Επιληψία-αυτισμός στα παιδιά: Πώς να αντιδράσετε τη στιγμή της κρίσης
Η επιληψία αφορά ένα στα 100 παιδιά και οφείλεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε ανωριμότητα του νευρικού συστήματος

Εκτός από τα παιδιά, η επιληψία είναι πολύ συχνή και στους ηλικιωμένους – στους τελευταίους λόγω εκφυλίσεων στο νευρικό σύστημα.

Kάθε κρίση επιληψίας σε παιδί που δεν έχει ξαναεμφανίσει κρίση, θα πρέπει να διερευνάται, τόνισε ο Παιδίατρος – ειδικός Παιδονευρολόγος, Διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρίας Σουηδίας, Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhD c, στο πλαίσιο του πρόσφατου σεμιναρίου του infokids με τίτλο τίτλο «Επιληψία στα παιδιά &  Αυτισμός και η άποψη του παιδονευρολόγου».

Τη στιγμή της κρίσης

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν ένα παιδί εμφανίσει επιληψία; Πρώτα από όλα, θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η κρίση, απομακρύνοντας όλα τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται κοντά στο παιδί και στα οποία κινδυνεύει να τραυματιστεί. Μόλις ολοκληρωθεί η κρίση, τοποθετούμε το παιδί σε θέση ανάνηψης και σε δεύτερο χρόνο, αναζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού.

Διάγνωση

Η διάγνωση της επιληψίας γίνεται με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ενώ η αντιμετώπισή της εκτείνεται σε τρεις βασικούς άξονες: φαρμακευτική αντιμετώπιση (αντιεπιληπτική αγωγή – χρόνια ή αγωγή διάσωσης), διατροφική αντιμετώπιση (κετογονικές ως επί το πλείστον δίαιτες) και χειρουργική αντιμετώπιση (σε περιπτώσεις όγκων, αιματωμάτων, φλοιικών δυσπλασιών). Άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην επιληψία είναι η VNS (vagus nerve stimulator) και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ωστόσο, οι επιληψίες στα παιδιά, καθώς οφείλονται σε ανωριμότητα του νευρικού συστήματος, περνούν από μόνες τους.

Αυτισμός

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Καπετανάκης μίλησε για τον αυτισμό, για τα πολλά σύνδρομα με τα ποία συνδέεται, αλλά και για τα διαγνωστικά εργαλεία που υπάρχουν για τη διάγνωσή του.

Η όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωση του αυτισμού, συνεπάγεται και πρώιμη θεραπεία (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία). Στον αυτισμό χρησιμοποιούνται επίσης η θεραπευτική ιππασία, η μουσικοθεραπεία που φαίνεται πως βοηθούν, ενώ οι gluten free και casein free δίαιτες είναι αμφιλεγόμενες.

Τέλος, η οξυτοκίνη, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα, δεν έχει διερευνηθεί πλήρως.

Πηγή: infokids.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2021: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Σχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Γονείς - πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Όλοι στα Προπύλαια την Τετάρτη
Γονείς - πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Όλοι στα Προπύλαια την Τετάρτη
Κάλεσμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Μαρτίου στα Προπύλαια κάνει η ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων περιφέρειας Αττικής, ζητώντας...
Γονείς - πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Όλοι στα Προπύλαια την Τετάρτη
Κορονοϊός - Γκάγκα: Διασωληνώνουμε 20αρηδες και 30αρηδες
Κορονοϊός - Γκάγκα: Διασωληνώνουμε 20αρηδες και 30αρηδες
Η Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι στη ΜΕΘ του Σωτηρία υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι...
Κορονοϊός - Γκάγκα: Διασωληνώνουμε 20αρηδες και 30αρηδες
Δημήτρης Κουφοντίνας - Πορεία: Ένταση στο κέντρο της Αθήνας
Πορεία: Ένταση στο κέντρο της Αθήνας - Προσήχθη ο Έκτορας Κουφοντίνας
Ένταση σημειώθηκε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, για τον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα
Δημήτρης Κουφοντίνας - Πορεία: Ένταση στο κέντρο της Αθήνας