχία.

Ο αναλυτής Χρήστος Κάτσικας μιλά για «κατασκευή» πτυχιούχων δυο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα λέει πως "με τις νέες αντιστοιχίες έχουμε μια νέα πραγματικότητα, ένα παράδοξο, καθώς τμήματα με ίδια ονομασία, δεν έχουν αντιστοιχία μεταξύ τους!"

Οδηγός και αντιστοιχίες Τμημάτων

Τέλος μπορείτε να δείτε τις φετινές αντιστοιχίες των τμημάτων.
Συγκεντρώσαμε όλα τα χρήσιμα έγγραφα αλλά και τις οδηγίες.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως από τις μετεγγραφές εξαιρούνται 92 πανεπιστημιακά τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχία με άλλα και περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο.

Ως «μετεγγραφή» νοείται η δεύτερη εγγραφή ενός φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι. ή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (Α.Ε.Α.) με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

 Ως «μετακίνηση» νοείται η μετακίνηση ενός φοιτητή σε άλλο Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με αυτό στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί  μέσω της επιτυχίας του στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τουλγ
Αντιδράσεις για τη δίωξη του εκπαιδευτικού Κώστα Τουλγαρίδη - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11πμ
Καταγγελίες για αυθαίρετες πειθαρχικές διαδικασίες κατά εκπαιδευτικού
Αντιδράσεις για τη δίωξη του εκπαιδευτικού Κώστα Τουλγαρίδη - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11πμ
Βιασμός ανήλικης
Σοκ στη Ρόδο: 15χρονη έδωσε 2.000 ευρώ σε νεαρό για βιντεοσκόπηση με σεξουαλική πράξη ανηλίκων
Αδιανόητο περιστατικό: 15χρονη κατηγορείται για διαμοιρασμό βίντεο με σεξουαλική πράξη ανηλίκων - Σχολικός σύμβουλος αποκάλυψε την κυκλοφορία των...
Σοκ στη Ρόδο: 15χρονη έδωσε 2.000 ευρώ σε νεαρό για βιντεοσκόπηση με σεξουαλική πράξη ανηλίκων
απατη
Νέο περιστατικό απάτης: Παρίστανε τον λογιστή και απέσπασε πάνω από 1.000 ευρώ και κοσμήματα από ηλικιωμένη
Ο ρόλος των δραστών και η μεθοδικότητα της απάτης
Νέο περιστατικό απάτης: Παρίστανε τον λογιστή και απέσπασε πάνω από 1.000 ευρώ και κοσμήματα από ηλικιωμένη
ΥΠΑΙΘΑ
Υπουργείο Παιδείας: Σύσταση 1.900 οργανικών θέσεων σε ΚΕΔΑΣΥ και ΕΔΥ
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 700 νέων οργανικών θέσεων στα...
Υπουργείο Παιδείας: Σύσταση 1.900 οργανικών θέσεων σε ΚΕΔΑΣΥ και ΕΔΥ