Τσίπρας σε ΟΙΕΛΕ: Καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών και σε βάρος των εκπαιδευτικών το νομοσχέδιο
Aυτές οι απαιτήσεις έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δια μέσου της τρόικα», «όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν. Όπως γνωρίζω έχουν πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ οι συγκεκριμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με αντικείμενο το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αντιδραστικό και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται κατακαλόκαιρο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο «είναι καθ' υπόδειξη των σχολαρχών». Είπε ότι αυτές οι απαιτήσεις έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δια μέσου της τρόικα», «έρχονταν μέσω της τρόικα, όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν, γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις -όπως γνωρίζω έχουν πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ οι συγκεκριμένοι». «Και το χρηματοδοτούν, αυτά είναι επίσημα στοιχεία...», είπε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

«Είχαμε δώσει δύσκολες μάχες τότε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «για να δυσκολέψουμε τις απολύσεις που ήταν το βασικό τους αίτημα και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, όπως πρέπει να είναι. «Και ταυτόχρονα», συνέχισε, «να διατηρήσουμε τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, από τους κανόνες και τους όρους που πρέπει αυτή να διέπεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης». 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις...». Το δεύτερο, είπε, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την "αποδέσμευση" των όρων λειτουργίας που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών». Πρoσέθεσε ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε άλλα φαινόμενα όπως αν οι βαθμοί μετράνε στις εισαγωγικές και αυτό αργότερα μετράει και στην επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. «Η πίεση και προς τους εκπαιδευτικούς για το άριστα σε όλους ή σε αυτούς που πληρώνουν καλά θα είναι ένα φαινόμενο που θα βρείτε μπροστά και εσείς», πρόσθεσε. Πέραν αυτών, τόνισε, «θα είναι και ένα πολύ αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για την αξιοκρατία και την ισονομία στο κοινωνικό πεδίο πια, διότι το σχολείο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας». 

«Εμείς θέλουμε ένα σχολείο να λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους με συγκεκριμένους κανόνες κι αυτό ανατρέπεται σήμερα και θα μας βρει απέναντι», είπε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι ακολουθούν «τα ίδια πατήματα» από το 2012 «που άρχισε η κόλαση με τον Σαμαρά, με την απολυμένη Φώφη Μπουλούτα, με τον Μπαμπινιώτη, με τον Αρβανιτόπουλο, που ξεπούλησε ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση». «Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι όπως κι εσείς και πιστεύω ότι η στήριξη σας θα είναι ίδια όπως ήταν πάντα διαχρονικά», συνέχισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλουν μικρό σχολείο δημόσιο και ακριβό». «Τι σημαίνει αυτό; Το δημόσιο σχολείο συρρικνώνεται γιατί αφήνουν ελεύθερα τα ιδιωτικά σχολεία να ανοίξουν φροντιστήρια πια με το νέο νομοσχέδιο, δηλαδή μετά τις 13:30 τα σχολεία θα λειτουργούν ως φροντιστήρια. Ουσιαστικά μεταφέρουν την παραπαιδεία και μέσα στα ιδιωτικά σχολεία...», είπε.

Μίλησε για λογική ότι «η αγορά τα ρυθμίζει όλα», κάτι που «δεν τόλμησε να το πει ούτε ο Αρβανιτόπουλος», και έθεσε το ερώτημα γιατί το κάνουν τώρα αφού «δεν τους αναγκάζει καμία τρόικα». Ο κ. Κουρουτός μίλησε για «προσχηματικό διάλογο» εκ μέρους του υπουργείου. Είπε πως το «η αγορά τα ρυθμίζει όλα» του το είπε η κ. Κεραμέως στο τηλέφωνο την Παρασκευή το βράδυ όπου, όπως ανέφερε ο κ. Κουρουτός, τον πήρε για να του πει ένα «ευχάριστο νέο», ότι κατεβάζει νομοσχέδιο για το καλό τους. «Της είπα ότι καθοδηγείται από του εργοδότες, ότι υπάρχει οριζόντια διασύνδεση με τους εργοδότες, δεν διοικεί το υπουργείο η ίδια ή η κυβέρνηση, αλλά οι επιθυμίες των εργοδοτών», προσέθεσε. Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για όλους τους εργοδότες, καθώς «υπάρχουν σχολεία που σέβονται τους εργαζόμενους και τους νόμους». Όπως ανέφερε, είπε επιπλέον στην υπουργό ότι «δεν μπορούν αυτά τα σχολεία κάτω από αυτό το καθεστώς να δίνουν ισότιμους τίτλους με του δημοσίου». Ο κ. Κουρουτός είπε ακόμη ότι «αρχίζουν από εμάς και θα συνεχίσουν στα φροντιστήρια», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του έδωσε αγώνα να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας (...) τώρα έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα».

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΟΙΕΛΕ:

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι πρώην Υπουργοί Κ. Γαβρόγλου και Μ. Τζούφη και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του κόμματος Δ. Παπασταμόπουλος. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Μ. Κουρουτός, ο Α’ Αντιπρόεδρος Αλ. Γούλας, ο Γεν. Γραμματέας Γ. Χριστόπουλος, ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Στρ. Γεωργουδής, η Ταμίας Τζ. Κωστούση και τα μέλη Μ. Σαβοριανάκης και Θ. Διαβολάκης.

Αλ. Τσίπρας: «Θα καταργήσουμε το νόμο και θα προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ιδιωτικής εκπαίδευσης»

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη του κόμματος στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και στη νομοθέτηση, κάτω από ισχυρές πιέσεις της τρόικα, των σχολαρχών και της ΝΔ (που βρίσκονταν σε συνεννόηση μεταξύ τους) δύο νόμων που εξασφάλισαν εργασιακή αξιοπρέπεια και διαφάνεια στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Με το σχέδιο νόμου Κεραμέως πρώτα και κύρια τίθεται ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία και αυτό είναι ένα ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι Κ. Γαβρόγλου και Μ. Τζούφη που πήραν στη συνέχεια τον λόγο τόνισαν ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί άμεσα με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πλέον ανάγκη μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο να προκύψει μια σύγχρονη πρόταση για την ιδιωτική εκπαίδευση που θα είναι ενταγμένη μέσα στο συνολικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μια πρόταση που θα έχει διπλό στόχο: α) την αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία και β) την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τόνισαν ότι δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών δεν έδειξαν κανένα σημάδι κοινωνικής συναίνεσης και ότι στόχος τους ήταν να ισοπεδώσουν πλήρως το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, ώστε να επωφελούνται από την αδήλωτη εργασία και τη φοροδιαφυγή.

Υποστήριξαν, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσα και έξω από τη Βουλή στο δύσκολο διάστημα που έρχεται όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ: «Εκπαιδευτικοί χωρίς δικαιώματα, «άριστα» απολυτήρια-μαϊμού»

Ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, αφού αναφέρθηκαν στον προσχηματικό διάλογο που επέβαλε η Υπουργός Παιδείας, ανέλυσαν σημεία του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαλύεται πλήρως η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας με ανυπολόγιστες συνέπειες στη νόμιμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και της δημόσιας εκπαίδευσης. Εξήγησαν ότι με πλήρως απορρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις ο εκπαιδευτικός θα πιέζεται να νοθεύσει βαθμολογίες και ενδοσχολικές εξετάσεις και ταυτόχρονα θα απειλείται να εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να αμείβεται για τις εκτός διδακτικού ωραρίου υπηρεσίες του. Τούτο θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην ισονομία ανάμεσα σε μαθητές νόμιμα λειτουργούντων σχολείων και σχολείων που λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους απορρύθμισης. Υπογράμμισαν, δε, ότι το σχέδιο νόμου παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ύπαρξη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων στην Ε.Ε. είναι πλήρως κρατικά εποπτευόμενα, εκτός από μια ισχνή μειονότητα «ελεύθερων» σχολείων που δεν μπορούν όμως να χορηγούν κρατικά απολυτήρια.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία: Ποιες εταιρείες κέρδισαν τους διαγωνισμούς των 7,5 εκατ.ευρώ
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία: Ποιες εταιρείες κέρδισαν τους διαγωνισμούς των 7,5 εκατ.ευρώ
Η δαπάνη για τον εξοπλισμό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες Γενικής και...
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στα σχολεία: Ποιες εταιρείες κέρδισαν τους διαγωνισμούς των 7,5 εκατ.ευρώ
Κενά στα σχολεία: Εδώ ο καθηγητής, εκεί ο καθηγητής, πού είναι ο καθηγητής;
Κενά στα σχολεία: Εδώ ο καθηγητής, εκεί ο καθηγητής, πού είναι ο καθηγητής;
Σχολεία στην περιφέρεια, «σχολεία ενός κατώτερου θεού»; Χωρίς καθηγητή Χημείας οι μαθητές που θα εξεταστούν πανελλαδικά από το Βαλλιάνειο Γενικό...
Κενά στα σχολεία: Εδώ ο καθηγητής, εκεί ο καθηγητής, πού είναι ο καθηγητής;
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Ο Δ. Γεωργόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης - Συμμετείχε ενεργά στα κινήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, συνέταξε...
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Οι καθηγητές, μέλη τότε του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλο­νίκης, μηνύθηκαν το 2018 από τον εργοδότη της Vresnet μετά από ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη...
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο