Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ψηφίστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση - Υπέρ του νομοσχεδίου Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25)

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (28 Ιουλίου) η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η Ελληνική Λύση, ενώ το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Το νομοσχέδιο προκάλεσε εξ αρχής ισχυρές αντιδράσεις, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) να κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη διάθεσης διαλόγου, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά και τους εκπαιδευτικούς αποκλεισμένους από τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, το νομοσχέδιο καταστρατηγεί βασικά εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επιτρέποντας ομαδικές απολύσεις μεσούσης της χρονιάς, ενώ προωθούνται ευέλικτες μορφές εργασίας που στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, κριτική ασκείται για την απελευθέρωση της διενέργειας πρόσθετων σχολικών δραστηριοτήτων χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που σύμφωνα με εκπαιδευτικούς ενθαρρύνει φαινόμενα αυθαιρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ανακοίνωση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ότι «έχει τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα να πολεμήσει το άθλιο αυτό νομοθέτημα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε». 

Υπέρ του νομοσχεδίου και των ευεργετικών διατάξεων για την απελευθέρωση του ωρολογίου προγράμματος, την ελεύθερη χρήση υποδομών και της ανάθεσης μαθημάτων είχαν ταχθεί αναφανδόν κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Στην τοποθέτησή της η Ν. Κεραμέως έκανε λόγο για την απελευθέρωση του σχολείου από ένα «ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας υπέρμετρου κρατικού παρεμβατισμού», καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να λειτουργήσουν με αυξημένο βαθμό αυτονομίας και ευελιξίας στην οργάνωση της σχολικής ζωής και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο αυτό ωφελεί τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας ευκαιρίες πρόσθετης απασχόλησης με δυνατότητα αύξησης του εισοδήματός τους, με αυξημένη προστασία στο εργασιακό καθεστώς τους.

Αντιθέτως, ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άσκησε σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο, δηλώντας πως η ηγεσία της ΝΔ με μια κίνηση «ξηλώνει το μεταπολιτευτικό, δημοκρατικό, συνταγματικό κεκτημένο» και επαναφέρει την πολιτική Σαμαρά-Αρβανιτόπουλου-τρόικας στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Μια νομοθεσία μνημονιακή, διαλυτική, εργοδοτική, που κυρίως ικανοποιούσε τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών των σχολείων», σύμφωνα με τον Ν. Φίλη.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σε δίκη εκπαιδευτικός για ατύχημα μαθητή σε διάλλειμα

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Διορισμοί ΕΕΠ: Διόρθωση του ΥΠΑΙΘ στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο
Διόρθωση στο Παράρτημα «Διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο», της Απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αναλυτικά το ΦΕΚ
Διορισμοί ΕΕΠ: Διόρθωση του ΥΠΑΙΘ στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο
κρούσματα αττική ερμού
ΕΚΠΑ-Αττική: Έως και 60% αύξηση σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαϊνη
Δραματική αύξηση έως και 60% σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαΐνη στην Αττική, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ-Αττική: Έως και 60% αύξηση σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαϊνη
eody test koronoios
ΕΟΔΥ για υποπαραλλαγή Όμικρον: Έχει τις ίδιες ιδιότητες με την Όμικρον
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον - Δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς...
ΕΟΔΥ για υποπαραλλαγή Όμικρον: Έχει τις ίδιες ιδιότητες με την Όμικρον