Κορονοϊός: Πώς θα γίνεται το «διάλειμμα μάσκας» στα σχολεία
Διάλειμμα μάσκας για πρώτη φορά στα σχολεία - Τι προβλέπει η νέα απόφαση για μάσκα, απουσίες και εξαιρέσεις στα σχολεία

Την ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, προβλέπει η νέα κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις από την επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να μπορούν να κάνουν «διαλείμματα από τη χρήση μάσκας» με ασφάλεια και χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Πότε επιτρέπεται η αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη

Μόνο σε συνθήκες ηρεμίας και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας.

Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να αφαιρούν για λίγα λεπτά τη μάσκα τους μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ενός κειμένου από τον εκπαιδευτικό ή στη διάρκεια εκπόνησης μιας ατομικής εργασίας. Σημειώνεται ότι τα παράθυρα της τάξης θα πρέπει να είναι ανοιχτά, όσο αυτό είναι εφικτό. 

«Διάλειμμα μάσκας» σε εξωτερικούς χώρους

Σε ό,τι αφορά τους χώρους εκτός τάξης και το προαύλιο, οι μαθητές μπορούν να αφαιρέσουν για λίγα λεπτά τη μάσκα τους, αφού τηρήσουν αποστάσεις και παραμένοντας στην ίδια θέση για όσο χρονικό διάστημα δεν φορούν τη μάσκα. 

Πότε δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας

Σημειώνεται ότι όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν δεν θα γίνεται προφανώς χρήση της μάσκας, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Το ίδιο ισχύει και για το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση. 

Απουσίες

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση ιατρικής μάσκας

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Χρήση χειρουργικής μάσκας έναντι υφασμάτινης

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως ενδεικτικά περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

α) Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συμπαγούς οργάνου),

β) Μαθητές με ινοκυστική νόσο,

γ) Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,

δ) Μαθητές με μεσογειακή αναιμία,

ε) Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daiera
Μια συγκλονιστική ιστορία: Οταν το σχολείο «αγκαλιάζει» ένα παιδί με αναπηρία
«Οταν έχεις ένα παιδί με αναπηρία, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι τι θα γίνει το παιδί σου όταν εσύ φύγεις. Εγώ τη Δάειρα την έχω σαν πριγκίπισσα -και...
Μια συγκλονιστική ιστορία: Οταν το σχολείο «αγκαλιάζει» ένα παιδί με αναπηρία
sxoleio
Σύμβουλος Εκπαίδευσης: «Κοπρόσκυλα», «κοπρίτες» και «αγράμματοι, εθνομηδενιστές και σκοταδιστές», «τους χρειάζεται αξιολόγηση και πέταμα».
Περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να αξιολογήσει τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης Συμβούλου, συμπεριφορά η οποία ξεπερνάει τα όρια του απλού...
Σύμβουλος Εκπαίδευσης: «Κοπρόσκυλα», «κοπρίτες» και «αγράμματοι, εθνομηδενιστές και σκοταδιστές», «τους χρειάζεται αξιολόγηση και πέταμα».
παιδι
Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Κάθε ημέρα, όχι μόνο σήμερα (Ο ρόλος της εργοθεραπείας)
Ο εργοθεραπευτής αποτελεί τον κατάλληλο σύμμαχο της οικογένειας και του παιδιού, ξεκινώντας  από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Ο ειδικός...
Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Κάθε ημέρα, όχι μόνο σήμερα (Ο ρόλος της εργοθεραπείας)