ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Επικίνδυνη τομή η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές αιρετών
Κατά της τροπολογίας για τη θέσπιση ηλεκτρονικών εκλογών τίθεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ)

Ως συλλογικός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην τροπολογία για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα, η ομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης των ψηφοδελτίων, σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά:

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ καταγγέλλει την απόφαση του ΥΠΑΙΘ να προβεί σε  διενέργεια εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα:

·        Παρά  τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ  για τη διαδικασία  των  εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας  και τα επιχειρήματα που έχουν κατατεθεί,  η πολιτική ηγεσία αγνοεί τη βούληση των συνδικαλιστικών οργάνων, τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, όπως ορίζονται από το σύνταγμα και αποφασίζει προσχηματικά.

·        Το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς, με το οποίο διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, δεν έχει εξυπηρετήσει μέχρι τώρα ταυτόχρονα τον όγκο των 180.000 ψηφοφόρων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς ΕΕΠ ΕΒΠ για τα Υ. Σ., ως εκ τούτου εγείρονται αμφιβολίες ως προς την ασφαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας, τις δικλείδες ασφαλείας  ως προς την ταυτοποίηση των εκλογέων, τον κίνδυνο της ιδιωτικότητας, δεδομένου ότι εξαρτάται από την εμπιστοσύνη στη συσκευή στην οποία ψηφίζουν τα μέλη χωρίς κεντρικό έλεγχο των συσκευών που χρησιμοποιούν.

·        Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλες εκλογικές διαδικασίες μικρότερης εμβέλειας από τα μέλη μας, εγείρει πολλές αντιδράσεις ως προς την προσβασιμότητα των ψηφοφόρων στα ηλεκτρονικά μέσα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία μέλη που δεν είναι εξοικειωμένα, ως εκ τούτου να μην υπάρξει αντιπροσωπευτικότητα.

·         Από τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση από άλλα υπουργεία για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υ. Σ. και αναρωτιόμαστε γιατί το Υπουργείο Παιδείας καταφεύγει σε αυτή, ενώ δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό.

Το Δ. Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ απορρίπτει τη διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία με την οποία επιχειρείται  μία επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι». Ζητάει την αναβολή των εκλογών για τα Υ.Σ. λόγω πανδημίας και ζητάει την παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή. Ζητάει όπως επανεξεταστεί το Σάββατο ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, δεδομένου του όγκου των εργαζομένων που θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τη διεξαγωγή των εκλογών. Τέλος δηλώνουμε την πρόθεση μας να εξετάσουμε την περίπτωση απόσυρσης των ψηφοδελτίων που κατέρχονται στις εκλογές, στην περίπτωση που το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατάληψη σε σχολείο
Κατάληψη δύο εβδομάδων στο 6ο ΓΕΛ Αθηνών – Γονείς και μαθητές ζητούν αλλαγές στη διοίκηση
Ένωση Γονέων στηρίζει τους μαθητές του 6ου ΓΕΛ Αθηνών ενάντια σε αυταρχικές πρακτικές
Κατάληψη δύο εβδομάδων στο 6ο ΓΕΛ Αθηνών – Γονείς και μαθητές ζητούν αλλαγές στη διοίκηση
καρδι
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά μέσα σε σακούλα στο προαύλιο
Το εύρημα έγινε αντιληπτό νωρίς το πρωί, και άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας και διερεύνησης
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά μέσα σε σακούλα στο προαύλιο
Εκδήλωση Ψηφιακής Παιδείας
ΕΚΠΑ: Δεκάδες σχολεία στην 6η εκδήλωση ψηφιακής παιδείας και ορθής χρήσης της τεχνολογίας
Στο ΕΚΠΑ η 6η εκδήλωση ψηφιακής παιδείας και ορθής χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά και τους εφήβους “Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται…” και ο...
ΕΚΠΑ: Δεκάδες σχολεία στην 6η εκδήλωση ψηφιακής παιδείας και ορθής χρήσης της τεχνολογίας
Συνάντηση του ΣΑΤΕΑ με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας
Ειδική Αγωγή: Ψηφιακά οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ απευθείας στα σχολεία
Σε προετοιμασία τα νέα καθηκοντολόγια των εκπαιδευτικών - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΣΑΤΕΑ με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ
Ειδική Αγωγή: Ψηφιακά οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ απευθείας στα σχολεία