Σ. Ζαχαράκη: Το Μάρτιο τελειώνουν οι διαδικασίες την προκήρυξη 3ΕΑ του ΑΣΕΠ
«Όπου υπάρχουν προβλήματα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την παραλαβή των δικαιολογητικών παρεμβαίνουμε»

Συζητήθηκαν σήμερα  στη Βουλή οι τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις ερωτήσεις απάντησε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σχετικά με την ερώτηση για τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπέβαλε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, η υφυπουργός απάντησε:

Μετά από πολλά χρόνια γίνονται διορισμοί στην εκπαίδευση. 4.500 στην Ειδική Αγωγή και 10.500 στη Γενική Εκπαίδευση. Ακόμα, 1.040 ΕΕΠ και ΕΒΠ διορίσθηκαν στην Ειδική Αγωγή. Το Μάρτιο του 2020 θα έχει τελειώσει η διαδικασία για τη μεγάλη προκήρυξη 3ΕΑ των εκπαιδευτικών.

Όπου υπάρχουν προβλήματα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την παραλαβή των δικαιολογητικών παρεμβαίνουμε.

Παράδειγμα στην Αττική, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΔΕ αποφασίσθηκε διεύρυνση ωραρίου, καταχώριση δικαιολογητικών σε δεύτερο χρόνο, ενίσχυση τμημάτων, κατάθεση και χωρίς ραντεβού. Δόθηκε διήμερη παράταση προθεσμίας αιτήσεων από το ΑΣΕΠ.

Στις Κυκλάδες, υπάρχουν ενισχυμένα κλιμάκια, οι υπάλληλοι δουλεύουν και Σάββατο και οι αναπληρωτές εξυπηρετούνται.

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Δελής αναφορικά με το θέμα κατάθεσης δικαιολογητικών πρότεινε:

Να μεταβεί κλιμάκιο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στα νησιά για τη συλλογή δικαιολογητικών ή να υπάρξει ειδική υπηρεσιακή άδεια στους αναπληρωτές για να μεταβούν οι ίδιοι στις Διευθύνσεις. Επίσης ανέφερε πως δεν είναι ίδιο το καθεστώς αδειών μονίμων και αναπληρωτών.

Από την πλευρά της, η Σοφία Ζαχαράκη απάντησε πως οι άδειες των αναπληρωτών διέπονται από την εργατική νομοθεσία καθότι συμβασιούχοι.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει έκπτωση στα εισιτήρια για τους αναπληρωτές, καθώς και στα τραίνα και στο ΚΤΕΛ.

Σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και με δημάρχους νησιών υπάρχουν εκπτώσεις στα ενοίκια ενοικιαζόμενων σπιτιών.

Τέλος, η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι διεξάγεται συζήτηση για την ενίσχυση των αναπληρωτών.

σχετικά άρθρα