Στον αέρα η καθαριότητα των σχολείων
Αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων

«H προπαγάνδα της κυβέρνησης πως αναβαθμίζει την καθαριότητα των σχολείων είναι απατηλή. Τα σχολεία με τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης αποτελούν μια υγειονομική βόμβα» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά», αναφέροντας ενδεικτικά ότι στο δήμο της Αθήνας «οι προσλήψεις αφορούν 264 άτομα (255 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 9 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) για να καλυφθούν οι ανάγκες των 413 σχολικών μονάδων».

Πέρα από τις προσλήψεις καθαριστών/τριων με το σταγονόμετρο, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τον «ρατσιστικό αποκλεισμό», όπως τον αποκαλούν, μεταναστ(ρι)ων από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 50 μεταναστριες καθαριστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ενώ τα σχολεία άνοιξαν, στον δήμο της Αθήνας και Γαλατσίου αλλά και σε όλη τη χώρα η καθαριότητα βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση μέσα στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας ακολούθησε και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των σχολείων τον δρόμο της εγκατάλειψης του δημόσιου αγαθού επιλέγοντας ξανά να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως τον Ιούνιο του 2021 και αριθμό όχι μόνο πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19, αλλά κατώτερο ακόμα και από τον αριθμό των καθαριστριών-των που υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια με συμβάσεις έργου.  Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής.

Στον δήμο της Αθήνας οι προσλήψεις αφορούν 264 άτομα (255 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 9 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) για να καλυφθούν οι ανάγκες των 413 σχολικών μονάδων! Να σημειώσουμε ότι ακόμα και η διεύθυνση παιδικής ηλικίας του δήμου έχει αιτηθεί περισσότερες από 500 προσλήψεις. Στον δήμο Γαλατσίου οι προσλήψεις αφορούν 10 άτομα με 6ωρη απασχόληση και 38 με τρίωρη, για 37 σχολικές μονάδες, ανάμεσα τους και μεγάλα συγκροτήματα ΕΠΑΛ, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσαν 51 άτομα με συμβάσεις έργου.

Αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων. H προπαγάνδα της κυβέρνησης πως αναβαθμίζει την καθαριότητα των σχολείων είναι απατηλή. Τα σχολεία με τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης αποτελούν μια υγειονομική βόμβα. Σήμερα, που είναι ανοιχτά για εκπαιδευτικούς και γονείς στερούνται παντελώς υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ έχουν να καθαριστούν από τον Ιούνιο. Είναι αμφίβολο, παρά την εσκεμμένη παράταση στην έναρξη των μαθημάτων, αν μέχρι τις 14/9 θα έχουν καθαριστεί - απολυμανθεί έστω και επιφανειακά.

Σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης υπάρχουν και για τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ων από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 50 μεταναστριες καθαριστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια διεκδικούμε η καθαριότητα των σχολείων να καλύπτεται από μόνιμο και επαρκές προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας.

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από τους Δήμους. Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα. Διαφορετικά η κυβέρνηση και οι Δημοτικές αρχές φέρουν πλήρως την ευθύνη.

Απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών στην σχολική καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να τροποποιηθεί-αυξηθεί αποφασιστικά ΤΩΡΑ ο αριθμός των προσλήψεων με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μεταναστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις και τη διασφάλιση διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής/καθαρίστρια δεν θα απολυθεί. Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485/22-08–2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής/καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.  Κανένας αποκλεισμός λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Η Αθηνά" στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιείται από το Σωματείο καθαριστριών -καθαριστών Δημόσιων Σχολείων Αθηνών τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη 11πμ στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα παραπάνω αιτήματα και τη συνάντηση των απολυμένων καθαριστριών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7/09/20, 7.30 μμ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας, Ηπείρου 4 κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συμμετέχουμε σε παράσταση των εκπαιδευτικών σωματείων στο Δήμο της Αθήνας και τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, την Παρασκευή 3/9 10πμ, για την καθαριότητα και τους όρους ανοίγματος των σχολείων. Προχωράμε άμεσα σε αντίστοιχη παράσταση στο Δήμο Γαλατσίου.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος Γιώργος              Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Δίκη Χρυσής Αυγής – Θ. Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει την φυλακή
Δίκη Χρυσής Αυγής – Θ. Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει την φυλακή
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι προσκόμισε ένα «νέο συγκλονιστικό στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία» και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης...
Δίκη Χρυσής Αυγής – Θ. Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει την φυλακή
Πτυχία: Πρόταση 27 φορέων και ενώσεων για την αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ
Πτυχία: Πρόταση 27 φορέων και ενώσεων για την αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ
Οι αλλεπάλληλες μετονομασίες Τμημάτων Τ.Ε.Ι., που έλαβαν χώρα σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης του επιστημονικού πεδίου που θεράπευαν, οδήγησαν σε...
Πτυχία: Πρόταση 27 φορέων και ενώσεων για την αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ