Σχετικά με τη λήξη των συμβάσεων εργαζομένων γενικών καθηκόντων των σχολείων
Ψήφισμα του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου - Λήγει σε λίγες μέρες το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους σχολικούς βοηθούς

Σε λίγες μέρες λήγει το πρόγραμμα, που λειτουργεί για 2η χρονιά στα σχολεία, του θεσμού  των εργαζομένων Γενικών Καθηκόντων (σχολικοί βοηθοί) του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν και πάλι τη βάσανο της ανεργίας και της ανασφάλειας, τα δε σχολεία να βρεθούν για άλλη μια φορά στη μέση της χρονιάς χωρίς το απαραίτητο και αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, που συμβάλλει στην  καθημερινή, εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίζεται στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας και της απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στην ουσία οι εργαζόμενοι Γενικών Καθηκόντων αποτελούν πηγή βοήθειας τόσο στο έργο της διοίκησης όσο και στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου καθώς και στην υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.

Η παρουσία των εργαζόμενων Γενικών Καθηκόντων κρίθηκε και κρίνεται αναγκαία, έχουν σημαντική συνεισφορά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.

            Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην καθημερινή αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, που προκύπτουν μέσα στην σχολική κοινότητα. Η συνεισφορά τους είναι σημαντική, απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη. Ο τερματισμός της σύμβασής τους, πριν από τη λήξη της σχολικής περιόδου, θα δημιουργήσει ξανά σοβαρότατες δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια.

Με την παρουσία τους καλύπτεται ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε βοηθητικό προσωπικό, που υπάρχει στο Δημόσιο Σχολείο και η απόλυσή τους επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του σε τομείς, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση, η  επιστασία των σχολείων κλπ.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων στο πρόγραμμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, διεκδικώντας:

  1. Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με τη δημιουργία θέσεως μόνιμου υπαλλήλου σε κάθε σχολική μονάδα Γενικών Καθηκόντων – Σχολικών βοηθών.
  2. Την οριστική λύση της πλήρους στελέχωσης όλων των σχολικών μονάδων, μέσα από την άμεση, απαραίτητη και αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (φύλακες, τραπεζοκόμους, καθαριστές κ.λπ.) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά.

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία
Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία
«Διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν» επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία