«Η Τέχνη να μείνει στα σχολεία»: Εικόνες και βίντεο από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
ΟΛΜΕ, εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς αντιδρούν ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα σπουδών σε Γυμνάσια και Λύκεια

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, εκπαιδευτικών σωματείων και φορέων στο Σύνταγμα, ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα σπουδών στη Δευτεροβάθμια, το απόγευμα της Πέμπτης.

Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την εβδομάδα που διανύουμε. Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη και η παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και επιστημονικών φορέων στο ΙΕΠ την Τετάρτη.

Οι εκπαιδευτικοί, βρισκόμενοι έξω από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο, Ιωάννη Αντωνίου. Ο ίδιος αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας αναρμοδιότητα για τα ωρολόγια προγράμματα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Gepostet von alfavita am Donnerstag, 25. Juni 2020

Gepostet von alfavita am Donnerstag, 25. Juni 2020

Gepostet von alfavita am Donnerstag, 25. Juni 2020
kallitexnika kentriki 3

 

kallitexnika 11
kallitexnika 8
kallitexnika 10
kallitexnika 9
kallitexnika 2

Υποβάθμιση καλλιτεχνικής παιδείας, κοινωνικών επιστημών

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τονίζουν πως πολλές ειδικότητες (Κοινωνιολόγοι, Οικονομολόγοι, Εικαστικοί, Μουσικοί, Θεατρολόγοι, Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολ. Μηχανικοί, Μηχανικοί ΤΕΙ, Γεωπόνοι, καθηγητές Ιταλικών, Γεωλόγοι) απειλούνται με αφανισμό, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της διαθεσιμότητας.

Όπως δήλωσε στο alfavita.gr η Μαργαρίτα Σουλτάνη, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕΕΚΕ), «με τον αφανισμό των κοινωνικών επιστημών τα παιδιά δεν θα διδάσκονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», ενώ προσθέτει: Αρχική τοποθέτηση του υπουργείου ήταν η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από Λατινικά, το οποίο θα παρέμεινε ως μάθημα γενικής παιδείας, τονίζοντας μάλιστα σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου, πως  οι αναπληρωτές αυτομάτως απολύονται, ενώ από το 97% των μονίμων εκπαιδευτικών θα κριθεί ως υπεράριθμο, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας.

kallitexnika 6
kallitexnika 3

Κινητοποιήσεις και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Στη σημερινή κινητοποίηση της ΟΛΜΕ καλούν, επίσης, πρωτοβάθμια σωματεία και επιστημονικοί φορείς, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Την κινητοποίηση και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας στηρίζει, επίσης, η ΔΟΕ.

Τη Δευτέρα (29/6) θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στις 11:00 στο υπ. Παιδείας, ενώ αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και των επιστημονικών φορέων αναμένεται να συναντηθούν με την ηγεσία του υπ. Παιδείας.

kallitexnika 4
kallitexnika 5

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για... fake news

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε ως fake news τον εξοβελισμό των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας, παραθέτοντας πως στο Γυμνάσιο τα ωρολόγια προγράμματα για την Μουσική και τα Καλλιτεχνικά μένουν ως έχουν (μία ώρα εβδομαδιαίως), ενώ στην ίδια ανακοίνωση... επιβεβαιώνει την εξάλειψη των μαθημάτων επιλογής στην Α΄Λυκείου (Μουσική και Καλλιτεχνικά) λόγω της χαμηλής συμμετοχής των μαθητών.

Για την κατάργηση της δισκαλίας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, καθώς και των τριών μουσικών μαθημάτων (αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων) το υπουργείο σημειώνει πως «υπήρχε πάλι πολύ χαμηλή συμμετοχή των μαθητών, παραδείγματος χάρη το Γραμμικό Σχέδιο το έτος 2019-2020 επέλεξαν και παρακολούθησαν μόλις 4 στους 100 μαθητές». 

«Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

kallitexnika 7
kallitexnika 1

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Εικαστικοί: Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για την κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο
Εικαστικοί: Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για την κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο
Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων - Ψήφισμα για τα Εικαστικά και Καλλιτεχνικά Μαθήματα
Εικαστικοί: Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για την κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο