Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
adeia
Ενημέρωση για Ειδική Άδεια -Β Φάση προσλήψεων των αιρετών ΚΥΣΕΕΠ Γεωργία Μπουλμέτη και Βασίλη Βούγια

A.Το ΥΠΑΙΘ ζητά κενά λόγω Ειδικής Αδειας και κενά για την Β Φάση προσλήψεων αναπληρωτών

Εν αρχή να ενημερώσουμε πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ζητήσει άμεσα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΠΔΕ), τα κενά που έχουν προκύψει από την χορήγηση Ειδικής Αδειας, καθώς και όσα κενά δεν καλύφθηκαν κατά τη Α Φάση προσλήψεων αναπληρωτών, προκειμένου να προχωρήσει σε κάλυψη άμεσων και επειγουσών αναγκών με τη Β Φάση προσλήψεων, η οποία επίκειται.

Β. Σχετικά με την χορήγηση της Ειδικής Αδειας

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο υπ. αρίθμ 117396/Ε3/08.09.2020, αναφορικά με τις άδειες εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού του κορονοϊού, έχουμε: “Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, η ειδική άδεια απουσίας επί του παρόντος θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν αποδεδειγμένα σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, των οποίων τα καθήκοντα δύνανται να παρασχεθούν εξ αποστάσεως και εφόσον στις σχολικές μονάδες δεν είναι αποδεδειγμένα εφικτό να εξασφαλιστούν οι όροι διαφύλαξης των μέτρων υγείας και προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού κατόπιν αξιολόγησης και τεκμηρίωσης των ανωτέρω από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπ/σης”

Σχετικά με το παραπάνω ζήτημα και από την έως τώρα διερεύνησή μας με στελέχη του Υπουργείου,  η Ειδική Αδεια χορηγείται όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ, ΕΒΠ,  που μπορούν να παρέχουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, αλλά και σε όλους όσους ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 και δεν διασφαλίζονται οι συνθήκες προστασίας τους από τον κορονοϊό .

Παραδείγματος χάρη

Για τα μέλη ΕΒΠ ή Σχολικοί Νοσηλευτές (ΠΕ25), οι οποίοι εργάζονται σε Γενικά σχολεία ως Παράλληλη Στήριξη σε μαθητές η Εγκύκλιος προβλέπει ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα του κλάδου τους εξ αποστάσεως. Ομως, πάντα σύμφωνα με την Εγκύκλιο, θα πρέπει να αιτηθούν Ειδικής Αδειας εφόσον αποδεδειγμένα ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, όπως αυτές ορίζονται. Στη συνέχεια το αρμόδιο όργανο θα πρέπει να αξιολογήσει, αν διασφαλίζονται  σε κάθε περίπτωση οι όροι υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού για αυτοπρόσωπη εργασία.

Αν αυτοί δεν εξασφαλίζονται, θα πρέπει αιτιολογημένα να διατυπώσουν ότι δεν εξασφαλίζεται η αυτοπρόσωπη εργασία και ακολούθως να χορηγήσουν την ειδική άδεια στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό-ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Να επισημάνουμε ότι αν μιλήσουμε για τα συγκεκριμένα παραδείγματα του ΕΒΠ και Σχολικού Νοσηλευτή (ΠΕ25) σε Γενικά σχολεία, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού, μέσα σε τμήματα 25 μαθητών, πόσο δε μάλλον των εργαζομένων σε ΣΜΕΑΕ, όπου μπορεί τα τμήματα να είναι ολιγομελή, ωστόσο η χρήση μάσκας στους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική.

Επίσης, οι συνάδελφοι χρειάζεται να μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες εντός του σχολείου, όπου ο συγχρωτισμός των εργαζομένων και των μαθητών είναι υψηλός.

Συμπερασματικά και μέσα από την πολυετή εμπειρία μας, θεωρούμε ότι σε καμία σχολική μονάδα δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι συνθήκες προστασίας για αυτοπρόσωπη εργασία και άσκηση καθηκόντων, σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19.

Τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν των Διευθυντών Εκπαίδευσης, όπως επίσης πιστεύουμε πως πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις επί της σχετικής Εγκυκλίου, από το ΥΠΑΙΘ.

Οι οριζόντιες αποφάσεις συγκεκριμένων Διευθύνσεων περί μη χορήγησης Ειδικής Αδειας, σε προσωπικό που δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως, είναι εν πολλοίς αβάσιμες και δεν συνάδουν με τα ισχύοντα, τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις και τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Τα 2 μεγάλα λάθη που κάνουν όσοι έχουν συμπτώματα της Όμικρον και μένουν σπίτι

ΕΟΦ: Οι αναμνηστικές δόσεις εξασθενούν το ανοσοποιητικό

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Μόνιμοι Διορισμοί σε Δήμους: Το  πιο εύκολο Lower - Proficiency για μόρια μέσα σε 3 ημέρες με ΤΗΛΕΞΈΤΑΣΗ - Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός
Συνταξιοδοτικό: Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για παραίτηση φέτος
Ως γνωστόν φέτος οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου...
Συνταξιοδοτικό: Πάνω από 8.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για παραίτηση φέτος
Μουσείο Ακρόπολης
Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί: Άδικος ο αποκλεισμός τους από την ελεύθερη είσοδο σε μουσεία
Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί έχουν αποκλειστεί από την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί: Άδικος ο αποκλεισμός τους από την ελεύθερη είσοδο σε μουσεία