Αντιδράσεις στην Κρήτη για τις φοιτητικές εστίες με ενοίκιο
Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση για ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Κρήτη, στις οποίες θα απαιτείται ενοίκιο

Κατά της ανέγερσης φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία συνεπάγεται επιβάρυνση των φοιτητών, τάχθηκαν οργανώσεις της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, οργανώσεις της ΚΝΕ ζητούν οι νέες εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των φοιτητών, χωρίς ενοίκιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την ευθύνη τόσο για την ανέγερση των εστιών όσο και για την διαχείρισή τους για τα πρώτα 27 χρόνια λειτουργίας τους, θα έχει ο ιδιώτης εργολάβος, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι φοιτητές με πιθανό ενοίκιο. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου ομολόγησε ότι περίπου το 22% των φοιτητών που θα διαμένουν στις νέες εστίες, δεν θα πληρώνει ενοίκιο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός φοιτητών που θα πληρώνει.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των οργανώσεων της ΚΝΕ:

«Εδώ και μέρες κυκλοφορεί η είδηση ότι μπαίνει σε τροχιά επίλυσης η έναρξη της κατασκευής νέων εστιών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Ρέθυμνο και Ηράκλειο). Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών είναι γνωστό. Οι φοιτητικές εστίες που υπάρχουν, δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν την ανάγκη των φοιτητών για στέγαση, ενώ ταυτόχρονα το κόστος για να νοικιάσει ένα παιδί μία γκαρσονιέρα έχει ανέβει στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο οι εστίες δέχονται περίπου 330 άτομα ενώ οι φοιτητές ξεπερνάνε τις 7.000 ενώ στο Ηράκλειο… δεν υπάρχουν καθόλου μετά την περσινή πυρκαγιά. Με βάση αυτά το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων παραμένει. Ανέγερση νέων εστιών ΤΩΡΑ! Η ανέγερση των εστιών είναι αποτέλεσμα του αγώνα και των διεκδικήσεων των φοιτητών τα προηγούμενα χρόνια.

Υπουργείο και Πρυτανεία λένε ότι η λύση είναι η ανέγερση με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ομολογώντας ότι αυτό θα συνοδευτεί με ενοίκια για τους σπουδαστές.

Με ανακοίνωσή η πρυτανεία παρουσίασε το σχέδιο που υπάρχει για ανέγερση νέων εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, μέσω ΣΔΙΤ. Μέσω δηλαδή της εμπλοκής ιδιωτών, τόσο στην ανέγερση των εστιών όσο και στην διαχείρισή τους για τα πρώτα 27 χρόνια λειτουργίας τους! Τα κτίρια που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ έχει φανεί στην πράξη πως ελέγχονται πλήρως από τον ιδιώτη εργολάβο για πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσιεύματα την περίοδο του σχεδιασμού της απόφασης αναφέρονταν ότι «η φοιτητική στέγη είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη».  Αυτή η δήλωση μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει αφού έχουμε δει τα αποτελέσματα σε έργα που έχουν γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

Αλήθεια τι γίνεται με τους οδικούς άξονες που έχουν γεμίσει διόδια; Αλήθεια ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα αυξάνονται σταδιακά ή και όχι τα ενοίκια; Αλήθεια δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα έχει όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί η σίτιση, τα συγγράμματα που όταν δεν πληρώνονται διακόπτεται η διανομή, ή κλείνουν οι λέσχες; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο ίδιος ο αντιπρύτανης ομολόγησε ότι περίπου το 22% των φοιτητών που θα διαμένουν στις νέες εστίες, δεν θα πληρώνει ενοίκιο!

Για αυτό απορρίπτουμε την λογική «ή δεν θα έχετε εστίες ή θα έχετε με ενοίκια και εκμετάλλευση». Υπάρχει και άλλος τρόπος!

Δεν ανεχόμαστε να γίνονται οι ανάγκες μας μπίζνα!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με βάση τα ίδια τα δεδομένα που οι ίδιοι μαρτυράνε, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που τέτοια έργα μπορούν να γίνουν με άλλους όρους! Με όρους υπέρ των φοιτητών, που θα καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τους και όχι μετατρέποντας τις ανάγκες τους σε μπίζνα των μονοπωλίων. Μπορεί πραγματικά σήμερα να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο, χωρίς την εμπλοκή κανενός ιδιώτη, χωρίς να εξαρτάται η διαμονή των φοιτητών στις εστίες, από τα κέρδη που θα έχει αυτός και τα μέτρα που θα παίρνει για να τις διαχειρίζεται. 

Να εξασφαλιστεί τώρα από το κράτος η πλήρης δημόσια ανέγερση των εστιών, όπως «εξασφαλίζονται» τόσα χρόνια οι φοροαπαλλαγές και οι διαγραφές χρεών για το μεγάλο κεφάλαιο όπως πχ με τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού προβλέπονται φοροαπαλλαγές ύψους 616 δις ευρώ, όπως βρίσκονται τα 4 δις για το ΝΑΤΟ και τόσα άλλα που μαρτυρούν ότι σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ας σκεφτούμε πως είναι δυνατόν τη δεκαετία του ’70 στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας ένα από τα μεγαλύτερα εκείνης της εποχής το 90% των φοιτητών προέρχονταν από άλλες πόλεις ή χώρες και όλοι διέμεναν σε δημόσιες και δωρεάν εστίες, οι οποίες όχι απλά υπήρχαν αλλά και συνεχώς αναβαθμίζονταν! Πως λοιπόν να αποδεχτούμε ότι αυτό δεν γίνεται στην εποχή του 21ου αιώνα της ανάπτυξης και της τεχνολογίας που ολόκληρα νοσοκομεία χτίζονται μονάχα σε 10 μέρες…

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Αυτή χρειάζεται να είναι τώρα η απάντηση κάθε φοιτητή, μπροστά στο δίλημμα που θέτουν παλιές και νέες κυβερνήσεις και αναπαράγουν οι πρυτανικές αρχές. Ξεκαθαρίζουμε ότι εστίες πρέπει να γίνουν τώρα!

Μπορεί με την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου με ευθύνη του κράτους να ανεγερθούν εστίες με καλή ποιότητα και ευθύνη για την λειτουργία τους, με πρόσληψη προσωπικού και χωρίς ενοίκια.  Τώρα χρειάζεται με μαζικούς συλλογικούς αγώνες, με αγωνιστικούς ζωντανούς τους φοιτητικούς μας συλλόγους, να συγκρουστούμε με τα κυβερνητικά σχέδια, να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες».

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Τριπλή εισαγγελική παρέμβαση για σχολικές καταλήψεις, επεισόδια στα Καμένα Βούρλα, με αφορμή την άφιξη προσφυγόπουλων και πλημμύρες
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα