ειδική αγωγή
Ζητάμε να δοθούν από την Α’ φάση όλα τα κενά στα ΚΕΣΥ, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη διαγνωστική και υποστηρικτική κάλυψη για τους μαθητές

Προς

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κεραμέως Νίκη

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ζαχαράκη Σοφία

Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Γκίκα Αναστασία

 

Αξιότιμες κυρίες,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι αποφασίστηκε η ταυτόχρονη επιλογή αναπληρωτών για όλες τις δομές και από όλα τα προγράμματα, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζεται στην πρόσκληση για δήλωση προτίμησης περιοχών. Το γεγονός αυτό προωθεί τη δίκαιη κατανομή των εκπαιδευτικών και την ταυτόχρονη ενίσχυση των διαφορετικών δομών ειδικής αγωγής. Ήταν για μας εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε επίσημη ενημέρωση που ανακοίνωνε την Τρίτη, 25 Αυγούστου, ως την ημερομηνία συνεξέτασης των επιλογών μας προκειμένου να τοποθετηθούμε στα κενά, καθώς οι μαθητές μας θα μπορέσουν να έχουν από την αρχή της χρονιάς την απαραίτητη γι’ αυτούς εκπαιδευτική υποστήριξη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι καταλυτικός στην καλλιέργεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής και τους γονείς, οι οποίοι αγωνιούν για τη στήριξη των παιδιών τους, επιθυμούμε να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω: 

Ζητάμε να δοθούν από την Α’ φάση όλα τα κενά στα ΚΕΣΥ, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη διαγνωστική και υποστηρικτική κάλυψη για τους μαθητές οι οποίοι θα διαγνωστούν με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα σε μία χρονιά, που επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις. Αντίστοιχα, είναι μεγάλη ανάγκη να στελεχωθούν επαρκώς τα Ειδικά Σχολεία και τα Τμήματα Ένταξης από την Α’ Φάση. 

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι κομβικής σημασίας να δοθούν και όλες οι πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών στην Α΄ Φάση προσλήψεων, καθώς η πλειονότητα των μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης δυσκολεύεται να παρακολουθήσει, να ενταχθεί, να κοινωνικοποιηθεί, ακόμα και απλώς να παρευρεθεί εντός της γενικής τάξης, χωρίς τη στήριξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών. Η παρουσία των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης στο πλευρό των μαθητών από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά και θα εδραιώσει την κατάλληλη υποδομή, προκειμένου να αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου η αναντικατάστατη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της παράλληλης και τους μαθητές τους με προφανή κοινωνικά, συναισθηματικά και μαθησιακά αποτελέσματα. 

Να σημειώσουμε, μάλιστα, πως η συμβολή των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης ήταν ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, μιας κατάστασης αρκετά πρωτόγνωρης για τους συναδέλφους, πόσo μάλλον για τους μαθητές που υποστηρίζονται μέσω της παράλληλης στήριξης. Χρειαζόταν, πρωτίστως, ψυχολογική, αλλά και εκπαιδευτική στήριξη. Μπροστά, λοιπόν, σε μία ακόμα αβέβαιη σχολική χρονιά λόγω του COVID-19, η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό ειδικής αγωγής θα σταθεί αρωγός στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεδομένου του αριθμού των πιστώσεων που εξασφαλίζονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, πρεσβεύουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους του Υπουργείου για κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναγκών της ειδικής αγωγής, με σκοπό η σχολική χρονιά 2020-2021 να ξεκινήσει για πρώτη φορά χωρίς λειτουργικά κενά.

Αναμένουμε και ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας την επιστολή. 

Με εκτίμηση,

Αναπληρωτές ΕΑΕ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγροτικά μπλόκα
Αγρότες: Αποχώρησαν με τα τρακτέρ από το μπλόκο των Μικροθηβών
Τις δυνατότητες διαφορετικών μορφών κινητοποιήσεων εξετάζουν οι αγρότες της Μαγνησίας, που αποχώρησαν από το μπλόκο των Μικροθηβών
Αγρότες: Αποχώρησαν με τα τρακτέρ από το μπλόκο των Μικροθηβών
γροι
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη εισβολή
Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Νουούκ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το νησί
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη εισβολή
χιον
Κλειστά σχολεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και σε Δήμους της Αρκαδίας λόγω κακοκαιρίας
Κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους αύριο, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι...
Κλειστά σχολεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και σε Δήμους της Αρκαδίας λόγω κακοκαιρίας