maska koronoios
Ενημέρωση-καταγγελία του Ευάγγελου (Άκη) Λουκά, αιρετού τακτικού μέλος του ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και αιρετού αναπληρωματικού μέλος του ΚΥΣΔΕ

Χτες ήταν η πρώτη ημέρα των πανελληνίων εξετάσεων με φυσική παρουσία των μαθητών και των συναδέλφων δευτεροβάθμιας καθηγητών τους για την επιτήρηση.

Εύλογο ήταν να αναμένουμε με αγωνία τα μέτρα που θα λάμβανε η πολιτεία προκειμένου να αποτραπούν καταστάσεις όπως εκείνες στην Ξάνθη με τους 80 εκπαιδευτικούς σε καραντίνα, τα 5 κλειστά σχολεία και την έκτακτη λήψη των  τοπικών μέτρων που φαντάζομαι γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Εκείνες δε τις ημέρες εμφανίστηκαν ο κ. Τσιόδρας συνοδευόμενος από τον κ. Χαρδαλιά και τοπικό παράγοντα, ΜΕ ΜΑΣΚΑ, να δίνουν συνέντευξη τύπου αναφορικά με την σοβαρότητα του ανακύψαντος προβλήματος. Χτες λοιπόν, διανεμήθηκαν μάσκες στα εξεταστικά κέντρα, ( βλέπε ΦΩΤΟ)

akatallili maska 1
akatallili maska 2

οι οποίες μόνο ερωτηματικά εγείρουν για το κατά πόσο ήταν οι ενδεδειγμένες προκειμένου να αποτρέψουν την διασπορά του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, είναι κατασκευασμένες από υλικό με αντιβακτηριακή/αντιμυκητιακή δράση αλλά ΚΑΜΜΙΑ ένδειξη για αντϊική δράση. Αυτό βέβαια είναι πταίσμα μπροστά σε λάθη και παραλείψεις που τα συνοψίζω πιο κάτω:.

  1. «Δεν ενδείκνυται για επαγγελματική και νοσοκομειακή χρήση  ή ως μέσο ατομικής προστασίας»
  2. «Δεν αποκαθιστούν τις ιατρικώς ενδεικνυόμενες μάσκες και αποστειρωμένες μάσκες»

και εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί τότε χορηγήθηκαν στους εκπαιδευτικούς;

  1. Υπήρχε η ένδειξη «ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ / ΠΛΕΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣΤΑ» με ότι αυτό συνεπάγεται εάν χρησιμοποιηθεί χωρίς πλύσιμο ( ίσως αφορά την απομάκρυνση ιχνών χλωριούχου αργύρου τον οποίον περιέχει ).
  2. «Το πλύσιμο σε θερμοκρασία 60 0C είναι εφικτό για λιγότερες από 5 πλύσεις», προφανώς οι 60 0Cαναγράφονται λόγω της αποτελεσματικότητας κατά του κορωνοϊού αλλά δεν αναφέρεται με σαφήνεια πόσες φορές μετά την πλύση  στους 60 0Cμπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
  3. Ως διακινητής για την Ελλάδα αναφέρεται το Lidl και ως χώρα κατασκευής η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Πολλά ερωτήματα τόσο για την διανομή αυτού του υλικού που και σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα έπρεπε να αποφεύγεται. Ο χρόνος των πανελληνίων  ήταν γνωστός και δεν δικαιολογείται  η επιπόλαια αυτή κίνηση προμήθειας ακατάλληλου υλικού για την προστασία των εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια των διαγωνιζομένων μαθητών και του περιγύρου τους.

Επειδή δε δεν γνωρίζουμε εάν είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς έχουμε υποχρέωση σε κοινούς χώρους συνάθροισης να φέρουμε τις σωστές μάσκες οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με ενδεικνυόμενες οδηγίες.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος (Άκης) Λουκάς

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία
Τεχνητή νοημοσύνη και επαγγελματικός προσανατολισμός: Τι πρέπει να μάθουν οι αγχώδεις γονείς για το εργασιακό μέλλον των παιδιών τους
Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη επιβάλλει την επιστροφή στην αυθεντική παιδεία
Τεχνητή νοημοσύνη και επαγγελματικός προσανατολισμός: Τι πρέπει να μάθουν οι αγχώδεις γονείς για το εργασιακό μέλλον των παιδιών τους
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Εκπαιδευτικοί και ψυχική υγεία: Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας
Σε εφαρμογή τίθεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας μέσα στα σχολεία.
Εκπαιδευτικοί και ψυχική υγεία: Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας