Το πολυνομοσχέδιο Κεραμέως, ο αποκλεισμός πανεπιστημιακών από το εκλέγειν και ο κ.Γεραπετρίτης
Οταν ο κ.Γεραπετρίτης γνωμοδοτούσε διαφορετικά από αυτά που καλείται να ψηφίσει τώρα για τα Πανεπιστήμια

Του Νίκου Μάστορα

Στα πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), μέλη Λεκτόρων Εφαρμογών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού (ΔΠ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από τις εκλογές ανάδειξης οργάνων στα ιδρύματα αποκλείονται -για δεύτερη φορά από το 1982- όλες οι κατηγορίες εργαζομένων στα ΑΕΙ πλην των μελών ΔΕΠ.

Οπως παρατήρησε ο κ.Σπύρος Ρίζος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού & Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ) με άρθρο του στο alfavita.gr, "τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον κεντρικό φορέα στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν αποτελείται μόνο από μέλη ΔΕΠ. Το πανεπιστήμιο είναι ένας οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει έχει ανάγκη και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η αντίληψη Πανεπιστήμιο = ΔΕΠ, παραπέμπει στην αντίληψη Νοσοκομείο = Γιατροί! Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο μόνο με γιατρούς, χωρίς άλλους εργαζόμενους; Θα μπορούσε το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση μόνο με τους γιατρούς; Ασφαλώς όχι! Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στους στόχους του και ένα πανεπιστήμιο! Το επιχείρημα που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι το προσωπικό των κατηγοριών αυτών δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και συνεπώς του αφαιρείται και το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σαθρό και παιδαριώδες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν ούτε λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, κυρίως όμως όσοι καθηγητές βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και ο υπολειπόμενος εργασιακός τους βίος δεν επαρκεί για θητεία Πρύτανη ή μονομελούς οργάνου. Συνεπώς δεν έχουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Αλλά για να θυμηθούμε κάτι:

Στις  6.7.2011 με επιστολή του και εξ ονόματος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ζήτησε τη γνώμη των τότε επίκουρων καθηγητών Νομικής του ΕΚΠΑ κ.κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη και Σπυρίδωνα Βλαχόπουλου τη σύνταξη γνωμοδότησης για "τα προβλήματα συνταγματικότητας του προσχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ", που  επίσης απέκλειε μέρος του ακαδημαϊκού συνόλου από τις εκλογικές διαδικασίες.

Τότε λοιπόν, ο νυν Υπουργός Επικρατείας εντόπιζε 13 "προβληματικά" σημεία, μεταξύ των οποίων και την "επιλογή του Πρύτανη ... χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΝΟΛΟΥ της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας". Μάλιστα αυτό το ανέφερε ο κ.Γεραπετρίτης σε δύο σημεία, τόσο ως προς την εκλογή πρύτανη όσο και ως προς την εκλογή των τότε Συμβουλίων Διοίκησης που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ, στα σημεία 2 και 4.

Σήμερα, η Κυβέρνηση που υπηρετεί ο κ. Γεραπετρίτης επαναφέρει τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του εκλεκτορικού σώματος. Την "ανακολουθία" θυμήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός κ.Κώστας Μάρκου.

Ευλόγως αναρωτιέται κανείς αν οι επιστημονικές απόψεις μεταβάλλονται ανάλογα με τις εν τω μεταξύ αναληφθείσες πολιτικές θέσεις.

 

 

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Έσπασε το φράγμα των 900 κρουσμάτων. Σήμερα Σάββατο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αριθμό...
Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
«Δεν μένει άλλη επιλογή για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά να προβεί σε εμπάργκο εις βάρος όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών...
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
«Το ερώτημα λοιπόν που περιμένει την απάντησή του είναι πόσο αγωνιστές κι ευτυχισμένοι είμαστε ως άτομα και ως κοινωνία μέσα στην υποδούλωσή μας σε...
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη
Μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 3 αναστέλλεται η λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στους...
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη