Ομαδική δηλητηρίαση στην Πράγα για μαθητές από τη Ρόδο
Τροφική δηλητηρίαση επιφύλαξε το ταξίδι στην Πράγα καθηγητών και μαθητών Λυκείου στη Ρόδο

Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν καθηγητές και μαθητές της Γ’ τάξης του Βενετοκλείου Λυκείου στη Ρόδο, όταν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδρομής τους στην Πράγα υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση που εξελίχθηκε σε ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, παιδιά και εκπαιδευτικοί έφυγαν από τη Ρόδο στις 6 του μήνα και έφτασαν στην Πράγα, όπου έμειναν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης τεσσάρων αστέρων. Από τη δεύτερη μέρα όμως άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης και ενημερώθηκαν αμέσως οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου οι οποίοι αρνήθηκαν ότι ήταν υπαιτιότητα του ξενοδοχείου.

Όσο όμως περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότερα παιδιά εμφάνιζαν τα ίδια συμπτώματα της δηλητηρίασης, με αποτέλεσμα τελικά να νοσήσουν συνολικά 17 από τα 40 που συμμετείχαν στην εκδρομή και 2 από τους 4 καθηγητές.
Δυστυχώς, όταν ζήτησαν να έρθει γιατρός στο ξενοδοχείο έμαθαν ότι κάτι τέτοιο δε συνηθίζεται και ότι έπρεπε να επισκεφτούν το νοσοκομείο οι ίδιοι οι ασθενείς για να τύχουν εξέτασης και πιθανόν περίθαλψης.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι γονείς των παιδιών οι οποίοι επικοινώνησαν με την ελληνική Πρεσβεία στην Πράγα, ενώ ζητήθηκε και η παρέμβαση του προξένου της Τσεχίας στην περιοχή μας Μανώλη Μαρκόπουλου. Όπως δήλωσαν στη «Ροδιακή» γονείς, μαζί με τα παιδιά τους βρέθηκε στο νοσοκομείο μόνο η ξεναγός τους και κανένας άλλος ούτε καν από την Πρεσβεία μας, για να βοηθήσουν στη διαδικασία και να στηρίξουν τα παιδιά και τους καθηγητές τους.

Μάλιστα βρίσκονταν ακόμη στο νοσοκομείο και κατά την τελευταία μέρα της εκδρομής τους, δηλαδή τη Δευτέρα, και ενώ έπρεπε να πετάξουν στις 4.00 το απόγευμα, για την Ελλάδα, στις 2.30 βρίσκονταν ακόμη εκεί χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις τους και χωρίς να ξέρουν αν θα πετάξουν.

Η αγωνία όλων είχε φτάσει στο αποκορύφωμα και ειδικά των γονιών τα παιδιά των οποίων βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο. Τελικά με μεγάλη πίεση παιδιά και καθηγητές κατάφεραν να προλάβουν την πτήση τους και να φτάσουν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Ρόδο εξουθενωμένοι και μετά από αφάνταστη ταλαιπωρία.

Μετά από την ενημέρωση των γιατρών όντως διαπιστώθηκε ότι υπέστησαν αρχικά τροφική δηλητηρίαση η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Πολλά από τα παιδιά που νόσησαν ακολουθούν θεραπεία στο σπίτι τους και αναρρώνουν.

Όλοι πάντως πέρασαν μία μεγάλη δοκιμασία με την αγωνία να αγγίζει κόκκινο, καθώς έπρεπε να αποδειχτεί ότι δεν επρόκειτο για κάποια μορφή πνευμονίας και ειδικά ότι δεν ήταν ο νέος θανατηφόρος ιός που είχε προσβάλει καθηγητές και μαθητές. 

σχετικά άρθρα

Το πολυδιαβασμένο (ευτυχώς) άρθρο του Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό
Το πολυδιαβασμένο (ευτυχώς) άρθρο του Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό
Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας αναρωτιέται αν θα πρέπει να θυσιάσουμε την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά μας δεδομένα, στον...
Το πολυδιαβασμένο (ευτυχώς) άρθρο του Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
«Ελάχιστα τα παιδιά χωρίς διαδίκτυο - Φροντίσαμε να συνδέονται μέσω τηλεφώνου», δηλώνει μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»