ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καθυστερεί στη διάθεση σχολικών γευμάτων
Ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την κυβερνητική καθυστέρηση στη διάθεση των σχολικών γευμάτων και τη μη αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων μαθητών

Η κυβέρνηση καθυστερεί την διάθεση σχολικών γευμάτων και δεν αυξάνει τον αριθμό των ωφελούμενων μαθητών, τονίζουν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη.

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής επισφάλειας των μαθητών, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και συγχρόνως τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών με έμφαση στην μεσογειακή διατροφή αλλά και τη βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της συμμετοχής στο κοινό γεύμα.

Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ενίσχυε συνεχώς κατά την κυβερνητική του θητεία, όπως προκύπτει και από διαδοχικές αποφάσεις επέκτασης του προγράμματος, καθώς και από τον προγραμματισμό για την υλοποίησή του κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Στις 29 Αυγούστου 2020 δημοσιεύτηκε απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία επιγράφεται: «Υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2020 – 2021» , η οποία ΥΑ όμως αφορά μόνο το χρονικό διάστημα μέχρι τέλους του 2020, παρά τον τίτλο της, και τις σχολικές μονάδες του προγραμματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019.

Ουσιαστικά, διατίθενται μέχρι τέλους του έτους 2020 τα σχολικά γεύματα που δεν διανεμήθηκαν λόγω του lockdown. Να επισημανθεί ότι από τη διακοπή της χορήγησης των γευμάτων λόγω της πανδημίας, υπάρχουν αδιάθετα 25 περίπου εκ. € στον π/υ του προγράμματος 2019-20. Για το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός π/υ 47 εκ., βάσει του οποίου θα μπορέσουν να διατεθούν σχολικά γεύματα το νωρίτερο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν επίσης ότι κατά τη χρονιά 2019-20 υπήρξε σημαντικό αριθμός σχολείων, κυρίως σε μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, στα οποία ουδέποτε διανεμήθηκαν γεύματα. Κι αυτό διότι δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης, οι διαγωνισμοί, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019, και συνεχίστηκαν μετά τις εκλογές από τη ΝΔ. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Παιδείας απάντησε  δηλώνοντας αναρμόδια, ενώ ο υπουργός Εργασίας απαξίωσε να απαντήσει.

Ο προγραμματισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά γεύματα προέβλεπε συνεχή επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε την μεν σχολική χρονιά 2020-21 να δοθούν σε 400.000 μαθητές και το 2021-22 να καλύψουν το σύνολο των 600.000 μαθητών/τριών των δημοτικών σχολείων.

Στόχος απόλυτα εφικτός, αρκεί η κυβέρνηση να διαθέσει για την σχολική χρονιά 2020-2021 συνολικά 158 εκατομμύρια, δηλαδή 85 εκ περισσότερα από πέρυσι, εκ των οποίων τα 25 υπάρχουν ως αδιάθετο υπόλοιπο του περυσινού προϋπολογισμού. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο προγραμματισμός γίνεται έγκαιρα και όχι πρόχειρα και την τελευταία στιγμή όπως συνηθίζει.

Σήμερα, λόγω του κορονοϊού, έχει δοθεί κατεύθυνση από την ίδια την κυβέρνηση να εγγράψουν οι γονείς τα παιδιά στο ολοήμερο σχολείο. Επομένως, η χορήγηση των σχολικών γευμάτων σε 400.000 μαθητές/τριες για τη φετινή χρονιά καθίσταται απολύτως αναγκαία.

Η ΝΔ αρχικά χαρακτήριζε τα σχολικά γεύματα ως «συσσίτια» προσπαθώντας να τα απαξιώσει. Βλέποντας ότι είχαν τεράστια απήχηση σε γονείς και παιδιά, έφθασε σήμερα, δια στόματος της αρμόδιας υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Βουλή, να παραδεχθεί ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα που προτίθεται να συνεχίσει. Η αποδοχή αυτή όμως δεν αρκεί, πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα επεκτείνει και γενικεύσει το πρόγραμμα, κάτι που δεν προκύπτει από την πρόσφατη ΚΥΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, Εργασίας και Παιδείας:

- Γιατί δεν επεκτείνεται η χορήγηση σχολικών γευμάτων σε 400.000 μαθητές , από 186.000 σήμερα, με επιπλέον κόστος μόνο 60 εκ. ευρώ;

- Πως θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και από την αρχή του 2021 μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε καθυστερημένα, δεν θα διατίθενται σχολικά γεύματα; Γιατί η ΚΥΑ ορισμού των σχολικών μονάδων που θα λάβουν σχολικά γεύματα, ενώ αναφέρεται στην σχολική χρονιά 2020-21 περιορίζεται στο χρονικό διάστημα ως 31/12/2020;

- Αφού από τη μη διάθεση γευμάτων λόγω της πανδημίας προέκυψε πλεόνασμα στον π/υ του έτους 2019-2020, γιατί δεν προχώρησαν στην ένταξη και άλλων σχολικών μονάδων ώστε να ισοσκελίσουν τουλάχιστον αυτό το πλεόνασμα;

- Σκοπεύουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα και σε άλλες σχολικές μονάδες, ιδίως ολοήμερα σχολεία , με ποιους όρους και σε πόσα σχολεία;

- Έχουν εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απρόσκοπτη συνέχιση-επέκταση του προγράμματος;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Έλληνες με προθεσμιακές καταθέσεις είναι «μεγάλοι χαμένοι»;

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυμναστική
Κρεατίνη και πρωτεΐνη στο μικροσκόπιο: Τι χρειάζονται πραγματικά οι μύες για δύναμη και αποκατάσταση
Τα τελευταία χρόνια, οι συμβουλές γύρω από τη σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα για μυϊκή υγεία έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο.
Κρεατίνη και πρωτεΐνη στο μικροσκόπιο: Τι χρειάζονται πραγματικά οι μύες για δύναμη και αποκατάσταση
ηλεκτρονική απάτη
Τράπεζες vs απατεώνες: Έσβησαν τις ψεύτικες κλήσεις, εμφανίστηκαν deepfakes και κλωνοποιημένες φωνές
Ηλεκτρονικές απάτες τύπου «Λερναίας Ύδρας» – Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει τους επιτήδειους πιο επικίνδυνους από ποτέ
Τράπεζες vs απατεώνες: Έσβησαν τις ψεύτικες κλήσεις, εμφανίστηκαν deepfakes και κλωνοποιημένες φωνές
Εφορία - Φόροι
Τι πρέπει να προσέχετε σε έναν λογαριασμό πριν τον πληρώσετε
Ο έλεγχος ενός λογαριασμού δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις ούτε πολύ χρόνο. Αρκεί να μη δίνεται προσοχή αποκλειστικά στο τελικό ποσό. Όταν υπάρχει λάθος...
Τι πρέπει να προσέχετε σε έναν λογαριασμό πριν τον πληρώσετε
filarakias.jpg
Πώς λύθηκε το διάσημο πρόβλημα του καναπέ από τα “Φιλαράκια”
Το λεγόμενο "πρόβλημα του κινούμενου καναπέ", που έγινε ευρύτερα γνωστό και μέσα από τη θρυλική σκηνή της σειράς Friends, λύθηκε από Κορεάτη...
Πώς λύθηκε το διάσημο πρόβλημα του καναπέ από τα “Φιλαράκια”