Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι σημείο τριβής και αντικείμενο συζητήσεων, ενστάσεων και προστριβών ακόμη ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.

Αγωνία και απορία ταυτόχρονα διακατέχει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς για το άνοιγμα των σχολείων. Περιμένοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ο εκπαιδευτικός κόσμος συνεχίζει την τηλεκπαίδευση ευελπιστώντας να δει ένα φως στο τούνελ.

Τα σενάρια είναι πολλά, οι γνώμες άλλες τόσες και περισσότερες. Ενστάσεις, αμφιβολίες, προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων από ειδικούς, από δημοσιογράφους, από εκπαιδευτικούς.

Με τον κορονοϊό να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης αφού μόνο την Πέμπτη 3/12 είχαμε 622 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ που αποτελεί νέο ρεκόρ, η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων γίνεται όλο και πιο θολή.

Τι λένε οι ειδικοί

Η Αθηνά Λινού, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε πως «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία». Παράλληλα όμως είπε πως δεν βλέπει αρνητικά την προσέλευση των μαθητών σε διαφορετικές ώρες. Δηλαδή οι τάξεις να ξεκινούν τα μαθήματα σε διαφορετικές ώρες ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός.

Ο καθηγητής Χ. Γώγος άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος τοποθετεί, πιθανότατα, το άνοιγμα των σχολείων σε αυτή την ημερομηνία επειδή δεν υπάρχει καλυτέρευση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Θυμίζουμε πως σκοπός της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά

Όσο περνούν οι ημέρες και τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν τόσο γίνεται πιο πιθανό το σενάριο τα σχολεία να ανοίξουν το 2021.

Στέλιος Πέτσας

Ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε την ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης συνέστησε υπομονή και είπε πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοίνωση προς τους πολίτες.

Υπουργείο Παιδείας

Με παντοίους τρόπους η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ανακοινώσει πως τα σχολεία θα ανοίξουν όταν το πουν οι ειδικοί.

Την Πέμπτη 3/12 οι ειδικοί είχαν σύσκεψη αποκλειστικά για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ήταν μία κρίσιμη σύσκεψη λοιμοξιολόγων, υπό την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα κατατεθούν η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων. Πριν από την ανακοίνωση της υπουργού θα έχουν προηγηθεί οι εισηγήσεις, η καθοδική πορεία του κορονοϊού.

Όσον αφορά στο πρώτο κουδούνι μετά το δεύτερο lockdown θα ακουστεί αφού κοπάσει η πανδημία ενώ είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση του lockdown αν επιμείνουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ να είναι σε τόσο υψηλά νούμερα.

14 Ιανουαρίου ή το 2021;

Μυστήριο παραμένει αν τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αρχικά η ημερομηνία που ήταν η πιο επιθυμητή ήταν η 7 Δεκεμβρίου η οποία όμως όλο και απομακρύνεται μαζί με την άρση του lockdown. Για τις 14 Δεκεμβρίου είναι πολλοί αυτοί που δεν βλέπουν το νόημα να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για 7 εργάσιμες αφού στις 23 Δεκεμβρίου θα ξανακλείσουν για τα Χριστούγεννα.

Μαζί με την εκπαίδευση αγωνιούν και τα καταστήματα

Παρ΄ όλο που με τα δεδομένα της Πέμπτης 3/12  υπήρξε κάμψη των κρουσμάτων στην Αττική, η Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη. Έχει εξαιρετικά μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και ανησυχεί τους ειδικούς που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της και ζήτησε να μην ανοίξει η εστίαση γιατί τα κρούσματα δεν μειώνονται.

Η πίεση που ασκείται στην αγορά οδηγεί την κυβέρνηση να ανοίξουν ορισμένα καταστήματα στις 7 Δεκεμβρίου. Έτσι θα είναι ανοικτά μόνο τα εποχικά καταστήματα. Αποκλειστικά αυτά και όχι καταστήματα που πουλούν και εποχικά είδη. Σε αυτό ήταν ξεκάθαρη η ανακοίνωση.

Λεπτομέρειες για το ωράριό τους και τον τρόπο λειτουργίας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Πάντως και αυτά τα καταστήματα θα ακολουθήσουν τους αυστηρούς κανόνες που επιβάλει η πανδημία και θα υποστούν αυστηρούς ελέγχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...