Το μυστικό «κλειδί» για την επιτυχία των παιδιών στα μαθηματικά
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ, μελετώντας και νευροαπεικονιστικά τον εγκέφαλο μαθητών δημοτικού, επιβεβαίωσαν ότι η θετική ψυχολογική στάση και προδιάθεση ενός παιδιού απέναντι στα μαθηματικά, παίζει ρόλο-κλειδί, εξίσου σημαντικό με τη νοημοσύνη, στο αν θα έχει καλές σχολικές επιδόσεις σε αυτό το μάθημα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λανγκ Τσεν του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας "Psychological Science", εντόπισαν το «κύκλωμα» του εγκεφάλου που συνδέει τη θετική στάση απέναντι στα μαθηματικά με την επιτυχία σε αυτό τον τομέα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσο πιο θετικά βλέπει ένας μαθητής τα μαθηματικά και δεν τα φοβάται ούτε τα βαριέται ή τα αποφεύγει, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο ιππόκαμπος, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου κατά την εκτέλεση των αριθμητικών πράξεων.

Εδώ και χρόνια, οι εκπαιδευτικοί έχουν διαπιστώσει ότι οι μαθητές παίρνουν καλύτερους βαθμούς στα μαθηματικά, όταν δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι' αυτά και όταν οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους σε αυτό το μάθημα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η θετική ψυχολογική και νοητική στάση ενός μαθητή, αποτελεί βασικό δείκτη πρόβλεψης για το πόσο καλός θα είναι πράγματι στα μαθηματικά, πέρα μάλιστα από την εξυπνάδα του.

«Η προδιάθεση είναι πραγματικά σημαντική. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η συμβολή της θετικής προδιάθεσης είναι τόσο μεγάλη όσο και η συνεισφορά του δείκτη νοημοσύνης, όσον αφορά τις επιδόσεις στα μαθηματικά» δήλωσε ο Τσεν και τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρουν ότι η προδιάθεση παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.

Η μελέτη βασίστηκε στη μελέτη 240 παιδιών, ηλικίας επτά έως δέκα ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ μαθηματικών, νοημοσύνης, μνήμης, γνώσεων κ.α., ενώ και οι γονείς τους απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το επίπεδο άγχους και την προδιάθεση των παιδιών σε σχέση με τα μαθηματικά. Στη συνέχεια, 47 παιδιά υποβλήθηκαν σε μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου, ενώ έλυναν αριθμητικά προβλήματα.

Διαπιστώθηκε ότι παιδιά με αρνητική στάση απέναντι στα μαθηματικά πολύ σπάνια είχαν καλές επιδόσεις στα μαθηματικά τεστ. Από την άλλη, όμως, δεν αρκεί η θετική προδιάθεση και μόνο για να γίνει ένα παιδί «αστέρι» στα μαθηματικά.

«Η θετική προδιάθεση ανοίγει την πόρτα, προκειμένου τα παιδιά να τα πάνε καλά, αλλά δεν εγγυάται ότι αυτό όντως θα συμβεί, καθώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες» τόνισε ο Τσεν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να δημιουργείται ένας αλληλοτροφοδοτούμενος «ενάρετος» κύκλος, δηλαδή τα παιδιά να έχουν επιτυχίες στα μαθηματικά, ώστε αυτό να τους δημιουργεί αυτοπεποίθηση και θετική προδιάθεση, πράγμα που με τη σειρά του θα φέρει βελτίωση των επιδόσεων. Με τον ίδιο τρόπο, ένας μαθητής μπορεί να παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο στα μαθηματικά, όπου η αρνητική προδιάθεση και οι αποτυχίες στα τεστ και τους βαθμούς αλληλοτροφοδοτούνται.

Πηγή: Πρακτορείο Υγεία
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαίρη Πλέσσα
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
Η διαχείριση της σχολικής παραίτησης δεν λύνεται με ψηφιακές πλατφόρμες και λογιστικές καταγραφές απουσιών στο myschool
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
σφακια
Μιχ. Σφακιανάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία) στο alfavita.gr: «Ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αναλυτικά παραδοτέα των Πυλώνων»
Νέα συνάντηση του Εθνικού Διαλόγου την Τρίτη 26 Μαΐου
Μιχ. Σφακιανάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία) στο alfavita.gr: «Ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αναλυτικά παραδοτέα των Πυλώνων»
Φυσική
Πανελλαδικές 2027: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή υποψηφίων του 3ου Πεδίου στα Τμήματα Φυσικής
Η ΕΕΦ υποστηρίζει ότι οι μαθητές του Πεδίου Υγείας διαθέτουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο και ζητά να αξιοποιηθεί η νέα δυνατότητα πρόσβασης στα...
Πανελλαδικές 2027: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή υποψηφίων του 3ου Πεδίου στα Τμήματα Φυσικής