kinitopoiisi kentriki
Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών

ΤΡΙΤΗ 9-6 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ- 19:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΕΚΕ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ78-Συν ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 9-6 συμμετέχουμε και στην συγκέντρωση ολμε δοε στις 1 και έχουμε μετά στις 7 συγκέντρωση στην βουλή πεεκε πε 78 με συνέντευξη τύπου.
Το Ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην Γ.Σ. της ΠΕΕΚΕ,6-5-2020 και ψηφίστηκε και από τους Προέδρους όλων των ΕΛΜΕ της Χώρας
.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 78 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αθήνα 04-05-2020
Με βάση τον διάλογο που αναπτύχτηκε ανάμεσα σε φορείς της εκπαίδευσης και επιστήμονες εκπαιδευτικούς κοινωνικών επιστημών, παραθέτουμε τις προτάσεις της ΠΕΕΚΕ (κλάδος ΠΕ 78- Κοινωνικών Επιστημών).
Δεν μπαίνουμε σε καμία «τεχνητή» αντιπαράθεση με άλλες ειδικότητες ή με άλλα γνωστικά αντικείμενα. Θεωρούμε ότι τέτοιες αντιθέσεις δεν έχουν κανένα πραγματικό νόημα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης. Κάθε επιστήμη και κάθε αντίστοιχο μάθημα ή μαθήματα έχουν θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Άλλωστε τα προβλήματα της Εκπαίδευσης και των Εκπαιδευτικών, μόνο με κοινούς αγώνες μέσα από το εκπαιδευτικό κίνημα μπορούν να βρουν λύσεις.
ΖΗΤΑΜΕ:
1ο: Να αποσυρθεί η μεταβατική διάταξη του άρθρου 61 που επαναφέρει τα Λατινικά στη θέση της Κοινωνιολογίας από το σχολικό έτος 2021 - 2022.
Η θέση μας πηγάζει από την αναγκαιότητα διαλόγου (διάλογος που δεν έγινε) ανάμεσα στην Υπουργό Παιδείας, τους Κοσμήτορες των Σχολών Κοινωνικών Επιστημών, τους Προέδρους των Τμημάτων Κοινωνικών Επιστημών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, και την Π.Ε.Ε.Κ.Ε., τον ΣΕΚ (Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων), Ε.Κ.Ε. (Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία) που θεωρούν την Κοινωνιολογία προαπαιτούμενο μάθημα για την εισαγωγή στις σχολές Κοινωνικών Επιστήμων.

Παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο για την εισαγωγή στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών. Επιλογή των μαθητών ανάμεσα στα Λατινικά και την Κοινωνιολογία ανάλογα με την επιλογή σχολών (πρόταση Κοσμητόρων, Προέδρων τμημάτων, όλων των κομμάτων (πλην ΝΔ), της ΟΛΜΕ, της ΠΕΕΚΕ, της Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Ράπτη κ.α.).

2ο: Την ανάπτυξη των Κοινωνικών, Πολιτικών Επιστημών σε όλη την Εκπαίδευση.
• Διατήρηση των υπαρχόντων μαθημάτων στο Λύκειο (Κοινωνιολογία Γ Λυκείου, Πολιτική Παιδεία Α Λυκείου, «Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία» και «ΒΑΚΕ: Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», της Β΄ Λυκείου).
• Ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιστήμων σε όλο το Γυμνάσιο. Σήμερα οι κοινωνικές επιστήμες διδάσκονται μόνο στην Γ Γυμνάσιου (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή).
• Ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιστημών στα ΕΠΑΛ και Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (π.χ. Κοινωνιολογία των Επαγγελμάτων, Συμβουλευτική Εργασίας)
3ο: Την αξιοποίηση κοινωνικών επιστημόνων για θέματα σχολικού εκφοβισμού, παραβατικότητας, σχολικών προβλημάτων κ.α. με εξειδίκευση στην συμβουλευτική εφήβων, επαγγελματικό προσανατολισμό κλπ μαζί με άλλους κοινωνικούς επιστήμονες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ, με μόνιμο διορισμό σε σχολικές μονάδες, ΚΕΣΥ κ.λ.π..
Η Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Ε.Κ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών)

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθηματικά
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Βραβεύτηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας «Αρχιμήδης»
Περισσότεροι από 1.100 συμμετείχαν στον μεγάλο μαθηματικό διαγωνισμό – 32.500 συμμετοχής καταγράφονται και στον «Θαλή»
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Βραβεύτηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας «Αρχιμήδης»
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Λύσεις για τη στέγαση των αναπληρωτών - Διπλή επιδότηση ενοικίου και αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, η Υπουργός προέκρινε τη λύση της διπλής...
Σοφία Ζαχαράκη: Λύσεις για τη στέγαση των αναπληρωτών - Διπλή επιδότηση ενοικίου και αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων