«Αλαλούμ» με τα integrated masters: Στην ΑΔΙΠ που καταργείται εστάλησαν τα αιτήματα για τα τμήματα μηχανικών του ΠΑΔΑ
Με απόφαση Διγαλάκη -Σε εκκρεμότητα τα αιτήματα για χορήγηση integrated master από τμήματα του Ιονίου, του Ελληνικού Μεσογειακού, του Πελοποννήσου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου

- «Αλαλούμ» στο υπουργείο Παιδείας με τα integrated masters 

- Στη νέα Αρχή που θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ είχε παραπέμψει την εξέταση των αιτημάτων η υπουργός Νίκη Κεραμέως

- Σε εκκρεμότητα παραμένουν, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα για χορήγηση integrated master από τμήματα του Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου, του Πελοποννήσου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Για γνωμοδότηση στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) -λίγες ημέρες πριν καταργηθεί- εστάλησαν με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη τα πενταετή προγράμματα σπουδών των Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προκειμένου να τους χορηγηθεί ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου» (integrated master).

Πρόκειται για τα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοϊατρικής, Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά και για τη «συννενόηση» μεταξύ των υπουργών Κεραμέως – Διγαλάκη. Άλλωστε ο ίδιος ο υφυπουργός είχε ανακαλέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο το σχετικό φάκελο του ΠΑΔΑ από την ΑΔΙΠ, ενώ η Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει πως όλα τα αιτήματα των τμημάτων πενταετών σπουδών επρόκειτο να εξεταστούν από την νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ΑΔΙΠ. Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατίθεται εκτός απροόπτου σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου.

Εκτός από το ΠΑΔΑ, αίτημα για τη χορήγηση Ιntegrated master έχουν καταθέσει τα πενταετή τμήματα των Πανεπιστημίων ΕΛΜΕΠΑ, Πελοποννήσου και του Διεθνούς, με δεδομένο ότι ο νόμος 4485/2017 δίνει τη δυνατότητα χορήγησης «ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου» («integrated master») σε Τμήματα Α.Ε.Ι. με τουλάχιστον πενταετές πρόγραμμα σπουδών, μετά από αίτημα που υποβάλλεται προς τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος και εκδίδει τη σχετική διαπιστωτική απόφαση μετά από γνωμοδότηση του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. και της Α.ΔΙ.Π.

Παρά το γεγονός ότι ο φάκελος του ΠΑΔΑ ανακλήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο υφυπουργός Παιδείας σε συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις του ΠΑΔΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τον περασμένο Νοέμβριο, δεσμεύθηκε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την απονομή integrated master στην ειδικότητα του κάθε Τμήματος Μηχανικού. Αναφορικά με τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενημέρωσε επίσης ότι ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στη φάση της έγκρισης από τις οικονομικές υπηρεσίες και διαβεβαίωσε ότι τα τμήματα μηχανικών θα καταστούν πενταετούς φοίτησης από το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Πράγματι, μετά από τέσσερις μήνες και παρά τις δηλώσεις Κεραμέως που παρέπεμπε σε εξέταση όλων των αιτημάτων από τη νέα αρχή που θα εποπτεύει το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο υφυπουργός Παιδείας έστειλε εκ νέου προς γνωμοδότηση το φάκελο του ΠΑΔΑ στην ΑΔΙΠ.

Σε αναβρασμό οι απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου

Την ίδια ώρα, σε αναβρασμό βρίσκονται οι απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου καθώς από τον Αύγουστο το αίτημα του τμήματος για τη χορήγηση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου παραμένει στο «συρτάρι» του υφυπουργού Παιδείας.

«Το αίτημα παραμένει εδώ και πέντε μήνες στο υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα στο γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Β. Διγαλάκη, χωρίς να υπάρχει κάποια σχετική εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα - δηλαδή να προωθηθεί το αίτημα αυτό προς γνωμοδότηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Aποφοίτων τουTμήματος Mουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Μάριος Δ. Μαυροειδής», ο οποίος πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Οι απόφοιτοι ζητούν να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών του τμήματος ως integrated master» προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μόρια στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών και μόνιμων διορισμών, όπως συνέβη με τα τμήματα Μουσικών Σπουδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς στην προκήρυξη 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ το «integrated master» μοριοδοτείται κανονικά ως τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών.

Ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει από τον Οκτώβριο και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Τριπλή εισαγγελική παρέμβαση για σχολικές καταλήψεις, επεισόδια στα Καμένα Βούρλα, με αφορμή την άφιξη προσφυγόπουλων και πλημμύρες
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα