Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πελοποννήσου για τη νέα σχολική χρονιά
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες.

Οι εκπαιδευτικοί καλούν τους συναδέλφους τους να συσπειρωθούν γύρω από τα εκπαιδευτικά σωματεία. Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που περικόπτει δαπάνες, καταδικάζει στην αδιοριστία και την ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, διαλύει τις εργασιακές μας σχέσεις και αφήνει όλους έκθετους απέναντι στην υγειονομική κρίση, καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία να διεκδικήσουν συλλογικά και μαχητικά τα αιτήματα που προκύπτουν.

Ανακοίνωση της ΕΑΚ - Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πελοποννήσου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Η κυβέρνηση της ΝΔ επελαύνει πάνω στο έδαφος της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μοιράζοντας τη φτώχεια και την ανέχεια σε τεράστια τμήματα εργαζομένων, προσφέροντας απλόχερα ζεστό χρήμα σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες, σε κλινικάρχες και καναλάρχες. Μαζί με την ΕΕ, το ΣΕΒ αλλά και τους εκπροσώπους του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου ετοιμάζονται να επιβάλουν στον λαό νέα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας. Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία επιδιώκουν να φορτώσουν στον λαό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που χρεοκόπησε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, βάζοντας λουκέτα σε δεκάδες νοσοκομεία, αφήνοντας χιλιάδες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών ακάλυπτες, αφήνοντας έκθετο τώρα τον λαό απέναντι στην υγειονομική κρίση. Είναι η ίδια πολιτική που συνθλίβει τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, που ξεπουλά στα ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα τον δημόσιο πλούτο.

Στην εκπαίδευση, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει ακάθεκτη το αντιεκπαιδευτικό και αντεργατικό της έργο με μοχλό το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης- έκθεση Πισσαρίδη». Σαν να μην έφταναν τα δεκάδες νομοθετήματα από την περασμένη άνοιξη ως και σήμερα (τράπεζα θεμάτων, αύξηση του εξεταστικού φόρτου στα Γυμνάσια, αξιολόγηση -αυτοαξιολόγηση, κάμερες στις τάξεις, βάση του «10», εξοβελισμός των μαθημάτων των εικαστικών και κοινωνικών επιστημών, επαναφορά διαγωγής, διορισμός νέων διευθυντών εκπαίδευσης και υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς Κρίσεις, κλπ), έρχονται τώρα να προσθέσουν νέα μέτρα που πλήττουν τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Η πολιτική της μόνιμης αδιοριστίας των τελευταίων δέκα - και πλέον - χρόνων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων συμπληρώνεται τώρα με τα μέτρα που θεσπίζουν το νέο «είδος» εκπαιδευτικού «τρίμηνης διάρκειας».

Το ΥΠΑΙΘ, υποτάσσοντας την επιστήμη στην πολιτική σκοπιμότητα, ακολούθησε την τακτική: «λέω... ξελέω». Τον Μάιο, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μίλαγαν αρχικά για 7τ.μ. ανά μαθήτη και στη συνέχεια για μέγιστο 15 μαθητές ανά τμήμα με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο, τον δε Σεπτέμβρη καταφεύγει στη μάσκα (ακόμη κι αυτές που έστειλαν ήταν εντελώς ακατάλληλες) και στο διαβόητο παγουρίνο ως τα μοναδικά μέτρα (μαζί με ασαφείς κι αντιφατικές καθημερινές οδηγίες και προβλέψεις για «κάμερες-τηλεμετάδοση») για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα παιδιά μας να καλούνται να φοιτήσουν σε 25άρια-27άρια τμήματα «παστωμένα» σε αίθουσες «κλουβιά» και τους συναδέλφους αποκλειστικά υπεύθυνους για ό,τι συμβεί. Μάλιστα έχει το θράσος να μιλά για έλλειψη κτιριακών υποδομών - αιθουσών όταν την τελευταία δεκαετία οι μνημονιακές πολιτικές έβαλαν λουκέτο σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν. Έχει το θράσος να μιλά για το κόστος των απαιτούμενων προσλήψεων, των απαραίτητων μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ενώ την ίδια στιγμή είναι έτοιμη να διαθέσει, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, 10 δις για τα εξοπλιστικά λειτουργώντας ως πιόνι στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε γύρω από τα εκπαιδευτικά σωματεία. Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που περικόπτει δαπάνες, καταδικάζει στην αδιοριστία και την ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, διαλύει τις εργασιακές μας σχέσεις και αφήνει όλους έκθετους απέναντι στην υγειονομική κρίση, καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία να διεκδικήσουν συλλογικά και μαχητικά τα αιτήματα για:

  • 15 μαθητές στην αίθουσα! Έγκριση όλων των ολιγομελών.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών που να καλύπτουν όλες τις πάγιες και αυξημένες ανάγκες! Κατάργηση του θεσμού της «τρίμηνης σύμβασης».
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης!
  • Καμία εφαρμογή των νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων Αξιολόγησης και Τράπεζας Θεμάτων!
  • Κανείς εκπαιδευτικός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά. Αξιοπρεπής σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • Μέσα και μέτρα προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών! Δωρεάν τεστ και μάσκες για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  • Μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα στα σχολεία!

ΕΑΚ - Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πελοποννήσου

             (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα - ανένταχτοι)

 

Πελοπόννησος, 16/09/2020

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Σχολική Ψυχολογία: Το ανερχόμενο μοριοδοτούμενο σεμινάριο για χιλιάδες αναπληρωτές

 

Βρες μαθητές σε όλη την Ελλάδα και κλείσε ιδιαίτερα μαθήματα στο αντικείμενο που διδάσκεις

 

 

 

σχετικά άρθρα

Το Χρονικό του …παραλόγου
Το Χρονικό του …παραλόγου
«Μια ημέρα φθινοπωρινή, καθώς κίνησα να πάω στη δουλειά μου, σε ένα δημόσιο σχολείο» - Γράφει ο Τίμων Παπαδόπουλος
Το Χρονικό του …παραλόγου
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ανακοίνωση για την αποδημία του καθηγητή Δανασσή-Αφεντάκη
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ανακοίνωση για την αποδημία του καθηγητή Δανασσή-Αφεντάκη
Τα μέλη του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ανακοίνωση για την αποδημία του καθηγητή Δανασσή-Αφεντάκη