Ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία... η τηλεκπαίδευση λειτουργεί και ο ελέφαντας πετάει
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση και το κλείσιμο των σχολείων

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει το εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ενώ ζητά να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε όταν ξανανοίξουν, τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Αναλυτικά:

Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει τελειωμό. Μετά το καθολικό “κρασάρισμα” της Δευτέρας, κάθε μέρα χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αγκομαχούν πάνω από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να μπορέσουν να έχουν μια στοιχειώδη επικοινωνία μεταξύ τους.

Όλη την εβδομάδα, το σύστημα πετάει μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον ήχο ο οποίος κόβεται διαρκώς, ενώ υπάρχουν ολόκληρα χρονικά διαστήματα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα (τις πρώτες ώρες την Τρίτη και την Παρασκευή, από την 4η ώρα και μετά την Πέμπτη) όπου ήταν αδύνατο να ξεκινούσαν οι τηλεδιασκέψεις. Ένα μεγάλο τμήμα των μαθητών, περίπου το 1/4, συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο αφού δεν έχει ούτε την κατάλληλη υποδομή αλλά ούτε και πρόσβαση στο διαδίκτυο.  Όλες αυτές τις ημέρες, οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των σχολείων αλλά και την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση υπολειτουργούσαν.  

Επιπλέον παρουσιάζονται και νέα προβλήματα. Στα διαδικτυακά τμήματα παρεισφρέουν άγνωστοι που προσποιούνται τους μαθητές, γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να διασφαλίσει την πιστοποίηση των χρηστών, βάζοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών.  Επίσης υπάρχουν καταγγελίες από διάφορες περιοχές (Ηράκλειο, Τρίκαλα, Βοιωτία κ.α.) ότι οι μαθητές που προσπάθησαν να συνδεθούν μέσω δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο, χρεώθηκαν τη σύνδεση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντί να ασχοληθεί με την επίλυση αυτών των προβλημάτων, έχει επιδοθεί σε ένα όργιο γκεμπελικής προπαγάνδας με αλλεπάλληλα ψέματα. Στην αρχή υποστήριζε ότι όλα είναι έτοιμα και μόλις κατέρρευσε την πρώτη ημέρα η πλατφόρμα έριξε τις ευθύνες αλλού. Τις επόμενες ημέρες υποστήριζε ότι το σύστημα δουλεύει με κάποια μικροπροβλήματα, προσβάλλοντας την νοημοσύνη χιλιάδων συναδέλφων και μαθητών. Όσο για τα περιβόητα tablet και laptops από την άνοιξη ακόμα πάνε στα σχολεία… Θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο “παιδαγωγικής πρωτοπόρας σκέψης” οι δηλώσεις της Υπουργού ότι οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν το “μάθημα” από το σταθερό τους τηλέφωνο(!)

Για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας. Αυτή η πολιτική επιλογή οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι όροι να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια τα σχολεία, δεν εξασφαλίζει ούτε καν την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία.
Πηγή άρθρου: Ο ιός δε κολλάει στα σχολεία… η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άψογα…. και ο ελέφαντας πετάει… | fresh-education

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη τόσο σε γνωστικό όσο και στο κοινωνικο – ψυχολογικό επίπεδο των παιδιών. Η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους δεσμούς των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία. 
Πηγή άρθρου: Ο ιός δε κολλάει στα σχολεία… η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άψογα…. και ο ελέφαντας πετάει… | fresh-education

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα, να πάρει όλα εκείνα τα ΜΕΤΡΑ ώστε όταν ανοίξουν τα σχολεία να διασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών.
Πηγή άρθρου: Ο ιός δε κολλάει στα σχολεία… η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άψογα…. και ο ελέφαντας πετάει… | fresh-education

Για το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά απαιτούμε:

  • Μείωση – προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις.

  • Να επαναδιδαχθεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.

  • Μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών εφόσον δεν εξασφαλίζονται καθολικά τα τεχνολογικά μέσα.

  • Ειδική μέριμνα για δια ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.τ.λ.)

  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων.

  • Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Πειραιάς: Γονέας-αρνητής μήνυσε εκπαιδευτικούς για self test και μάσκα

Κρούσματα στα σχολεία: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανησυχία των γονιών

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση - Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Ελληνικός PISA στα σχολεία – Θα αξιολογεί τους μαθητές στοχεύοντας... στους εκπαιδευτικούς!
Kατά το τρέχον σχολικό έτος το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να οργανώσει διαγνωστικά τεστ σε μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου, δηλαδή...
Ελληνικός PISA στα σχολεία – Θα αξιολογεί τους μαθητές στοχεύοντας... στους εκπαιδευτικούς!
ΔΙΕΚ, τάξη, μαθητές, σπουδαστές
Α΄και Β΄Λυκείου: Τι αλλάζει στη διδακτέα ύλη, στον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων
Οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Λυκείου φέτος θα αντιμετωπίσουν την Τράπεζα Θεμάτων. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό για την...
Α΄και Β΄Λυκείου: Τι αλλάζει στη διδακτέα ύλη, στον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων
Νίκη Κεραμέως
Ο πόλεμος της αξιολόγησης και ο... Ασίμωφ: Γιατί θα χάσει η κ.Κεραμέως
Οι απειλές της υπουργού Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς αγνοούν το Σύνταγμα και κάθε ενδεχόμενη κύρωση θα προσβληθεί ομαδικά στα δικαστήρια
Ο πόλεμος της αξιολόγησης και ο... Ασίμωφ: Γιατί θα χάσει η κ.Κεραμέως