Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας
Ομιλία της Μ. Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - «Ποδοπατείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ»

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, να στραγγαλίσει οικονομικά τα πανεπιστήμια, να ποδοπατήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητό τους και να τα θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της κεντρικής εξουσίας".

Αυτό τόνισε η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. Παράλληλα, υπογράμμισε πως:

"η πολιτική της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η αναστολή, η κατάργηση και η συρρίκνωση. Ήδη η Νεά Δημοκρατία προχώρησε στην επ’ αόριστο αναστολή των δωρεάν Διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στην κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, κατήργησε την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στα πανεπιστήμια, κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ έχει δεσμευτεί για διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το όριο φοίτησης και μείωση των εισακτέων".

Όσον αφορά την κατάργηση της ΑΔΙΠ και τη θεσμοθέτηση της νέας αρχής (ΕΘΑΑΕ), η κα Τζούφη σημείωσε πως:

"η κυβέρνηση γνωρίζει πως το πρόσημο των διατάξεων που εισάγει είναι αντιεκπαιδευτικό, αντιδραστικό και αντιδημοφιλές. Για το λόγο αυτό, συγκροτεί μια νέα αρχή, ιμάντα μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία με πρόσχημα την ανεξαρτησία θα κάνει τη δύσκολη δουλειά".

Αναφορικά με την περικοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η βουλευτής Ιωαννίνων σημείωσε πως μετά από 10 χρόνια μνημονιακής περιπέτειας, τα πανεπιστήμια κρατήθηκαν όρθια, ενδυναμώθηκαν οικονομικά και ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η χρηματοδότηση θα γίνεται κατά 80% με βάση γενικά κριτήρια και κατά 20% με ειδικά και τιμωρητικά κριτήρια.

Σε περίπτωση που ένα ΑΕΙ δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, η χρηματοδότηση που δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησης, θα κατανεμηθεί στη χρηματοδότηση των λοιπών ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη χρηματοδότηση, τη διοίκηση και την εσωτερική κουλτούρα διαχείρισης των δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ, θα εντείνει την εσωστρέφεια και θα πυροδοτήσει εσωτερικές διαμάχες στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας.

Πως απαντά το υπουργείο Παιδείας στο αίτημα των Πανεπιστημίων για διατήρηση της χρηματοδότησης στα περσινά επίπεδα; Με την εισαγωγή μοντέλων χρηματοδότησης που εφαρμόζονται στην αγορά, που υπονομεύουν την ακαδημαϊκότητα και που προδιαγράφουν τη μείωση της χρηματοδότησης των περισσότερων -εάν όχι όλων- πανεπιστημίων κατά 20%.

 

"Σας καλούμε να αποσύρεται τη διάταξη και αφού μελετήσετε τη διεθνή εμπειρία, να επανέλθετε. Θα δείτε πως παρά τις ιδεολογικές σας αναφορές και επιδιώξεις, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στη βάση των επιδόσεων εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες, δίχως να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα".


Στη συνέχεια, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επ' αόριστο αναστολή των 37 νέων τμημάτων των ΑΕΙ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αγνοεί το στρατηγικό τους σχεδιασμό και συρρικνώνει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Tέλος, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως με το άρθρο 50 προβλέπεται πως οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από τα κολλέγια θα γίνονται δεκτοί από τον ΑΣΕΠ για διορισμό στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αποτελεί ρύθμιση που υποβαθμίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, απαξιώνει τους αποφοίτους και τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Πριμοδοτεί τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση, ώστε να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί η αγορά απόκτησης τίτλων σπουδών εντός και εκτός της χώρας."Η συγκεκριμένη ρύθμιση κινείται ανταγωνιστικά ως προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τηρείστε έστω τα προσχήματα και αποσύρετε το άρθρο".

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκα
Το «χαράτσι» του 20% πνίγει τις συντάξεις των εκπαιδευτικών
Με τον τρέχοντα σχεδιασμό, ένας εκπαιδευτικός που διορίστηκε στα 30 του, χρειάζεται υποχρεωτικά πλασματικά έτη για να αποφύγει τη σύνταξη στα 67. Το...
Το «χαράτσι» του 20% πνίγει τις συντάξεις των εκπαιδευτικών
Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές είπαν «όχι» στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία
Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές είπαν «όχι» στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (Εικόνες)
«Παιδεία αντί για βόμβες» το σύνθημα των διαδηλωτών ανήμερα της επετείου λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές είπαν «όχι» στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (Εικόνες)
Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργείο Υγείας: 1.131 νέες θέσεις γιατρών + 3.408 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Εγκρίθηκαν 1.131 διορισμοί γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα - 3.535 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και θέσεις για μέλη ΔΕΠ
Υπουργείο Υγείας: 1.131 νέες θέσεις γιατρών + 3.408 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
26ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
Περιστέρι: «Πετούν» παιδιά εκτός σχολείου λόγω συγχωνεύσεων στο 26ο Νηπιαγωγείο
Αδιέξοδο για δεκάδες οικογένειες στο 26ο Νηπιαγωγείο καθώς τα «25άρια» τμήματα μπλοκάρουν τις εγγραφές
Περιστέρι: «Πετούν» παιδιά εκτός σχολείου λόγω συγχωνεύσεων στο 26ο Νηπιαγωγείο