Εξαφάνιση κοινωνικών επιστήμων- Κατάργηση κοινωνιολογίας
Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου εξαφανίζονται τα υπάρχοντα μαθήματα κοινωνικών επιστήμων Α' και Β' Λυκείου (Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος Κόσμος , Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστήμων)

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκύρια, σχετικά με το μέλλον των Κοινωνικών Επιστήμων στην Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας αντιεπιστημονικά αντικοινωνικά και αντιπαιδαγωγικά, με πολιτικές και μονό αποφάσεις, σκοταδισμού και ρεβανσισμού οδηγεί σε εξαφάνιση των Κοινωνικών Επιστήμων, την υποβάθμιση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, την συρρίκνωση του κλάδου ΠΕ 78 –Κοινωνικών Επιστήμων, την αδιοριστία και την εξόντωση συναδέλφων στην δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ποια είναι τα σχεδία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας της Υπουργού κ. Κεραμεως;

Όπως έχουν καταγράφει στο αντί-εκπαιδευτικο νομοσχέδιο, προβλέπετε η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από Πανελλαδικώς εξεταζόμενο, η εξαφάνιση, της κατεύθυνσης Κοινωνικών Επιστήμων ,η ένταξη των τμημάτων Κοινωνικών επιστήμων σε μια κατεύθυνση με όνομα ανθρωπιστικές επιστήμες (οπού το 75% των τμημάτων είναι Κοινωνικών Επιστήμων και τα ¾ των φοιτητών , φοιτητές τμημάτων κοινωνικών επιστήμων).

Δεν σταμάτα όμως εδώ στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου (το όποιο σκόπιμα δεν παρουσίασε) εξαφανίζει τα υπάρχοντα μαθήματα κοινωνικών επιστήμων Α και Β Λυκείου (πολιτική Παιδεία, σύγχρονος κόσμος , βασικές αρχές κοινωνικών επιστήμων) και προτίθεται να αφήσει μονό την κοινωνιολογία ως μάθημα γενικής παιδείας!

Πρόκειται για ακραίες ενέργειες σκοταδισμού, πισωγυρίσματος της Εκπαίδευσης δεκαετίες πίσω, σε μια εποχή που τα ίδια τα κοινωνικά προβλήματα, η ανάπτυξη της κοινωνικής κριτικής σκέψης θα έπρεπε να οδηγούν σε αύξηση της παρουσίας μαθημάτων κοινωνικών επιστήμων στην Εκπαίδευση.  Όμως φαίνεται ότι στόχος της Πολιτικής ηγεσία είναι ακριβώς το αντίθετο. Στείρα κλασική γνώση χωρίς την δυνατότητα ανάπτυξης κριτικής σκέψης.

Σε αυτά τα σχεδία ήρθε η ώρα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς να τοποθετηθούν, Σύλλογοι και Ενώσεις Κοινωνικών Επιστημόνων να αναλάβουν κοινές δράσεις, Πανεπιστήμια τμήματα, Φοιτητές Καθηγητές να ξεσηκωθούν.

Να μην επιτρέψουμε ο σκοταδισμός και η ξηρασία της γνώσης να επικρατήσουν στην Παιδεία. Τώρα πριν να είναι αργά…

Του Άκη Κατσούλα (μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΠΕΕΚΕ (Πανελληνιά Ένωση Καθηγητών Κοινωνικών Επιστήμων- μέλος Ε.Ε. ΣΕΚ (Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων)- ΕΛΜΕ Α Αθήνας)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙO 10 TΟ ΠΡΩΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγκέφαλος
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
Το Πεκίνο επενδύει δυναμικά στις τεχνολογίες BCI, με στόχο να φτάσουν σε πρακτική χρήση μέσα στην επόμενη πενταετία
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
molivi.jpg
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
Γιατί το χαρτί και το μολύβι εξακολουθούν να υπερέχουν απέναντι στο πληκτρολόγιο και τις ψηφιακές συσκευές
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
δίπλωμα οδήγησης
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς
Ανατροπές στο δίπλωμα οδήγησης με ψηφιακή άδεια, οδήγηση από τα 17 με συνοδό έως και απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς