Βουλευτές ΝΔ: Να δρομολογηθεί ρύθμιση για τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα)
Στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τη λειτουργία των νέων τμημάτων, βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας αναφορικά με την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα

Χρύσα Βαϊνανίδη

Τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, το οποίο λειτουργεί υπό το καταργηθέν Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ρωτούν την υπουργό Παιδείας με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλειος Γιόγιακας και Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Η ερώτηση έρχεται στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η Σύγκλητος του Ιδρύματος αναφορικά με τη λειτουργία των νέων τμημάτων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Σύγκλητος έκρινε πως το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα δεν μπορεί να λειτουργήσει πρώτον γιατί η δημιουργία του δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του ιδρύματος, ούτε είχε εγκριθεί από τη Σύγκλητο. Δεύτερον, είναι ήδη υποστελεχωμένο μετά και την μετακίνηση μελών ΔΕΠ, και τρίτον επειδή πρόκειται για ένα τμήματα χωροθετημένο μακριά από την έδρα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Ιωάννινα.

Αντίθετα, η Σύγκλητος κρίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα α) Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και β) Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα, για τα οποία θα υποβληθούν μελέτες σκοπιμότητας και προγράμματα σπουδών προκειμένου να αξιολογηθούν από την ΑΔΙΠ (ή τη νέα Εθνική Αρχή Ανωτάτης Εκπαίδευσης).

Δεδομένων των συνθηκών, η υπουργός Νίκη Κεραμέως ερωτάται αν θα υιοθετήσει κάποια από τις λύσεις που προτείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ώστε να δρομολογηθεί η νομοθετική ρύθμιση για τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Σημειώνεται ότι η Σύγκλητος προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε την μετεγγραφή όλων του φοιτητών στου τμήματος σε συναφή τμήματα άλλων πανεπιστημίων της χώρας, είτε τη συνέχιση λειτουργίας του μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ΝΔ

Ακολουθεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ.  1077/26-11-2019 Συνεδρία της, συζήτησε το θέμα της αναστολής λειτουργίας των νέων Τμημάτων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 7-11-2019.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Σύγκλητος αποφάσισε να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. Τα Τμήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ακαδημαϊκά, όταν η Σύγκλητος θεωρήσει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές συνθήκες.

Όσον αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει ιδρυθεί με τον Νόμο 4559/2018 (ΦΕΚ 142/3-8-2018, τ. Α΄)  με έδρα την Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, επειδή: α) Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο, β) είναι ήδη υποστελεχωμένο, μετά την υποβολή αιτήσεων μετακίνησης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, γ) πρόκειται για Τμήμα χωροθετημένο εκτός της έδρας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Ιωάννινα.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη και λήφθηκε με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια.  Ως εκ τούτου, δεν θα υποβληθεί Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Τέλος, η Σύγκλητος θεωρεί ως μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης. Η Σύγκλητος προτείνει προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  τα εξής:

α) τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, όπως έχει ήδη υποβληθεί

ή,  εναλλακτικά,

β) τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γ.Σ., υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Μητσοτάκης: Πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά

Κορονοϊός: 99 νέοι θάνατοι, 2018 κρούσματα και 608 διασωληνωμένοι

Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο για διορισμούς στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2021: Μόνο οι μαθητές υποβάλλουν το Νοέμβριο αίτηση συμμετοχής

 


 

σχετικά άρθρα

Τηλεργασία: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου
Τηλεργασία: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου
Παρατείνεται εως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 η τηλεργασία σε ποσοστό 50% καθώς και η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων κατά την έναρξη και λήξη...
Τηλεργασία: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου
Προσλήψεις συνεργατών στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)
Προσλήψεις συνεργατών στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), προκηρύσσει νέες προσλήψεις για 12 εξωτερικούς συνεργάτες για την επιστημονική και τη στατιστική...
Προσλήψεις συνεργατών στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)
Θεσσαλονίκη: 36 σχολεία εν μέσω lockdown με νέο αθλητικό εξοπλισμό
Θεσσαλονίκη: 36 σχολεία εν μέσω lockdown με νέο αθλητικό εξοπλισμό
«Μεταμορφώνονται» σταδιακά και εν μέσω lockdown οι αυλές και τα γυμναστήρια 36 σχολικών συγκροτημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του...
Θεσσαλονίκη: 36 σχολεία εν μέσω lockdown με νέο αθλητικό εξοπλισμό