Οι τρεις τεμπελάρχες και ο κολοφώνας των αμαρτημάτων
Του Νίκου Μάστορα

Σήμερα η κόρη μου (Β Γυμνασίου) έκανε αποχή από τα μαθήματα -μαζί με το μισό σχολείο- γιατί η υπουργός Παιδείας  αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει μάθημα μετά από τη γιορτή  των Τριών Ιεραρχών. Μόνο στα σχολεία βέβαια, γιατί τα φροντιστήρια θα είναι κλειστά.

Κι έτσι καταφέρνουμε επιτέλους να έχουμε ανοικτά σχολεία και κλειστά φροντιστήρια. Σκέφτομαι λοιπόν ότι αν ήθελαν να μάθουν από νωρίς στα παιδιά πως να ξεσηκωθούν, μια χαρά τα κατάφεραν.

Σε σχολείο του Χολαργού πάντως, λένε οι πληροφορίες μου, μετά απο τον εκκλησιασμό κάποιες κυρίες έκριναν σκόπιμο να μοιράσουν στους μαθητές το κείμενο που βλέπετε στη φωτογραφία.

83204261_2959540124110831_3882677970619334656_o.jpg

Επίκαιρο, πολύ επίκαιρο. Το έχει γράψει -λένε, εγώ δεν τα ξέρω αυτά- ένας εκ των Τριών Ιεραρχών. Επίσης δεν ξέρω αν αυτό εδώ σχετίζεται με τις διδαχές τους.

Αυτά βέβαια δεν τα λέει ο αρχιεπίσκοπος. Η, αν τα λέει, δεν τα ακούω. Ακούω όμως ότι οι αργίες είναι για τους τεμπέληδες. Φαντάζομαι ότι ο αρχιεπίσκοπος κάτι έχει στο μυαλό του, αλλά δεν έχω καταλάβει τι. Όμως κατάλαβε η ΔΑΚΕ του ΣΕΠΕ Γ.Σεφέρη. Τι; 

"Εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία της για την υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου πως «η αργία είναι για τους τεμπέληδες».

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών παραδοσιακά έχει καθιερωθεί ως ημέρα τιμής των εκπαιδευτικών και των μαθητών εδώ και 176 χρόνια. Είναι άξιο απορίας γιατί φέτος το Υπουργείο πήρε την απόφαση να περιορίσει  τις εκδηλώσεις και τον δυνητικό  εκκλησιασμό συνδυάζοντας τα με την πραγματοποίηση μαθημάτων. Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε το φαινόμενο αλλοίωσης ιστορικών γεγονότων π.χ. ο μετασχηματισμός της σφαγής των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους σε έναν απλό θανατηφόρο συνωστισμό. Τώρα ζούμε την υποβάθμιση και ίσως αύριο την πλήρη εξάλειψη από την ιστορική μνήμη γεγονότων που συνδέουν το λαό μας με τις πολιτιστικές του παραδόσεις και αναδεικνύουν τα ταυτοτικά του χαρακτηριστικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για ταύτιση της αργίας με την τεμπελιά μόνο δυσάρεστες σκέψεις και προβληματισμό δημιουργούν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Άραγε η άποψή του αυτή ισχύει για όλες τις καθιερωμένες θρησκευτικές αργίες;"

Δεν τα λεω εγω, η ΔΑΚΕ τα λέει, επαναλαμβάνω.

Εγώ είπα πάντως στην κόρη μου, "αγάπη μου μην κάνεις αποχές και τέτοια πράγματα, θα μείνεις πίσω και δε θα μπεις στο πανεπιστήμιο"

-Ελα ρε μπαμπα, μου απάντησε, θα με γράψεις σε ένα κολέγιο.

Νομίζω το παιδί έχει τα φόντα: ίσως θα γίνει μια τεμπέλα εκπαιδευτικός.

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Αν και το Βιετνάμ έχει καταγράψει μόλις 369 κρούσματα κορονοϊού και κανένα θάνατο, η οικονομία του έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα
Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Εισαγγελίας Μυτιλήνης να ασκήσει ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με καταγγελία της...
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες