Οταν ο κ.Γεραπετρίτης γνωμοδοτούσε διαφορετικά από αυτά που καλείται να ψηφίσει τώρα για τα Πανεπιστήμια

Του Νίκου Μάστορα

Στα πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), μέλη Λεκτόρων Εφαρμογών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού (ΔΠ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από τις εκλογές ανάδειξης οργάνων στα ιδρύματα αποκλείονται -για δεύτερη φορά από το 1982- όλες οι κατηγορίες εργαζομένων στα ΑΕΙ πλην των μελών ΔΕΠ.

Οπως παρατήρησε ο κ.Σπύρος Ρίζος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού & Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ) με άρθρο του στο alfavita.gr, "τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον κεντρικό φορέα στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν αποτελείται μόνο από μέλη ΔΕΠ. Το πανεπιστήμιο είναι ένας οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει έχει ανάγκη και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η αντίληψη Πανεπιστήμιο = ΔΕΠ, παραπέμπει στην αντίληψη Νοσοκομείο = Γιατροί! Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο μόνο με γιατρούς, χωρίς άλλους εργαζόμενους; Θα μπορούσε το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση μόνο με τους γιατρούς; Ασφαλώς όχι! Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στους στόχους του και ένα πανεπιστήμιο! Το επιχείρημα που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι το προσωπικό των κατηγοριών αυτών δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και συνεπώς του αφαιρείται και το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σαθρό και παιδαριώδες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν ούτε λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, κυρίως όμως όσοι καθηγητές βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και ο υπολειπόμενος εργασιακός τους βίος δεν επαρκεί για θητεία Πρύτανη ή μονομελούς οργάνου. Συνεπώς δεν έχουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Αλλά για να θυμηθούμε κάτι:

Στις  6.7.2011 με επιστολή του και εξ ονόματος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ζήτησε τη γνώμη των τότε επίκουρων καθηγητών Νομικής του ΕΚΠΑ κ.κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη και Σπυρίδωνα Βλαχόπουλου τη σύνταξη γνωμοδότησης για "τα προβλήματα συνταγματικότητας του προσχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ", που  επίσης απέκλειε μέρος του ακαδημαϊκού συνόλου από τις εκλογικές διαδικασίες.

Τότε λοιπόν, ο νυν Υπουργός Επικρατείας εντόπιζε 13 "προβληματικά" σημεία, μεταξύ των οποίων και την "επιλογή του Πρύτανη ... χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΝΟΛΟΥ της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας". Μάλιστα αυτό το ανέφερε ο κ.Γεραπετρίτης σε δύο σημεία, τόσο ως προς την εκλογή πρύτανη όσο και ως προς την εκλογή των τότε Συμβουλίων Διοίκησης που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ, στα σημεία 2 και 4.

Σήμερα, η Κυβέρνηση που υπηρετεί ο κ. Γεραπετρίτης επαναφέρει τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του εκλεκτορικού σώματος. Την "ανακολουθία" θυμήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός κ.Κώστας Μάρκου.

Ευλόγως αναρωτιέται κανείς αν οι επιστημονικές απόψεις μεταβάλλονται ανάλογα με τις εν τω μεταξύ αναληφθείσες πολιτικές θέσεις.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Όλα τα πτυχία δεκτά για το Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών: Τιμάμε τον δάσκαλο και τον αγώνα του στο χώρο της εκπαίδευσης
Μήνυμα του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα των...
Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών: Τιμάμε τον δάσκαλο και τον αγώνα του στο χώρο της εκπαίδευσης
Ασύλληπτη τραγωδία! Τον χτύπησε η γυναίκα του κατά λάθος με το αυτοκίνητο και τον σκότωσε
Η γυναίκα δίχως να το αντιληφθεί, χτύπησε τον άτυχο άνδρα τραυματίζοντάς τον θανάσιμα
Ασύλληπτη τραγωδία! Τον χτύπησε η γυναίκα του κατά λάθος με το αυτοκίνητο και τον σκότωσε