Εστιακοί Φοιτητές: Να μην κλείσουν οι εστίες του Παν. Ιωαννίνων
Ενημέρωση από τους φοιτητές που διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Διαμένουν σε ξενοδοχεία φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες

Σε ξενοδοχεία στεγάζονται, μετά από σχετική παρέμβαση, φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, δικαίωμα προσωρινής στέγασης διατηρούν οι εξής φοιτητές: α) φοιτητές που εργάζονται, β) φοιτητές που έχουν γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γ) φοιτητές με οικογενειακά προβλήματα και δ) όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης προς τον τόπο κατοικίας τους.  

H συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με ενημέρωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, ελήφθη μετά από πιέσεις των φοιτητών προς την πρυτανεία και την κυβέρνηση, τονίζοντας το δίκαιο του αιτήματός τους. « Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε», καταλήγει η ανακοίνωση, απαιτώντας την στέγαση όλων των φοιτητών που έχουν ανάγκη και την δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους σε κάθε άλλη περίπτωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Ήδη από τις 23/3 ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου (εν μέσω της χουντικού τύπου απαγόρευσης κυκλοφορίας), έδωσε την πρώτη απάντηση σε όλη αυτή την παρωδία της κυβέρνησης, που με την απόφαση της για την εκκένωση των εστιών, πετάει χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο και απειλεί την κοινωνία μια υγειονομική βόμβα, λόγω των μαζικών μετακινήσεων. Με την πραγματοποίηση δύο Γενικών Συνελεύσεων, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία και δράσεις για την γνωστοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ. Έπειτα από μία ολοένα και εντεινόμενη πίεση σε πρυτανεία και κυβέρνηση, καταφέραμε να παραμείνουν ανοιχτά τα φοιτητικά εστιατόρια σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, καθώς και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους για την διαμονή σε ξενοδοχεία: α) φοιτητές που εργάζονται, β) φοιτητές που έχουν γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γ) φοιτητές με οικογενειακά προβλήματα και δ) όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης προς τον τόπο κατοικίας τους.

Η συγκεκριμένη κατάκτηση μας δείχνει, ότι ακόμα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε νεολαία και εργαζόμενοι, ο μόνος τρόπος για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας, παραμένουν η συλλογική οργάνωση και οι αγώνες. Οι φοιτητές μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση από τα επικίνδυνα χέρια της κυβέρνησης και των «μένουμε σπίτι» και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές σε κάθε εστία, να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης που μπορούμε, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν σίτιση, στέγαση, σπουδές.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση όλων των αιτημάτων μας. Σε συντονισμό με τους υπόλοιπους Συλλόγους Εστιακών που κινούνται σε αντίστοιχη αγωνιστική κατεύθυνση, να διασφαλίσουμε ότι κανένας φοιτητής δεν θα πεταχτεί στον δρόμο, δεν θα υποσιτίζεται και δεν θα εκθέσει ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και κανέναν από το οικογενειακό του περιβάλλον στον κίνδυνο του κορονοϊού.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε! Η παντελής ανικανότητά των νεοφιλελεύθερων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πανδημίας, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία καλούνται να λύσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τις απολύσεις, την υποστελέχωση των νοσοκομείων, την εκκένωση των εστιών, την χουντική απαγόρευση της κυκλοφορίας κ.α. Ως εδώ!

 

Απαιτούμε:

● ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ – Στέγαση για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να μετακινηθούν στις πόλεις καταγωγής τους. Σε όλα τα δωμάτια (θέρμανση, ζεστό νερό, ύδρευση, ρεύμα). Υγειονομικά μέτρα προστασίας για τις εστίες. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους σε κάθε άλλη περίπτωση.

● Μαζικές, δημόσιες προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό).

● Δωρεάν εξέταση όλων των εστιακών φοιτητών για το αν είναι φορείς του ιού COVID-19. Δωρεάν φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη.

● ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

● Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όχι για ΝΑΤΟ, τράπεζες, καταστολή και εξοπλισμούς.

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του υπ. Εργασίας απέναντι στους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
«Τώρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της...
Η. Μόσιαλος: Δεν αντέχουμε νέο lockdown - Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό