Καλαμάτα: Κρούσματα ψώρας σε δημοτικό σχολείο
Δύο κρούσματα ψώρας εντοπίστηκαν σε μαθητές του 13ου Δημοτικού Καλαμάτας

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος πραγματοποίησε απολυμάνσεις το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας, Παύλος Κλάδης, επιβεβαίωσε τα δύο περιστατικά σε δηλώσεις του στην “Ελευθερία”, λέγοντάς μας ότι τα παιδιά είναι αδελφάκια - ενώ παρέμβαση είπε ότι έγινε και στο σπίτι της οικογένειας, γιατί συμπτώματα παρουσίασαν και η μητέρα με τη γιαγιά.

Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες αυτές έγιναν για την αποφυγή άλλου περιστατικού και όλα αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους, χωρίς να μεταδοθεί ή να εξαπλωθεί η ψώρα, που οφείλεται σε ένα μικροσκοπικό παράσιτο (άκαρι) το οποίο ζει και αναπαράγεται στο ανθρώπινο δέρμα.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα παιδιά κόλλησαν ψώρα από το σπίτι τους και όχι από το σχολείο, γι’ αυτό και ο κ. Κλάδης μας ενημέρωσε ότι ο δήμος μερίμνησε για τη φαρμακευτική αγωγή με ειδικές λοσιόν και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, αλλά και να γίνει σήμερα καθαρισμός και αποπαρασίτωση στην κατοικία τους. Τα δύο αδελφάκια εντοπίστηκαν και το Δεκέμβριο με ψώρα, χωρίς και τότε να εντοπιστεί κάποιο άλλο κρούσμα στο σχολείο. Και επειδή επανεμφανίστηκε (η εξέταση στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ψώρα) θα μείνουν για λίγες μέρες μακριά από το σχολείο, ενώ οι απολυμάνσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους.     

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο οι υγειονομικές αρχές και η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας όσο και οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας ενημέρωσαν καλώντας στο χώρο του σχολείου τους γονείς και εξήγησαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο άτομο, γι’ αυτό και συνήθως εξετάζονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ενώ συνιστάται καθαρισμός και καλός αερισμός στα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη λόγω νέων κρουσμάτων ψώρας

σχετικά άρθρα