Εξαφάνιση κοινωνικών επιστήμων- Κατάργηση κοινωνιολογίας
Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου εξαφανίζονται τα υπάρχοντα μαθήματα κοινωνικών επιστήμων Α' και Β' Λυκείου (Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος Κόσμος , Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστήμων)

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκύρια, σχετικά με το μέλλον των Κοινωνικών Επιστήμων στην Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας αντιεπιστημονικά αντικοινωνικά και αντιπαιδαγωγικά, με πολιτικές και μονό αποφάσεις, σκοταδισμού και ρεβανσισμού οδηγεί σε εξαφάνιση των Κοινωνικών Επιστήμων, την υποβάθμιση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, την συρρίκνωση του κλάδου ΠΕ 78 –Κοινωνικών Επιστήμων, την αδιοριστία και την εξόντωση συναδέλφων στην δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ποια είναι τα σχεδία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας της Υπουργού κ. Κεραμεως;

Όπως έχουν καταγράφει στο αντί-εκπαιδευτικο νομοσχέδιο, προβλέπετε η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από Πανελλαδικώς εξεταζόμενο, η εξαφάνιση, της κατεύθυνσης Κοινωνικών Επιστήμων ,η ένταξη των τμημάτων Κοινωνικών επιστήμων σε μια κατεύθυνση με όνομα ανθρωπιστικές επιστήμες (οπού το 75% των τμημάτων είναι Κοινωνικών Επιστήμων και τα ¾ των φοιτητών , φοιτητές τμημάτων κοινωνικών επιστήμων).

Δεν σταμάτα όμως εδώ στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου (το όποιο σκόπιμα δεν παρουσίασε) εξαφανίζει τα υπάρχοντα μαθήματα κοινωνικών επιστήμων Α και Β Λυκείου (πολιτική Παιδεία, σύγχρονος κόσμος , βασικές αρχές κοινωνικών επιστήμων) και προτίθεται να αφήσει μονό την κοινωνιολογία ως μάθημα γενικής παιδείας!

Πρόκειται για ακραίες ενέργειες σκοταδισμού, πισωγυρίσματος της Εκπαίδευσης δεκαετίες πίσω, σε μια εποχή που τα ίδια τα κοινωνικά προβλήματα, η ανάπτυξη της κοινωνικής κριτικής σκέψης θα έπρεπε να οδηγούν σε αύξηση της παρουσίας μαθημάτων κοινωνικών επιστήμων στην Εκπαίδευση.  Όμως φαίνεται ότι στόχος της Πολιτικής ηγεσία είναι ακριβώς το αντίθετο. Στείρα κλασική γνώση χωρίς την δυνατότητα ανάπτυξης κριτικής σκέψης.

Σε αυτά τα σχεδία ήρθε η ώρα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς να τοποθετηθούν, Σύλλογοι και Ενώσεις Κοινωνικών Επιστημόνων να αναλάβουν κοινές δράσεις, Πανεπιστήμια τμήματα, Φοιτητές Καθηγητές να ξεσηκωθούν.

Να μην επιτρέψουμε ο σκοταδισμός και η ξηρασία της γνώσης να επικρατήσουν στην Παιδεία. Τώρα πριν να είναι αργά…

Του Άκη Κατσούλα (μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΠΕΕΚΕ (Πανελληνιά Ένωση Καθηγητών Κοινωνικών Επιστήμων- μέλος Ε.Ε. ΣΕΚ (Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων)- ΕΛΜΕ Α Αθήνας)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται - Δείτε την ταινία εδώ
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Εργαστήρι Μαργαρίτα
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν οικονομική ασφυξία, περικοπές και αυθαίρετες απολύσεις - Στάση εργασίας την Τρίτη 16/12
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
μπισκοτα
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας
Ζεστό άρωμα κανέλας, αγελαδινό βούτυρο και αμύγδαλο σε μια κλασική ευρωπαϊκή συνταγή που γίνεται κάθε φορά… τέλεια
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας